Hypotheken

ECB houdt rente gelijk. Wat betekent dat voor je spaarrekening en hypotheek?

Jeroen Wolfsen maandag 14 juni 2021 - bijgewerkt op: 16 juni 2021
De Europese Centrale Bank ( ECB) houdt de rente gelijk. Is dat goed of slecht nieuws?
De ECB verwacht dat de economische groei doorzet. Ook ziet de ECB dat de inflatie stijgt. Maar men is niet overtuigt dat dit van blijvende aard is. Daarom vindt de ECB het nog te vroeg om de de steun af te bouwen en houdt men de rente gelijk. Wat betekent dat voor jou?

Wat gebeurt er op dit moment met de rente?

We houden voorlopig de lage rente. Het belangrijkste Europese rentetarief waar tegen banken geld kunnen lenen bij de ECB blijft 0 procent. Dus voorlopig blijft de hypotheekrente op dit lage niveau. Maar als banken geld willen stallen bij de ECB dan moet de bank 0,5% rente betalen aan de ECB. En dat betekent dat de spaarrente laag blijft of in sommige gevallen zelfs negatief. Dus het blijft een leuke markt voor mensen die een hypotheek sluiten voor een nieuwe woning of die de hypotheek over willen sluiten. Maar voor spaarders zal het nog lang duren voordat er weer een keer echt rente zal worden bijgeschreven op hun spaarrekening.

De hypotheekrente blijft laag

De afgelopen weken een waren er een paar banken die de rente verhoogden. In de praktijk ging het vaak om een verhoging van 0,04% tot 0,05%. Hele kleine verhogingen dus. Toch is het opvallend dat er meteen een spannend gevoel ontstaat bij mensen als de rente stijgt. Tot nu toe valt het mee en zien we geen echte rentestijging. Maar wij zijn Moneywise en willen natuurlijk de laagste hypotheekrente voor onze klanten. Dus hoe lager de rente, hoe beter.

Alternatief voor sparen?

Heb je een goed gevulde spaarrekening? Helaas zit een (echt) hogere spaarrente er voorlopig niet in. Sterker nog, door inflatie en vermogensrendementsheffing teer je in op vermogen en heb je in werkelijkheid een negatief rendement (Lees ook: Negatieve spaarrente, zijn er alternatieven?). Maar wat dan? Bitcoins kopen? Misschien vind je dat te risicovol. En, in alle eerlijkheid, dat is het natuurlijk ook.

Beleggen dan maar?  Ook dat is risicovol, maar beleggen is nog altijd minder risicovol dan Bitcoins kopen.
Kijk bijvoorbeeld eens naar de beleggingsrekening van Brand New Day. Zij beleggen je geld in indexfondsen. Via een indexfonds wordt jouw geld verspreid over een groot aantal aandelen en obligaties. Door die spreiding is het risico een stuk kleiner dan wanneer je bijvoorbeeld met al je geld aandelen van 1 of 2 bedrijven koopt.
Daarnaast rekent Brand New Day lage kosten waardoor er zoveel mogelijk geld belegt wordt.
Afhankelijk van het door jouw gekozen beleggingsprofiel (zeer defensief tot zeer offensief) was het rendement in 2020 tussen de 4,08% en 10,61%. Dat is fors meer dan de rente op jouw spaarrekening. Maar er zijn natuurlijk ook jaren met minder of zelf een negatief rendement. Dat hoor nu eenmaal bij beleggen.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.971 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube