Geld Lenen

Moneywise beoordeelt voorstellen Interbank bij Vara's Kassa

Jeroen Wolfsen geschreven op zaterdag 03 september 2016 om 21:43:00
Het consumentenprogramma Kassa van de Vara heeft op zaterdag 3 september weer aandacht besteed aan het item over de torenhoge rentes die klanten van Interbank moesten betalen voor hun doorlopend krediet. In eerdere uitzendingen is te zien dat klanten een variabele rente betalen die de afgelopen jaren is opgelopen tot 12% en meer. De maandlasten worden dan zo hoog dat mensen vele honderden euro's per maand betalen. Deze maandlasten bestaan volledig uit rente en er word niks afgelost. Hierdoor komen deze mensen in financiële problemen.

Stichtng Geldbelangen
Dankzij Rob Goedhart van de stichting Geldbelangen en Kassa is dit onder de aandacht gekomen en heeft Interbank beloofd met oplossingen te komen voor deze klanten. De stichting is daarna de gesprekken aangegaan met Interbank om te komen tot oplossingen voor deze klanten.

Heeft Interbank haar leven gebeterd?
Inmiddels heeft Interbank haar leven inderdaad gebeterd en worden deze kredieten niet meer aangeboden aan klanten. De klanten die door stichting Geldbelangen worden ondersteund hebben inmiddels een voorstel ontvangen met een lagere rente. En dat is netjes want juridisch gezien mag Interbank namelijk gewoon deze hoge rente vragen. Wettelijk ligt de maximale rente op dit moment zelfs op maximaal 14%.

Doet Interbank de klanten een fatsoenlijk voorstel?
Jeroen Wolfsen Van MoneyWise werd benaderd door Vara Kassa om te beoordelen of Interbank de klanten een fatsoenlijk voorstel heeft gedaan. De conclusie van Jeroen is de volgende:
Stichting Geldbelangen heeft goed werk geleverd. Zeker gezien het feit dat Interbank juridisch gezien deze hoge rentes gewoon kan vragen. Het voorstel van Interbank is dan ook een redelijk voorstel. De rente gaat voor klanten naar beneden van gemiddeld 12,5% naar ongeveer 7,5%. Dat komt overeen met de rente die deze klanten bij een andere bank ook zouden moeten betalen voor een lening. De bestaande leningen worden omgezet van een doorlopend krediet naar een persoonlijke lening. En ook dat is een goede zaak want het grote nadeel van een doorlopend krediet is dat je alleen rente betaald en niet de lening automatisch hebt afgelost op een van te voren afgesproken einddatum.

Beetje sigaar uit eigen doos
Het lijkt dus een redelijk en marktconform aanbod maar het is wel zo dat deze klanten van Interbank jarenlang duizenden tot zelfs tienduizenden euro’s teveel aan rente betaald hebben. Interbank verlaagt nu wel hun rente maar niet hun schuld. Het zou Interbank sieren al ze met al dat geld dat mensen jarenlang teveel hebben betaald de klanten tegemoet waren gekomen en een deel van de schuld hadden kwijtgescholden. Op die manier had je deze mensen echt geholpen. Nu is het toch zo dat er ook een beetje 'sigaar uit eigen doos' gevoel kan overblijven voor de mensen met deze leningen. In een ideale wereld had een bank die klantbelang echt voorop stelt deze stap kunnen maken maar nu is dat blijkbaar nog een brug te ver.

Hoge rentes op kredieten
Ondanks de forse verlaging van 12,5% naar rentes rond de 7-8% zijn de rentes van kredieten en leningen nog steeds erg hoog. Vergelijk het maar eens met de rente op een spaarrekening of de rente die je moet betalen voor een hypotheek. Toch is de rente die Interbank aanbied marktconform. Ook bij andere banken ligt de rente voor dergelijke leningen rond de 7 %. Toch is dat een veel hoger rentepercentage dan de rente waar banken voor leningen mee adverteren. Die ligt zelfs onder de 5%.
Waarom krijg je niet altijd deze lage rente? Dat komt omdat banken voor leningen werken met risicoklasses. Aan de hand van eigen, onduidelijke, regels bepaalt een bank of je een goed of slecht risico bent. En hoe slechter je beoordeelt wordt, hoe hoger de rente is die je moet betalen. Hoe deze regels eruit zien vertellen banken niet vanuit concurrentie overwegingen.
Maar de kans is groot dat je bij het aanvragen van een lening een hoger rentepercentage krijgt aangeboden dat de rente waar de bank mee adverteert. Wij vinden dat een slechte zaak maar helaas werkt de markt voor leningen en kredieten in Nederland op deze manier.

Heb je een krediet bij Interbank met een hoge rente?

Betaal je ook zo'n hoge rente bij Interbank? Kijk dan of je bij een andere bank een goedkopere lenning kan afsluiten. Op Moneywise kun je de rentes van doorlopende kredieten en persoonlijke leningen vergelijken. Kun je je lening niet oversluiten? Meld je dan aan bij de stichting Geldbelangen van Rob Goedhart.
In dit artikel

Geld lenen?

Vergelijk alle kredietverstrekkers en vraag direct een lening.

Vergelijk & regelen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.125 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube