Hypotheken

No Risk clausule. Eerst je huis verkopen voor je een nieuw huis koopt?

Jeroen Wolfsen geschreven op vrijdag 25 augustus 2023 om 15:26:37
Wil je een ander huis kopen? Dan heb je als koper meer keuze dan een anderhalf jaar geleden. Dankzij de hogere rente is de woningmarkt in een jaar tijd verandert van een verkopersmarkt in een kopersmarkt. Een nieuw huis kopen is dus makkelijker maar je eigen huis verkopen hierdoor juist lastiger. Daarom vinden veel mensen die al een huis hebben het toch spannend om een nieuwe huis te kopen als de bestaande woning nog niet verkocht is. In dit artikel leg ik je uit wat wijsheid is en hoe je het risico op tijdelijk 2 huizen zo klein mogelijk kunt maken.

Tijdelijk twee huizen

In de ideale wereld verkoop je eerst je eigen huis voordat je een ander huis koopt. Dan weet je zeker welk bedrag aan overwaarde je beschikbaar hebt voor je nieuwe huis en je hoeft niet bang te zijn dat je lange tijd met twee huizen en dus ook twee keer kosten blijft zitten. Maar wat nu als je morgen onverwacht tegen je droomhuis aan loopt en je eigen huis nog niet in de verkoop staat? Hoe zorg je er dan voor dat je dat nieuw huis kunt kopen en tegelijkertijd zo weinig mogelijk risico loopt dat je met twee huizen blijft zitten?

NVM no Risk clausule

Je kunt je in de koopakte opnemen dat je gebruik wil maken van NVM No Risk clausule. Hiermee spreek je het volgende af: Je koopt de nieuwe woning onder het voorbehoud dat je je eigen woning voor een bepaalde datum hebt verkocht. Is je woning niet op tijd verkocht, dan heb je dus het recht om de koop te ontbinden. Dat klinkt goed, maar hoe werkt die No Rick Clausule nu precies?

Voorbeeld No Risk Clausule

Anja en Erik zien hun droomhuis aan de Stationslaan onverwacht te koop staan op Funda. Al jaren zeggen ze tegen elkaar dat ze hier graag zouden willen wonen. Ze bieden een goede prijs en hun bod wordt geaccepteerd door de verkopers. Ze spreken af dat ze over 4 maanden op 1 december naar de notaris gaan om de woning daadwerkelijk te kopen. Maar alleen als ze een getekende koopovereenkomst hebben voor hun eigen huis binnen 2 maanden. Dus ze moeten hun huidige woning verkocht hebben voor 1 oktober. Is dat niet gelukt dan kunnen Erik en Anja afzien van de koop. Dat geeft hun de zekerheid dat ze niet blijven zitten met 2 woningen.
Daar staat echter tegen over dat de verkopers de woning aan de Stationslaan actief blijven aanbieden en dus ook kunnen verkopen aan iemand anders. Tegenover het risico voor de verkopers dat Anja en Erik de koop ontbinden staat dus de kans dat ze het huis aan iemand anders kunnen verkopen als die een beter bod doet.

Voor- en nadelen van de No Risk Clausule

Voor de kopers is het voordeel duidelijk, ze kunnen van de koop afzien als ze hun eigen huis niet op tijd verkopen. Op zich is dat een nadeel voor de verkopers maar dat wordt opgelost door de kans dat ze hun woning in de tussentijd aan iemand anders mogen verkopen.
Toch zitten er nog een paar risico's aan de No Risk clausule voor Anja en Erik. In dit voorbeeld hebben Anja en Erik 2 maanden de tijd om hun huis te verkopen. Maar het gaat om een onvoorwaardelijke verkoop. Anja en Erik moeten ook weer rekening houden met het financieringsvoorbehoud dat de kopers van hun huis zullen laten opnemen in hun koopovereenkomst. Stel dat Anja en Erik op 15 september een koopovereenkomst tekenen voor de verkoop van hun huis maar de kopers hebben een vormbehoud van financiering tot 15 oktober kan het toch weer spannend worden voor Anja en Erik. Zij kunnen na 1 oktober niet meert van hun aankoop af maar hun kopers kunnen nog wel van de koopovereenkomst afzien als ze de hypotheek niet rond krijgen. Eigenlijk hebben Anja en Erik alleen maar 100% zekerheid als het voorbehoud van financiering van hun kopers dus afloopt voor 1 oktober. Rekeninghoudend met een termijn van 4 tot 5 weken voor het voorbehoud van financiering, hebben ze dus eigenlijk geen 2 maanden de tijd maar veel minder.

Een huis kopen is een serieuze zaak. Het gaat om veel geld en je doet er verstandig aan om je goed voor te laten lichten of te laten begeleiden. De hypotheekadviseurs van Moneywise kunnen je hierbij helpen. Wij lezen graag vooraf mee in de concept koopovereenkomst zodat we goed kunnen spreken wat je risico's zijn als je een ander huis koopt.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.969 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube