Geld Lenen

Lenen voor een auto, waar moet je op letten?

Maarten Docter woensdag 07 januari 2015 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Je auto is kapot, niet meer te repareren en om op je werk te komen is een nieuwe auto noodzakelijk. Maar spaargeld is er niet, je krijgt op korte termijn geen extraatje en je ziet geen andere mogelijkheid dan te gaan lenen voor de nieuwe auto. Maar welke vorm van lenen past het best?
En ga je direct de lening aan bij  het autobedrijf waar je je auto koopt of sluit je de lening af bij een bank?

Lening via dealer

Hoewel een autobedrijf ook een doorlopend krediet of persoonlijke lening aanbiedt, is het verstandig om te vergelijken. Vergelijk naast de rentetarieven ook de voorwaarden. Zeg niet direct ja. “Nu kopen, volgend jaar betalen” is een vaak gebruikte tekst en is een vorm van uitgestelde betaling en dus lenen. Laat je goed en duidelijk (op papier) informeren over de in’s en out’s van de lening, vergelijk leningen en kies.

Rente van de lening belangrijk, maar voorwaarden ook!

Ga niet blindelings af op de laagste rente, want bepaalde voorwaarden en extra kosten kunnen ervoor zorgen dat je alsnog flink duurder uit bent. De bekende addertjes onder het gras. Wordt het restant van de lening bij overlijden kwijtgescholden of dient het overlijdensrisico nog verzekerd te worden? Heb je de mogelijkheid om de lening tussentijds extra en kosteloos af te lossen of worden daar kosten voor in rekening gebracht? Een lening met een hogere rente kan dus betere voorwaarden hebben dan een lening met de laagste rente.

Persoonlijke lening het meest verstandig voor de financiering van een auto

Leen je voor je nieuwe auto en wil je weten waar je aan toe bent? Met een persoonlijke lening heb je te maken met een vaste rente, vaste aflossing en vaste looptijd. Je weet van tevoren hoe hoog je schuld is en hoe lang je erover doet om die schuld af te lossen. Daarnaast is het wel prettig om te weten dat de lening is afgelost als de auto weer aan vervanging toe is. Het is minder prettig als je de auto niet meer rijd en de lening loopt nog.

Doorlopend krediet

Met een doorlopend krediet heb je te maken met een variabele rente, is tussentijds heropnemen mogelijk en kan dat zorgen voor een langere looptijd dan aanvankelijk gewenst. En op het moment dat de auto aan vervanging toe is, heb je dan voldoende afgelost om een nieuwe auto te kopen? Wil en kan je tegen die tijd meer lenen?

Maximale lening

Hoeveel je maximaal kunt lenen, hangt af van je inkomen, lasten, woonsituatie en werksituatie. Het is niet verstandig om het maximale wat je kunt lenen ook daadwerkelijk te lenen. Houd een potje (spaar)geld achter de hand voor onvoorziene uitgaven. En schat in of je gedurende de hele vaste looptijd je vaste aflossing kan nakomen?

Vaak is de rente lager als je voor een langere looptijd kiest. Maar dat betekend ook dat je langer aan je rente en aflossing vast zit.

Huurkoop voor een auto verstandig?

Een vorm van lenen die ook vaak voorkomt bij het kopen van een auto is huurkoop. Bij huurkoop betaal je maandelijks een vaste aflossing. Maar de auto is juridisch pas jouw eigendom als je de laatste termijn hebt voldaan. Dat is dus wel een risico! Je bent ‘jouw’ auto ook nog eens kwijt als je niet aan je verplichtingen voldoet. Je bent dan de auto en je geld dat je hebt afgelost kwijt.

Leningen vergelijken doe je op https://www.moneywise.nl/lenen/.
In dit artikel

Geld lenen?

Vergelijk alle kredietverstrekkers en vraag direct een lening.

Vergelijk & regelen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.963 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube