Hypotheken

DNB: Schaf schenkingsvrijstelling Eigen Woning af!

Jeroen Wolfsen dinsdag 15 juni 2021 - bijgewerkt op: 16 juni 2021
De woningmarkt is oververhit en de schenkingsvrijstelling van € 105.302 helpt daarbij niet. Tijd om deze regeling, ook wel bekend als de jubelton, af te schaffen, meent DNB. Fiscale voordelen zoals deze vrijstelling, vergroten de vraag en dat drijft de prijs voor woningen op. Maar met het afschaffen van de schenkingsvrijstelling alleen is het nog niet klaar volgens de DNB. Lees in dit artikel wat DNB nog meer voor ons in petto heeft.

Fiscale voordelen eigen woning aanpakken

DNB is vrij duidelijk over de koers die ze willen gaan varen de komende jaren. Aan de ene kant moeten er meer woningen gebouwd worden. Zowel koop- als huurwoningen. Aan de andere kant moeten vooral de fiscale voordelen voor eigen woningbezitters worden aangepakt. Kopers en huurders moeten dezelfde fiscale voordelen krijgen. Aangezien het niet te verwachten valt dat de huur aftrekbaar wordt kan dat maar 1 ding betekenen: afschaffen van de hypotheekrente aftrek.

Eigen woning naar box 3?

Het overhevelen van de eigen woning van box 1 naar box 3 ziet DNB ook als optie. Dat betekent in gewoon Nederlands: geen hypotheekaftrek maar en vermogensrendementsheffing betalen over de overwaarde. Ik schreef daar al eerder dit artikel over: Eigen woning naar Box 3. Heilig huisje wordt melkkoe.

Waar rook is, is vuur

De hypotheekrente zal nooit zo maar in één keer worden afgeschaft. Daarmee tref je de mensen die nu nog een hoge hypotheekrente van bijvoorbeeld 5% betalen wel erg hard mee in hun portemonnee. En het zal ook niet zo zijn dat je in één keer duizenden euro's moet gaan betalen omdat je een mooie overwaarde op je woning hebt. Dat zou ook niet helemaal eerlijk zijn tegen over de mensen die zuinig hebben geleefd en zoveel mogelijk op hun hypotheek hebben afgelost.
Maar het feit dat DNB hier een duidelijke visie over heeft en het keer op keer noemt, geeft aan dat er op termijn zeker iets gaat gebeuren met de fiscale voordelen op onze eigen woning. Waar ook is, is vuur.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.392 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube