Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Gaat de hypotheekrente stijgen?

Gaat de hypotheekrente stijgen?

donderdag 28 september 2017 om 22:21:48 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
kaprenteDe meest gestelde vraag van klanten aan de hypotheekexperts van Moneywise is op dit moment: ‘Gaat de rente binnenkort stijgen?’ Een begrijpelijke vraag, maar ook voor ons een moeilijk te beantwoorden vraag.

Iedereen wil ‘goed gokken’ met het kiezen van de rente en het aantal jaren dat je de rente vast wil zetten. We spreken dagelijks mensen die tussen 2000 en 2010 de rente voor 10 jaar of langer vast hebben gezet tegen 4% tot 5%. Toen waren ze blij met die rentes. Al die mensen zien nu rentes van 2% en lager en vinden het uiteraard jammer dat ze nog een aantal jaren dat hoge percentage moeten betalen. En uiteraard wil niemand over een paar jaar, als ze weer de rente vast kunnen zetten, weer een hoge rente betalen als deze is gestegen.

Wat gaat de rente doen?
Voor de korte termijn verwachten de meeste specialisten dat de rente stabiel blijft. Toch hangt er wel iets in de lucht. Het opkoopprogramma van de Europese Centrale bank zal waarschijnlijk afgebouwd worden. Met dat opkoopprogramma van obligaties ondersteund ECB de Europese economie door de rente laag te houden. Het afbouwen van deze maatregel zal naar verwachting een rentestijging gaan veroorzaken. Ook de Amerikaanse FED neemt maatregelen die een renteopdrijvend effect kunnen hebben.

De vraag is niet of maar hoeveel de rente gaat stijgen
De economen van ING, ABN AMRO en Rabobank verwachten een stijging maar niet gelijk een hele forse. Rabobank geeft aan dat ze pas in 2019 een rentestijging verwachten. ING verwacht een stijging maar noemt geen concrete data en percentages. ABN geeft aan dat er misschien eerst nog wel een daling van de lange rente aan zit te komen en daarna in 2018 een stijging.IEdereen lijkt het er over eens te zijn dat de rente gaat stijgen maar toch zijn er verschillen in de verwachtingen van de experts.

Wat gebeurt er als de rente gaat stijgen?
Als de hypotheekrente stijgt worden de maandlasten voor een hypotheek hoger. Dat zal gevolgen hebben voor de prijzen die mensen bereid zijn om te betalen voor een nieuwe woning. Die zullen dan kunnen gaan dalen.
En als de rente stijgt, daalt het bedrag dat je maximaal kan lenen voor de hypotheek. Dat lijkt logisch. En dus kunnen mensen minder betalen voor een woning en kunnen de prijzen dalen. Maar in de praktijk valt de daling van de maximale hypotheek mee. Voor een stel met een inkomen van € 40.000 en € 20.000 daalt het hypotheekbedrag met € 5.000 als de rente stijgt van 2% naar 3%. Vreemd genoeg kan een hoger rente soms zelfs mogelijkheid geven op een hogere hypotheek. Hoe dat zit lees je in dit artikel over hypotheekrente en maximale hypotheek.

Rente lang vastzetten
Als de rente gaat stijgen, lijkt het verstandig om de rente langer vast te zetten. En we zien ook dat klanten dat doen. 30 jaar vast wordt meer gekozen (8.34% in september en 7,54 in augustus). Er is een verschuiving van 20 jaar vast naar 30 jaar vast. 20 jaar wordt nu door iets minder mensen gekozen (35,5% in september en in augustus 38,6%). Nog steeds is 10 jaar vast het populairst: 42.2% in september tegenover 41,9% in augustus.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662