Hypotheken

Bespaar op hypotheeklasten door rentemiddeling

Jeroen Wolfsen donderdag 10 december 2015 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Het zal u niet ontgaan zijn dat de rentestand op dit moment erg laag is. Maar hoe profiteert u daarvan als u de rente nog vast heeft staan voor een aantal jaren? U heeft een aantal mogelijkheden die u kunnen helpen om fors te besparen op uw hypotheeklasten. We lopen ze in dit artikel met u door.

Een nieuwe hypotheek

Misschien heeft u wel eens rentepercentages langs zien komen de laastste tijd: een hypotheek voor 1o jaar vast  is mogelijk vanaf 2,15%! Dat is echt een heel laag percentage. Dan lijkt het al snel de moeite waard om een nieuwe hypotheek af te sluiten tegen deze lage rente.
Maar helaas kan men door de strengere regels steeds minder lenen en door de waardedaling van veel huizen is het voor veel mensen onmogelijk om en nieuwe hypotheek te krijgen. Maar zelfs als u wel een nieuwe lening bij een andere bank kunt krijgen, is het niet altijd voordelig om over te stappen naar een andere geldverstrekker. Dat komt omdat u kosten moet maken voor een nieuwe hypotheek. Dan moet u denken aan advieskosten, notariskosten en taxatiekosten. Maar dan bent u er nog niet, de echte kosten zitten in de boeterente. U breekt namelijk uw contract met de bank open en daarvoor rekent met boeterente. De hoogte van de boeterente verschilt per situatie, maar houdt u rekening met vele duizenden tot zelfs tienduizenden euro's.

Voorbeeld boeterente
Een hypotheek van € 200.000 die in 2010 is vastgezet voor een rente van 10 jaar tegen 5% levert u een boete rente op van ongeveer € 21.000 op als u die wilt opzeggen. En dat zijn bedragen die veel mensen nu even niet op de plank hebben liggen.

Nieuwe rente bij huidige bank.

U kunt natuurlijk bij uw huidige bank blijven en hen vragen om een andere rente. Dan betaalt u geen afsluitkosten voor een nieuwe hypotheek. Hooguit adminitratiekosten voor het aanpassen van de hypotheek. Dan moet u denken aan € 250. Maar u breekt nog steeds het bestaande rentecontract openen en moet boeterente betalen.

Rentemiddeling interessanter?

Veel mensen kennen de mogelijkheid van rentemiddeling niet. Niet iedere bank biedt deze mogelijkheid aan. Wel is het zo dat meer banken de mogelijkheid van rentemiddeling in gaan voeren. Zo is deze week bekend geworden dat ABN AMRO en de RABO rentemiddeling gaan aanbieden.  De volgende 7 banken bieden rentemiddeling nu al aan: ING Bank, Centraal Beheer, SNS Bank, Regio Bank, Woonfonds, Obvion en Westland Utrecht.

Rentemiddeling kan interessant zijn om de hypotheeklasten te verlagen zonder dat u daarvoor heel veel kosten moet betalen. Bij rente middeling zet u de rente  vast bij dezelfde bank voor een nieuwe rentevaste periode. De boeterente die u eigenlijk moet betalen wordt verdeeld over de nieuwe periode en hoeft u dus niet in één keer te betalen. Door de rentemiddeling dalen uw maandlasten echter wel en kunt u profiteren van lagere maandlasten. De manier waarop banken rentemiddeling toepassen kunnen verschillen. Er is geen standaard rekenmethode.
Lees ook: Minister ziet voordelen van rentemidelling.

Vragen over uw hypotheek?

Wilt u meer weten over uw mogelijkheden met uw hypotheek, neemt u dan contact met ons op. We denken graag met u mee.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.951 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube