Hypotheken

Eerst je huis verkopen en dan pas kopen?

Jeroen Wolfsen geschreven op zaterdag 25 februari 2023 om 21:07:25
De woningmarkt is in een jaar tijd totaal veranderd. In 2022 moesten kopers vaak flink overbieden om een huis te kunnen kopen. Er waren veel kopers voor dezelfde woning dus de kans dat je de woning die je op het oog had ook daadwerkelijk kon kopen was klein. Mensen die al een eigen huis hadden, gingen eerst op zoek naar een nieuw huis en zetten pas als dat gelukt was een eigen huis in de verkoop. Want anders had je misschien geen huis meer. Dat is nu andersom. En dat is heel verstandig. In dit artikel leg ik je uit wat je moet doen als je al een huis hebt en een ander huis wil kopen.

Eerst verkopen en dan pas kopen

We zien  steeds meer dat eerst hun bestaande woning willen verkopen voordat ze een nieuw huis kopen. Dat geeft rust en zekerheid. En omdat het nu makkelijker is om een huis te kopen, is dat ook verstandig. Je weet dan zeker dat je niet lang met je bestaande huis blijft zitten of dat je genoegen moet nemen met een lagere prijs. Want als je meerdere maanden 2 woningen op je naam heb staan, heb je natuurlijk ook dubbele kosten.

Overwaarde en overbruggingshypotheek

Hoe zit dat nu precies met het gebruiken van je overwaarde bij de aankoop van een nieuw huis. Ik zal het je uitleggen aan de hand van een paar voorbeeld:

Alex en Danielle willen graag verhuizen. Ze spelen al een tijdje met het idee en hebben vorig jaar ook al eens op een paar huizen geboden. Maar iedere keer werden ze overboden en ging er iemand anders met het huis vandoor.
Maar nu staat hun droomhuis te koop. Ze bieden de vraagprijs van € 550.000 en krijgen de volgende dag te horen dat de kopers daar akkoord mee zijn gegaan. Ze hebben hun droomhuis en ze hoefden niet eens te overbieden! Ze spreken af dat ze de koopakte gaan tekenen op 1 mei. Dan hebben ze nu nog 2 maanden om hun eigen huis te verkopen.

Ze willen hun eigen woning verkopen voor € 425.000. Ze hebben nog een hypotheek van € 275.000. Ze gaan dus uit van een overwaarde van € 150.000. De kosten koper kunnen ze betalen uit eigen middelen. Ze rekenen uit dat ze een hypotheek van € 400.000 nodig hebben voor hun nieuwe huis. De rest is immers overwaarde en die willen ze financieren met een overbruggingshypotheek. Een hypotheek van € 400.000 vinden ze een heel bedrag. Ze willen zeker niet meer lenen. Zeker nu de hypotheekrente een stuk hoger is.

Ze gaan het gesprek aan met Jerry van Leeuwen, hypotheekadviseur bij Moneywise. Jerry legt ze uit dat hun rekensommetje klopt maar dat het in de praktijk toch anders werkt.
Omdat ze hun eigen woning nog niet verkocht hebben krijgen ze geen overbruggingshypotheek van € 150.000. De bank rekent met 90% van de verwachte verkoopwaarde. De bank bouwt dus een stukje zekerheid in want er is een kans dat hun woning voor minder dan € 425.000 verkocht wordt. De waarde waar de bank mee rekent is € 382.500 (90% van € 425.000). Omdat er nog een hypotheek van € 275.000 op hun woning zit kunnen ze dus een overbruggingshypotheek van € 107.500 krijgen. En dat is een stuk minder dan de € 150.000 waar Alex en Danielle op gerekend hadden. Dit betekent dat ze een hypotheek zullen moeten afsluiten van € 442.500 in plaats van € 400.000. Gelukkig is dat mogelijk op hun inkomen. Maar ze hebben nu wel een hogere hypotheek dan dat ze willen. Ze vragen aan hypotheekadviseur Jerry of dit goed gaat komen.
Jerry legt ze uit dat hij ervoor zorgt dat er een hypotheek gesloten wordt waarbij ze het deel dat ze meer hebben moeten lenen, mogen aflossen als ze hun woning voor een hoger bedrag verkopen dan de € 382.500 waar de bank mee rekent.
Enkele weken later lukt het ze om de woning te verkopen voor € 419.000. Dat is € 6.000 minder dan dat ze gehoopt hadden maar ze zijn er toch blij. In mei krijgen ze de sleutel van hun nieuwe huis en in juni gaan ze naar de notaris voor de verkoop van hun oude huis. Dan wordt de overbruggingshypotheek afgelost en krijgen ze het restant van de overwaarde. Daarmee verlagen ze hun hypotheek en zo houden ze uiteindelijk een hypotheek over van 406.000. Daar kunnen ze prima mee leven.

Hadden ze voordat ze zelf iets nieuws kochten eerst hun woning te koop gezet en was deze voor € 419.000 verkocht dan was het rekensommetje hetzelfde geweest en waren ze ook op een hypotheek van € 406.000 uitgekomen. En met verkocht bedoel ik dat er een koopovereenkomst is getekend. Verkocht wil niet zeggen dat men al bij de notaris is geweest en de woning daadwerkelijk overgaat op de nieuw eigenaren. Want dan zul je op zoek moeten naar vervangende woonruimte want je hebt immers nog geen nieuw huis.

Overleg altijd vooraf met een hypotheekadviseur

Heb je plannen om een ander huis te kopen? Overleg dan altijd vooraf met een hypotheekadviseur van Moneywise. Die geeft je inzicht en laat je zien hoe het werkt. Het voorbeeld wat ik hier geef is namelijk nog iets ingewikkelder in de echte praktijk. Wil je weten hoe het echt zit en wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een ander huis? Bel ons gewoon of maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek. Ik beloof je dat het de moeite waard is en dat je daarna met een gerust hart op zoek kan gaan naar een andere woning.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.957 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube