Geld Lenen

Geld lenen kan geld opleveren

Maarten Docter vrijdag 06 februari 2015 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Als u de afgelopen jaren hier en daar een krediet bent aangegaan, dan kan het wel eens geld opleveren als u een lening aangaat. Dat klinkt tegenstrijdig, maar ik leg het uit.

Veel mensen hebben meerdere leningen en kredieten openstaan en hebben dat soms niet in de gaten.  Een krediet kan ook makkelijk geregeld worden. Bij sommige producten wordt het bijna standaard aangeboden. U kent de advertenties wel: 'koop nu en betaal later'.
Maar zo verzamelt u ongemerkt verschillende leningen en kredieten en betaalt u ongemerkt veel meer dan dat u denkt. Het oplossen hiervan is niet zo moeilijk maar begint met het krijgen van overzicht. Verzamel dus alle stukken en zoek uit hoeveel saldo er precies openstaat bij de verschillende kredietinstellingen. Om u te helpen vindt u hierbij even kort de meest gebruikte vormen van krediet.

 Roodstaan of krediet op betaalrekening

Roodstaan is de makkelijkste, maar tegelijk ook één van de duurste vormen van krediet. Banken vragen een hoge rente en bijna niemand weet hoeveel rente hij/zij moet betalen als er gebruik wordt gemaakt van het kredietlimiet van bijv. € 1.000. Sterker nog, soms wordt er al standaard een krediet van € 1.000 verstrekt als u een nieuwe betaalrekening opent en u volgens BKR ‘goed’ bent voor een krediet.

 Creditcard

De creditcard kan ook een dure vorm van krediet zijn. De schuld die u op een creditcard heeft opgebouwd is  vaak op 2 manieren af te lossen. Aan het einde van de maand wordt het openstaande saldo in één keer automatisch geïncasseerd of het openstaande saldo wordt met een afgesproken minimaal bedrag per maand in termijnen terugbetaald. De eerste manier is de goedkoopste. U betaalt dan ook geen rente. De tweede manier is een vorm van krediet, naast de aflossing betaalt u rente en de tweede manier zorgt voor een BKR notering ter hoogte van het totale creditcardlimiet.

 Doorlopend krediet

Het doorlopend krediet is de meest afgesloten vorm van krediet. Het afgesproken kredietlimiet komt tot uw beschikking, er is sprake van variabele rente, heropnemen is mogelijk, u spreekt een vast bedrag per maand voor aflossing en rente af en er is geen sprake van een vaste looptijd. Gebruikelijke percentages voor aflossing en rente zijn 1% of 2% per maand over het openstaande saldo. Kosteloos extra aflossen is meestal mogelijk en dat scheelt weer rente.

 Persoonlijke lening

De persoonlijke lening is de op één na meest afgesloten vorm van krediet. Het afgesproken kredietlimiet komt in één keer tot uw beschikking of wordt direct gebruikt voor het aflossen van andere leningen, heropnemen is niet mogelijk, er is sprake van een vaste rente, u spreekt een vast bedrag per maand voor aflossing en rente af en er is sprake van een vaste looptijd. Met een persoonlijke lening weet u dus waar u aan toe bent en wanneer u de lening heeft afgelost en terugbetaald.

 Verzendhuiskrediet of postorderkrediet, vaak koop op afbetaling

Het verzendhuiskrediet is ook een vrij makkelijke en verleidelijk manier van lenen, maar is een dure variant vanwege vaak hoge dan wel de maximale rente. Een aankoop van een nieuw home cinema set bij Neckermann gespreid terugbetalen is voor even wel een lekker gevoel, maar een rente van 13% of 14% voelt u pas later in uw portemonnee. Zie ook ons weblog: //weblog.moneywise.nl/geld-lenen/online-shoppen-op-krediet-bij-wehkamp-dure-oplossing/.

De oplossing: alle kredieten oversluiten naar 1 goedkope lening

Als u nu meerdere kredieten en leningen heeft lopen dan is het verstandig om te kijken wat u gaat besparen als u al deze leningen oversluit naar een nieuwe goedkope lening. Het is helemaal niet moeilijk meerdere leningen af te lossen met één nieuw doorlopend krediet met een veel lagere rente. U houdt dan toch de gewenste flexibiliteit om geld op te kunnen nemen maar betaalt minder en heeft meer overzicht.

Kijk dus eens kritisch naar uw kredieten en leningen en leg dat eens naast de vergelijking op https://www.moneywise.nl/lenen/. En het is echt niet moeilijk om snel orde te scheppen.
In dit artikel

Geld lenen?

Vergelijk alle kredietverstrekkers en vraag direct een lening.

Vergelijk & regelen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.951 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube