Huiseigenaren kunnen in 2025 wederom een forse stijging van de WOZ-waarde verwachten. Gemeenten hebben de WOZ-waarde van woningen opnieuw verhoogd, wat directe gevolgen heeft voor de hoogte van verschillende belastingen. Maar is bezwaar maken tegen deze stijging zinvol?
In dit artikel leggen we uit hoe de WOZ-waarde wordt bepaald, wat de impact is op je financiële situatie en of het slim is om bezwaar te maken.
Gratis en eenvoudig bezwaar maken
Een hogere WOZ-waarde leidt in veel gevallen tot hogere lasten, maar bezwaar maken heeft alleen zin als je goede argumenten hebt. Controleer je WOZ-waarde en dien bezwaar in als je denkt dat deze onterecht te hoog is. Zo kun je mogelijk honderden euro’s besparen op je belastingaanslagen.
Je kunt gratis bezwaar maken via onze service. Het proces is eenvoudig. Je hoeft je alleen maar aan te melden.
Maak direct bezwaar en kijk of jij geld kunt besparen!Waarom stijgt de WOZ-waarde in 2025?
De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) wordt door de gemeente vastgesteld op basis van de geschatte marktwaarde van een woning op 1 januari van het voorgaande jaar. Voor 2025 betekent dit dat gemeenten uitgaan van de woningprijzen per 1 januari 2024. Hoewel de huizenmarkt in 2023 enigszins afkoelde, zijn de WOZ-waarden alsnog hoger vastgesteld vanwege prijsstijgingen in voorgaande jaren en het effect van schaarste op de woningmarkt.
De gevolgen van een hogere WOZ-waarde
Een stijging van de WOZ-waarde is niet altijd gunstig. Hoewel een hogere WOZ-waarde positief kan zijn bij de verkoop van je woning, zorgt het in de meeste gevallen voor hogere lasten. Naast de al genoemde belastingen kan dit ook gevolgen hebben voor:
- De energielabelwaarde van je woning – Bij een hogere WOZ-waarde kan het zijn dat je woning in een andere categorie valt voor bepaalde subsidies of regelingen.
- Hypotheekrenteaftrek – In sommige gevallen kan een hogere WOZ-waarde invloed hebben op de mogelijkheden om rente af te trekken bij de belastingaangifte.
- Bijstand en toeslagen – Een hogere WOZ-waarde kan van invloed zijn op de vaststelling van je vermogen en de hoogte van eventuele toeslagen.
Een hogere WOZ-waarde heeft invloed op verschillende belastingen en heffingen:
- Onroerendezaakbelasting (OZB) – Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde om de OZB te berekenen. Een hogere WOZ-waarde betekent vaak een hogere OZB-aanslag.
- Inkomstenbelasting (Box 1 en Box 3) – De WOZ-waarde wordt gebruikt bij het berekenen van het eigenwoningforfait, wat invloed heeft op de belasting die je betaalt over je woning.
- Waterschapsbelasting – Sommige waterschappen hanteren de WOZ-waarde als basis voor belastingheffing.
- Erfbelasting – Bij overlijden wordt de erfbelasting mede bepaald door de WOZ-waarde van de woning.
- Huurverhogingen – Voor huurders in de vrije sector kan een hogere WOZ-waarde leiden tot een hogere huurprijs.
Wanneer heeft bezwaar maken zin?
Niet in alle gevallen is bezwaar maken zinvol, maar het kan lonen als:
- De WOZ-waarde veel hoger is dan de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in jouw buurt.
- Er onjuiste gegevens in de WOZ-beschikking staan, zoals een verkeerd woonoppervlak.
- De staat van je woning niet correct is meegenomen (bijvoorbeeld als er sprake is van achterstallig onderhoud).
- Je woning bijzonderheden heeft die de waarde negatief beïnvloeden (bijvoorbeeld erfpacht of recht van overpad).
Gratis en eenvoudig bezwaar maken
Een hogere WOZ-waarde leidt in veel gevallen tot hogere lasten, maar bezwaar maken heeft alleen zin als je goede argumenten hebt. Controleer je WOZ-waarde op WOZ waardeloket.nl en laat bezwaar in als je denkt dat deze onterecht te hoog is. Zo kun je mogelijk honderden euro’s besparen op je belastingaanslagen.
Je kunt gratis bezwaar maken via onze service. Het proces is eenvoudig en al het werk wordt gedaan door specialisten die weten hoe je dat moet doen.
Maak direct bezwaar tegen de hoogte van jouw WOZ en kijk of jij geld kunt besparen!