Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Belachelijke uitspraak KIFID. Bank hoeft boeteberekening hypotheken niet uit te leggen

Belachelijke uitspraak KIFID. Bank hoeft boeteberekening hypotheken niet uit te leggen

maandag 04 september 2017 om 15:44:07 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
woekerpolisBanken moet zich houden aan de nieuwe AFM regels voor het berekenen van de boeterente als een klant de renteafspraak openbreekt op zijn hypotheek. Een klant die inzicht wou hebben van de bank, in dit geval de Rabobank, kreeg echter geen specificatie van de Rabobank. Het was voor de klant onduidelijk hoe de boeteberekening tot stand was gekomen. Niet raar dat je dan als klant aan de bank vraagt hoe ze aan de berekende boeteberekening komen. Al helemaal niet als je je realiseert dat het hier om een boetebedrag van € 71.000 gaat.

De Rabobank wou de klant echter geen specificatie geven hoe dit bedrag tot stand gekomen was. De klant dient een klacht in tegen de Rabobank bij Het Kifid. Het Kifid is een klachteninstituut waarbij je als klant kosteloos een klacht in kan dienen als je het niet eens bent met de afwikkeling door de bank.

Het Kifid geeft aan dat de Rabobank niet verplicht kan worden gesteld om in detail uitleg te geven over de manier waarop de boeterenteberekening tot stand is gekomen. Het Kifid vindt het voldoende dat de Rabobank voldoet aan de leidraad boeterenteberekening. Volgens het Kifid: ‘Op grond van bovenstaande moet worden aangenomen dat de Bank een acceptabele berekening heeft gemaakt, waartegenover Consument het tegendeel niet aannemelijk heeft gemaakt’

Een onbegrijpelijke uitspraak die zeker niet bijdraagt aan transparantie voor de consument. Het is te makkelijk van het Kifid om aan te nemen dat de boeteberekening van de Rabo juist is omdat de bank aangeeft aan de AFM leidraad tre voldoen. Zeker gezien het feit dat het om een boete van € 71.000. Maar los van de hoogte van het bedrag is het gewoon een te makkelijk van het Kifid om de bank in het gelijk te stellen.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662