Hypotheken

De gevolgen van het regeerakkoord van Rutte IV voor uw eigen woning en portemonnee

Jeroen Wolfsen woensdag 15 december 2021 - bijgewerkt op: 10 januari 2022
Vandaag is het regeerakkoord van het nieuwe kabinet gepresenteerd. Moneywise neemt u mee in de gevolgen van de kabinetsplannen voor uw huis, hypotheek en dus uw portemonnee. Niet alles is nog precies bekend en er zal nog veel uitgewerkt moeten worden. Maar toch is het fijn om te weten wat er aan zit te komen en hoe u daar financieel het slimste mee om kunt gaan.

Honderdduizend nieuwe woningen per jaar gebouwd en dat is goed nieuws voor starters!

Om de woningmarkt weer in beweging te krijgen moeten er nieuwe woningen gebouwd worden. En die komen er! Ieder jaar 100.000 nieuwe woningen. Dat is vooral goed nieuws voor starters want twee derde van die woningen moeten worden verkocht voor een kooprijs onder de NHG grens van € 355.000. Maar ook doorstromers en senioren gaan profiteren van de nieuwe woningen.

Ben je starter? Dan gaat de bank voor de hypotheek rekening houden met de actuele stand van je studieschuld

Als je een hypotheek wil afsluiten dan kijkt de bank naar de hoogte van je studielening. Nu kijkt men naar de beginstand en als je hebt afgelost is die hoger dan de actuele stand. Daarom kun je minder lenen. Dat gaat dus veranderen. In de nieuwe plannen gaat men uit van de actuele studieschuld. Daarmee moet het mogelijk zijn om meer hypotheek te krijgen als je al een deel hebt afgelost.

Compensatie voor student met studieschuld

Het leenstelsel wordt afgeschaft. De basisbeurs komt terug. Goed nieuws voor alle nieuwe studenten maar oneerlijk voor de studenten die de afgelopen jaren een studieschuld hebben moeten opbouwen. In de plannen is rekening gehouden met een compensatie van die studieschuld. Het kabinet trekt er 1 miljard euro vooruit. Dat lijkt heel wat maar zoals de plannen er voorstaan krijgen studenten met een studieschuld een schamele € 1.000 korting op die studieschuld en verder ontvangt met een voucher van € 2.000 om nog aan een studie te besteden.

De jubelton wordt in 2024 afgeschaft

Het leek goed nieuws en dat was het ook voor degene die het kregen maar de extra schenkingsvrijstelling van € 100.000 veroorzaakte ongelijkheid op de woningmarkt. En het dreef de prijzen van woningen op. Daarom wordt de jubelton afgeschaft. Maar wees gerust, je kunt in 2022 en 2023 er nog gebruik van maken. Want in de huidige plannen wordt deze afgeschaft per 2024.

Koopsubsidie voor starters

Er zijn plannen om starters op de woningmarkt een koopsubsidie te geven voor hun eerste woning. Hoe het er uit gaat zien en of het er gaat komen is nog onduidelijk maar het kabinet lijkt er alles aan gelegen om starters op de woningmarkt te helpen.

De hypotheekrente-aftrek (wat er nog van over is)  blijft nog even

Het rommelt al een tijdje en waar rook is vuur.....Er is de afgelopen tijd meerdere keren gesproken over het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Maar ondanks alle druk uit Europa en zelfs van DNB, blijft het nieuwe kabinet er vanaf. Goed nieuws voor mensen met een wat oudere hypotheek met hoge rente. Voor de mensen die het laatste jaar een nieuwe hypotheek afsloten tegen de extreem lage hypotheekrente maakt het minder uit. Door de lage rente en het maximale belastingvoordeel van 40% is de aftrek in 2022 vaak nog maar enkele tientjes per maand.

Overwaarde opnemen  voor senioren wordt makkelijker

Het gaat voor senioren eenvoudiger worden om een deel van de waarde van het huis op te nemen, lezen we in het regeerakkoord Hoe dit eruit gaat zien is nog niet duidelijk gemaakt. Eigenlijk wel een opmerkelijk plan. Het opnemen van overwaarde door senioren is namelijk helemaal niet moeilijk op basis van de huidige spelregels en mogelijkheden. Het lijkt erop dat het kabinet niet op de hoogte is van de huidige situatie. Het opnemen van de overwaarde wordt meestal gedaan voor een aanvulling op het inkomen, het verbouwen of verduurzamen van de eigen woning of voor het schenken aan kinderen.

Honderd procent waarde woning lenen blijft mogelijk

Consumenten mogen momenteel niet meer lenen dan 100% van de woningwaarde. Dit wordt ook wel de loan to value genoemd. Deze waarde wordt bepaald door een woningtaxatie. Dit is een strenge eis van banken zodat zij zekerheid hebben dat de waarde de woning correct is. Ligt de vraagprijs van de woning boven de taxatiewaarde, dan kan hier in beginsel niet extra voor worden geleend. Dit heeft als gevolg dat alles boven de taxatiewaarde uit eigen zak betaald moet worden. In het coalitieakkoord is bepaald dat de 100% LTV gehandhaafd blijft.

De vrijstelling in box 3 wordt verhoogd naar € 80.000 per persoon

Belasting betalen over je gespaarde geld is vele mensen een doorn in het oog. De vrijstelling in box 3 gaat fors omhoog van € 50.650 naar € 80.000 per persoon. En dat is nog niet alles. De manier waarop de belasting berekend wordt gaat ook veranderen. Nu rekent de fiscus nog met een fictief rendement. En in veel gevallen is dat fictieve rendement hoger dan de rente die men ontvangt over het spaargeld. Dat gaat in 2025 veranderen. De vermogensrendementsheffing gaat op de schop en dat was nodig ook.

Woning kopen om te beleggen? overdrachtsbelasting wordt 9%

Het kabinet wil het tarief van de overdrachtsbelasting verhogen voor particuliere beleggers die vastgoed kopen om te verhuren. Vanaf 1 januari 2023 is dat tarief 9% in plaats van 8%. Dit hogere tarief geldt ook voor niet-woningen.

Einde van de middelingsregeling

De middelingsregeling waarbij je het inkomen over 3 jaren kunt middelen om zo op een lager belastingtarief uit t te komen zal per 2023 verdwijnen.

Extra subsidie op verduurzamen

Het kabinet trekt de komende jaren veel geld uit voor verduurzaming. Men wil huiseigenaren helpen met het isoleren en verduurzamen. Het nationaal isolatieprogramma loopt minimaal tot 2030. Doel is om actief mensen te ondersteunen met verduurzamen. Woningeigenaren worden dan ook actief benadert. Degenen met de slechtst geïsoleerde woningen worden als eerste benaderd. Heeft u een laag inkomen of een middeninkomen? Dan krijgt de u extra ondersteuning.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.414 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube