Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Nederland verliest langzaam maar zeker vertrouwen in woningmarkt

Nederland verliest langzaam maar zeker vertrouwen in woningmarkt

dinsdag 16 april 2019 om 21:31:38 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
hypotheek2In maart schreef ik een artikel over het dalen van de gemiddelde huizenprijs in februari 2019. In februari was de prijs van een gemiddeld huis gedaald t.o.v een maand eerder en de vraag was of dit het begin was van een structurele daling van de huizenprijzen. De conclusie was dat men dat nog niet kon stellen aan de hand van de cijfers van 1 maand. Vooralsnog zag het er naar uit dat de prijzen bleven stijgen maar minder hard dan de jaren ervoor. Inmiddels zijn we een maand verder en zijn er weer nieuwe cijfers. Wat zegt men nu over de woningmarkt?

Meer huizen van een miljoen euro
Er zijn in ieder geval steeds meer huizen die duurder zijn dan een miljoen euro. De afgelopen vier jaar is het aantal miljoenenwoningen met 165% toegenomen.  In Nederland staan nu 42.300 woningen die 1 miljoen euro of meer waard zijn. Er zijn op dit moment 53 van dergelijke ‘miljoenenbuurten’. Dat is zes keer zoveel als 4 jaar geleden.

De Almeerse buurt Overgooi is zo'n wijk waar de huizenprijzen hard gestegen zijn. In 2014 was was 1 op de 4 woningen duurder dan 1 miljoen euro. Nu kost driekwart van de woningen in Overgooi meer dan 1 miljoen. Het kan niet op dus, lijkt het.

Voor het eerst in 4,5 jaar is vertrouwen in woningmarkt negatief
In Overgooi kan het misschien niet op maar we zien we ook een ander beeld. De Vereniging Eigen Huis doet maandelijks onderzoek naar het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt. En het is duidelijk, het vertrouwen daalt.

Vooral in in de dure steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en de regio’s Oost- en Zuid-Nederland is  het vertrouwen in de woningmarkt gedaald. De Marktindicator zakte door de grens van 100 punten naar 99 punten. Boven de 100 punten is het vertrouwen positief. Onder de 100 punten negatief. In 2016 stond de marktindicator nog op 121.

Moeilijke markt voor starters
Vooral starters zijn somber over de huizenmarkt. Het bedrag dat men kan lenen als maximale hypotheek wordt steeds lager. Er moet steeds meer eigen geld meegenomen worden. Er is simpelweg te weinig aanbod en daardoor zijn de prijzen te hoog. Ook mensen men een bestaande koopwoning (de doorstomers)  zijn minder positief maar realiseren zich nog wel dat ze het voordeel hebben dat ze hun eigen woning ook goed kunnen verkopen. Dat geeft de doorstromer een voorsprong op starters.

Te weinig betaalbare woningen
Er is te weinig aanbod van betaalbare woningen. Dat drijft de prijs op en gemiddeld wordt een huis 9 dagen sneller verkocht dan een jaar geleden. Je moet er gewoon snel bij zijn als je iets wilt kopen en in veel gevallen flink overbieden. Maar blijkbaar is de rek er bij een grote groep consument op dit moment even uit. Men wil, durft of kan niet meer betalen.

 
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662