Hypotheken

Een aflossingsvrije hypotheek wordt minder populair

Marije Wijshake-Hellemons maandag 10 oktober 2022 - bijgewerkt op: 11 oktober 2022
De afgelopen maanden is de aflossingsvrije hypotheek steeds minder populair geworden. Het  aandeel in aflossingsvrije hypotheken in nieuwe aanvragen daalde van 45% in februari 2022 naar 31% in augustus 2022. Met andere woorden; 69% van de verstrekte hypotheken heeft een aflossende vorm. In 2018 was het percentage aflossingsvrije hypotheken nog 35% van het totaal verstrekte hypotheken. We zien dus een duidelijke reden hiervoor; hoe hoger de hypotheekrente, hoe minder aflossingsvrije hypotheken er worden aangevraagd.

De hoge hypotheekrente maakt een aflossingsvrije hypotheek minder aantrekkelijk

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je gedurende de looptijd alleen rente en moet de hypotheek aan het eind van de looptijd in één keer volledig worden afgelost. Dit kan met spaargeld, door de woning te verkopen of door een nieuwe hypotheek af te sluiten om de oude mee af te lossen.
Als je als starter voor een nieuwe aflossingsvrije hypotheek kiest, heb je sinds 2013 geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. De overheid wil het aflossen van de hypotheek tijdens de looptijd stimuleren en biedt hypotheekrenteaftrek alleen aan voor hypotheekvormen waarbij dit gebeurt, zoals annuïtaire en lineaire hypotheken.

De afgelopen jaren waren hypotheekrentes zeer laag en daardoor was ook de hoogte van de hypotheekrenteaftrek beperkt. Maar de hypotheekrente is nu flink gestegen tot ruim boven de 4%. Dat scheelt ineens wel veel fiscale teruggave in de vorm van hypotheekrenteaftrek bij van een aflossingsvrije hypotheek.

Een voorbeeld

Casper en Anna willen hun woning verbouwen voor € 75.000. Hadden ze die lening in 2021 afgesloten, dan was de 20-jaars rente 1,3%. Zou dit door middel van een annuïtaire hypotheek worden gefinancierd, dan zijn de bruto maandlasten 252 euro. Dit bedrag bestaat uit € 81 rente, en € 170 aflossing. De netto maandlasten (dus na hypotheekrenteaftrek) zijn € 222. Bij een aflossingsvrije hypotheek met dezelfde hypotheekrente zouden de bruto (en netto) maandlasten € 81 zijn. Er is dan geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Als we nu uitgaan van de actuele hypotheekrente, dan is de hypotheekrente 4,7%. Bij een annuïteitenhypotheek is de maandlast € 389 bruto per maand. Het grootste gedeelte van dit maandbedrag bestaat uit rente, namelijk € 294 per maand, en € 95 aflossing. Na hypotheekrenteaftrek betaal je € 281 per maand. In geval van een aflossingsvrije hypotheek betaal je bruto (en netto) € 294 per maand.

Een aflossingsvrije hypotheek is dus zelfs duurder wanneer de hypotheekrente hoger is, en je moet de schuld nog volledig aflossen aan het einde van de looptijd. De enige kanttekening hierin is dat bij een annuïteitenhypotheek de netto maandlast elke maand oploopt, doordat je bij deze hypotheek steeds minder rente gaat betalen als gevolg van de maandelijkse aflossing op de hypotheek. Het voordeel van de hypotheekrenteaftrek wordt hiermee in de loop van de tijd steeds minder.

50-plussers blijven wel kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek

Wanneer je recht hebt op het overgangsregime is het nog steeds wel heel interessant om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Heb je je hypotheek afgesloten voor januari 2013, dan heb je overgangsrecht. Je behoudt in dat geval het recht op hypotheekrenteaftrek op de aflossingsvrije hypotheek die je had op 31 december 2012. Je kunt deze hypotheek meenemen als je de hypotheek oversluit of een nieuwe woning koopt. Voor veel 50-plussers geldt dit overgangsrecht. En als je overgangsrecht hebt, is het zonde om hier geen gebruik van te maken.

Ook het verhogen van de hypotheek voor een consumptief doel, wordt er vaak gekozen voor een aflossingsvrije hypotheek. Een consumptief doel is alles behalve de aankoop of verbouwing van een woning, zoals de aankoop van een camper, vakantiewoning of de schenking aan één van de kinderen. Wordt de hypotheek verhoogd met dit doel, dan is er sowieso geen recht op hypotheekrenteaftrek. In dat geval is een aflossingsvrije hypotheek sowieso goedkoper dan een annuïtaire of lineaire hypotheek.

Een laatste reden dat 50-plussers vaker kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek, is het feit dat zij veel overwaarde hebben. Het is in dat geval wenselijker om de maandlasten zo laag mogelijk te houden, ten opzichte van het structureel aflossen op de hypotheek om zo de overwaarde nog groter te maken.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 13.783 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube