Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Eigen woning naar Box 3. Heilig huisje wordt melkkoe

Eigen woning naar Box 3. Heilig huisje wordt melkkoe

donderdag 07 januari 2021 om 16:40:41 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
shutterstock_1728214024 (1)De Nederlandse Bank (DNB) wil dat er belasting betaald gaat worden over de waarde van de woning. Woningeigenaren hebben door belastingvoordeel namelijk lagere woonlasten dan huurders. Door belasting te heffen over de waarde van de woning wordt dat verschil rechtgetrokken. Eén van de plannen van DNB is om de waarde van de woning in box 3 te laten vallen. Dat betekent dat je dan belasting gaat betalen over de waarde van je woning. Net als spaargeld moet je dan vermogensrendementsheffing gaan betalen maar dan over de waarde van huis. Wat zijn de plannen precies?

Twee mogelijke manieren om de eigen woning te belasten
DNB heeft 2 voorstellen om het verschil tussen kopen en huren te verkleinen.
Zo is er het plan om het  eigenwoningforfait stapsgewijs te verhogen. Hierdoor wordt het inkomen fictief verhoogd met een bedrag waarover men belasting moet gaan betalen. Hoeveel het eigenwoningforfait verhoogd moet worden laat DNB echter niet weten. Op zichzelf is dit niet zo'n ingewikkeld verhaal en het betekent gewoon minder hypotheekrenteaftrek. Daarmee wordt het hebben van een koopwoning iets duurder en stijgen de maandlasten door minder belastingvoordeel.

Het tweede voorstel is ingewikkelder en gaat een stuk verder. Hierbij is het plan om de woning in stappen over te zetten van box 1 naar box 3. Dat zou betekenen dat er minder hypotheekrente afgetrokken kan worden in box 1 en dat er meer vermogensrendementsheffing betaald moet worden in box 3. Aangezien het grootste deel van ons gezamenlijke vermogen bestaat uit de overwaarde van de eigen woning en niet uit spaargeld op een spaarrekening kan er flink belasting worden geïnd op de eigen woning in box 3.
Als men dit laatste voorstel er doorheen krijgt, worden er 2 vliegen in een klap geslagen. Het belastingvoordeel door hypotheekrenteaftrek wordt kleiner en tegelijkertijd moet er meer belasting betaald worden in box 3. Ons heilig huisje verandert dan in een melkkoe.

Wat is wijsheid? Stoppen met aflossen?
Stoppen met aflossen dan maar? Op die manier hoe je zoveel mogelijk hypotheekrente aftrek in stand en bouw je minder overwaarde op. Maar als je stopt met aflossen houd je meer geld over en als dat dan weer op je spaarrekening terechtkomt stijgt je vermogen in box 3 alsnog.
Niet sparen en dan maar een nieuwe auto kopen? Ook niet erg vindt onze Minister van Financiën. Dan betaal je wel weer BPM, BTW en wegenbelasting. En oja, ook nog accijns over je benzine. Electrische auto dan? Geen probleem. Ook elektrische auto's kunnen melkkoeien worden.
Gelukkig is het tot nu toe slechts een voorstel van DNB.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662