Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » De huizenprijs daalt. Moeten we ons zorgen maken?

De huizenprijs daalt. Moeten we ons zorgen maken?

vrijdag 22 maart 2019 om 09:27:58 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
maximale hypotheekDe gemiddelde huizenprijs voor een woning daalde in februari  2019 van € 302.157 naar € 298.717. Voor het eerst sinds lange tijd zien we een daling van de huizenprijzen. Hebben we de top bereikt? Gaan we vanaf nu de prijzen dalen? Is dit een goed moment om te kopen of verkopen of kun je beter wachten? Het zijn vragen waar je mee te maken krijgt als je aan bezig met het kopen van een nieuw huis of het verkopen van je bestaande huis.

Nog steeds een tekort aan woningen
Waarschijnlijk zal het niet zo'n vaart lopen met de prijsdalingen van de woningen, is de verwachting van experts. Er zijn simpelweg te weing beschikbaren en betaalbare koopwoningen. En daarom zullen de prijzen naar verwachting niet hard gaan dalen op korte tot middellange termijn. Verder staat de hypotheekrente nog steeds erg laag en gaat het economisch ook nog steeds goed in Nederland. Daarbij komt dat het erg voorbarig is om op basis van het verschil tussen twee maanden er vanuit te gaan dat de prijzen gaan dalen.

Geen daling maar minder snel stijgen
Niemand kan natuurlijk echt in een kristallen bol kijken maar het lijkt aannemelijk dat de de prijzen blijven stijgen, alleen minder hard. Het is ook wel erg hard gegaan met de prijsstijging de afgelopen jaren. Sinds het dieptepunt in 2013 zijn de woningprijzen zo'n 30% gestegen. Die stijging vlakt maar hou er maar rekening mee dat de prijzen zullen blijven stijgen, aldus de experts. Het zal dus ook lastig blijven voor een grote groep mensen om een betaalbare woning te kopen. Met name starters op de woningmarkt hebben hier last van.

Hypotheek voor starters
Het wordt steeds belangrijker om eigen geld mee te nemen voor de aankoop van een eigen woning. En dat speelt vooral voor starters omdat die geen bestaande woning hebben die met een mooie winst verkocht kan worden. Nu de maximale hypotheek niet meer mag bedragen dan 100% van de waarde van de woning, moet er bij een woning van € 300.000 al snel € 8.500 tot € 11.000 eigen geld meegenomen worden. Een steeds belangrijker onderdeel in de kosten bij de aankoop van een woning zijn de advies en afsluitkosten. Deze variëren van € 650 bij Moneywise tot € 3.500 bij grote hypotheekadvies ketens. In een markt waarbij starters steeds meer eigen geld mee moeten nemen is het besparen op afsluitkosten voor een hypotheek dus zeer de moeite waard.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662