Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Bespaar op hypotheeklasten door rentemiddeling

Bespaar op hypotheeklasten door rentemiddeling

donderdag 10 december 2015 om 12:15:37 Jeroen Wolfsen 11 reacties
renteHet zal u niet ontgaan zijn dat de rentestand op dit moment erg laag is. Maar hoe profiteert u daarvan als u de rente nog vast heeft staan voor een aantal jaren? U heeft een aantal mogelijkheden die u kunnen helpen om fors te besparen op uw hypotheeklasten. We lopen ze in dit artikel met u door.

Een nieuwe hypotheek


Misschien heeft u wel eens rentepercentages langs zien komen de laastste tijd: een hypotheek voor 1o jaar vast  is mogelijk vanaf 2,15%! Dat is echt een heel laag percentage. Dan lijkt het al snel de moeite waard om een nieuwe hypotheek af te sluiten tegen deze lage rente.
Maar helaas kan men door de strengere regels steeds minder lenen en door de waardedaling van veel huizen is het voor veel mensen onmogelijk om en nieuwe hypotheek te krijgen. Maar zelfs als u wel een nieuwe lening bij een andere bank kunt krijgen, is het niet altijd voordelig om over te stappen naar een andere geldverstrekker. Dat komt omdat u kosten moet maken voor een nieuwe hypotheek. Dan moet u denken aan advieskosten, notariskosten en taxatiekosten. Maar dan bent u er nog niet, de echte kosten zitten in de boeterente. U breekt namelijk uw contract met de bank open en daarvoor rekent met boeterente. De hoogte van de boeterente verschilt per situatie, maar houdt u rekening met vele duizenden tot zelfs tienduizenden euro's.

Voorbeeld boeterente
Een hypotheek van € 200.000 die in 2010 is vastgezet voor een rente van 10 jaar tegen 5% levert u een boete rente op van ongeveer € 21.000 op als u die wilt opzeggen. En dat zijn bedragen die veel mensen nu even niet op de plank hebben liggen.

Nieuwe rente bij huidige bank.


U kunt natuurlijk bij uw huidige bank blijven en hen vragen om een andere rente. Dan betaalt u geen afsluitkosten voor een nieuwe hypotheek. Hooguit adminitratiekosten voor het aanpassen van de hypotheek. Dan moet u denken aan € 250. Maar u breekt nog steeds het bestaande rentecontract openen en moet boeterente betalen.

Rentemiddeling interessanter?


Veel mensen kennen de mogelijkheid van rentemiddeling niet. Niet iedere bank biedt deze mogelijkheid aan. Wel is het zo dat meer banken de mogelijkheid van rentemiddeling in gaan voeren. Zo is deze week bekend geworden dat ABN AMRO en de RABO rentemiddeling gaan aanbieden.  De volgende 7 banken bieden rentemiddeling nu al aan: ING Bank, Centraal Beheer, SNS Bank, Regio Bank, Woonfonds, Obvion en Westland Utrecht.

Rentemiddeling kan interessant zijn om de hypotheeklasten te verlagen zonder dat u daarvoor heel veel kosten moet betalen. Bij rente middeling zet u de rente  vast bij dezelfde bank voor een nieuwe rentevaste periode. De boeterente die u eigenlijk moet betalen wordt verdeeld over de nieuwe periode en hoeft u dus niet in één keer te betalen. Door de rentemiddeling dalen uw maandlasten echter wel en kunt u profiteren van lagere maandlasten. De manier waarop banken rentemiddeling toepassen kunnen verschillen. Er is geen standaard rekenmethode.
Lees ook: Minister ziet voordelen van rentemidelling.

Vragen over uw hypotheek?


Wilt u meer weten over uw mogelijkheden met uw hypotheek, neemt u dan contact met ons op. We denken graag met u mee.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

jonkman

8 januari 2016 19:12:46

LS

Ik begrijp dat ABN Amro per 2016 rentemiddeling mogelijk maakt. Nu zijn wij voor onze hypotheek met Moneyou in zee gegaan. Dit is een onderdeel van de ABN Amro. Is het bekend of we bij Moneyou kans van slagen maken als wij daar om rentemiddeling vragen.
Ik hoor graag van u

hoogachtend
B. Jonkman

reageer op jonkman

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

11 januari 2016 13:43:00

Beste meneeer of Mevrouw Jonkman,
Ik wist het niet zeker en daarom heb ik even voor u gebeld met Moneyou. Op dit moment is rentemiddeling bij Moneyou niet mogelijk. Ze zijn het wel aan het onderzoeken maar het is nog niet duidelijk of en waneer men het gaat invoeren.
Afwachten dus!
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

B. Jonkman

11 januari 2016 20:45:50

geachte heer Wolfsen,

dank u voor uw reactie. Zoals uit uw antwoord blijkt zullen we inderdaad even geduld moeten hebben. Ik zal over een maand (of misschien iets langer) ook even in contact treden met de voorlichters van Moneyou. De uitslag hiervan laat ik u dan weten.
Mocht u tussentijds horen dat de mogelijkheden omtrend rentemiddeling bij Moneyou ook gaan gelden hoor ik dit ook graag.

met vriendelijke groet

B. Jonkman

reageer op B. Jonkman

ingrid

10 februari 2016 17:31:36

Ik ben ook al enige tijd aan het hopen dat Moneyou ook aan rente bemiddeling gaat doen, met 4,8 % die we nu hebben is het voor ons echt te hopen dat ze ook binnenkort met als ABN Amro mee gaan doen. Ik blijft deze weblog volgen..
gr ingrid

reageer op ingrid

naima

12 maart 2016 21:37:31

En toch vind ik het vreemd dat een dochtermaatschappij van ABN Amro zoals Moneyou rentemiddeling niet aanbiedt. Samen staan we sterker. Nog een idee om krachten te bundelen en gezamelijk een brief te sturen naar directie Moneyou? Er zullen wel meer mensen zijn die tegen dit obstakel aanlopen.

reageer op naima

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

14 maart 2016 13:47:02

Beste Naima,
ABN heeft aangegeven dat ze rentemiddeling wel in gaan voeren. Zal waarschijnlijk na de zomer worden. Dus dan zal het ook voor Florius gaan gelden. Dus nog even geduld en dan is het wel mogelijk volgens de website van florius.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ronald

21 maart 2016 16:42:04

Ook ik heb al een paar keer bij Moneyou gevraagd hoe het staat met rentemiddeling. Als ABN een rekenmodule ontwikkelt, dan kan die toch ook door Moneyou gebruikt worden ? Maar nog steeds negatieve reactie van Moneyou.

reageer op Ronald

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

21 maart 2016 16:47:26

Beste Ronald,
Moneyou gaat rentemiddeling aanbieden. Zal na de zomer worden. Hou het gewoon in de gaten.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ronald

21 maart 2016 18:36:47

Dat zou mooi zijn ! Op 9 februari j.l. kreeg ik namelijk nog dit antwoord: "ABN AMRO en Florius zijn reeds gestart met de ontwikkeling van rentemiddeling. Of en wanneer klanten van MoneYou hier gebruik van kunnen maken, is op dit moment nog niet precies te zeggen. Mocht rentemiddeling mogelijk worden, dan wordt u hier uiteraard van op de hoogte gebracht."

reageer op Ronald

Ronald

30 augustus 2016 9:34:29

Gisteren een mailtje gekregen van MoneYou waarin ze aangeven rentemiddeling aan te bieden. Je kan eenvoudig via de website zien wat de nieuwe rente wordt en wat de boete is. Jammer echter dat bovenop de boeterente nog een opslag van 0,2% komt. Het waarom van deze opslag wordt niet uitgelegd.

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662