Moneywise.nl » Weblog » Geld Lenen » In 2021 kunnen consumenten fors minder consumptief lenen

In 2021 kunnen consumenten fors minder consumptief lenen

dinsdag 15 december 2020 om 16:39:08 Jochem Kessens 2 reacties
geld lenenIn 2021 kunnen consumenten fors minder geld lenen dan in 2020. De wijze waarop kredietverstrekkers de maximale lening bepalen veranderd per 1 januari 2021 waardoor consumenten per saldo fors minder kunnen lenen.
Het kan verstandig zijn om nog dit jaar jouw lening aan te vragen en niet te wachten tot 1 januari.

Bepalen van de maximale lening
Alle kredietverstrekker bepalen de maximale leencapaciteit op basis van de leennormen. Deze normen worden bepaald door de Vereniging Financieringsondernemingen in Nederland (VFN). De VFN laat zich hierin adviseren door het NiBud. Het NiBud kijkt naar het inkomen, de woonlasten en de gezinssituatie bij het bepalen van de leennormen.

Bescherming consument
De leennormen zijn opgesteld ter voorkoming van overkreditering bij de consument.
De AFM deed eerder onderzoek naar verantwoorde kredietverstrekking en concludeerde een aantal tekortkomingen.
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Vereniging Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) zijn naar aanleiding daarvan bezig met een methodiek die preciezer aansluit op de leencapaciteit van de consument. Naar verwachting wordt die nieuwe methodiek per 1 april 2021 in gebruik genomen.
Om per 1 januari al te voldoen aan de eisen van de AFM wordt binnen de huidige methodiek de opslag op de leennormen verhoogd.
Door deze verhoogde opslag kan er vanaf 1-1-2021 minder worden geleend.

Regel jouw lening nog in december
De nieuwe leennormen gaan in per 1 januari. Je kunt dit jaar dus nog lenen tegen de huidige ruimere leennormen, maar wees verstandig: leen alleen dat bedrag waarvan je de maandlasten kan betalen.

Vraag jouw geldlening vandaag nog aan!
Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten. Hij houdt je op de hoogte van o.a. geld lenen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Frans Haasdijk

17 december 2020 6:46:44

Ik vind dit een vreemd bericht. U stelt dat in 2021 de normen worden aangescherpt om de consument beter te beschermen. Dit lijkt mij een goede zaak. Even later spoort u de consument aan om nog snel even tegen de huidige normen (misschien wel te veel) te lenen. U sluit af met de waarschuwing om niet meer te lenen dan verantwoord is, maar u weet net zo goed als ik dat iemand die geld wil lenen over het algemeen niet erg gevoelig is voor dit soort waarschuwingen om zelf te checken of het verantwoord is. Daarom hebben we volgens mij een AFM.

reageer op Frans Haasdijk

Vladimir Andreev

17 april 2021 18:04:17

Zit je financieel onder druk? Zoekt u leningen om schulden af te betalen? Zoekt u financiering om uw eigen bedrijf op te zetten? Heeft u voor verschillende doeleinden een particuliere of zakelijke lening nodig? Zoekt u leningen om grote projecten uit te voeren? Vraag een snelle en gemakkelijke lening aan om rekeningen te betalen en zoek financiering om uw eigen zakelijke projecten op te zetten tegen de goedkoopste rente van 2%. neem vandaag nog contact met ons op AVANGARD CREDIT PJSC: info.avangardcreditpjsc@mail.ru

reageer op Vladimir Andreev
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons