Moneywise.nl » Weblog » Actueel » RTLZ: Promovendum accepteert je alleen als je hoger opgeleid bent, mag dat?

RTLZ: Promovendum accepteert je alleen als je hoger opgeleid bent, mag dat?

zaterdag 10 september 2016 om 17:10:31 Jochem Kessens 8 reacties
rtl-zHet programma Money Talks van RTLZ vraagt zich af of het wettelijk mag dat sommige verzekeraars, zoals bijvoorbeeld Promovendum, je alleen accepteert als je hoger opgeleid bent. Mag dat zomaar? Of is er sprake van discriminatie?

Jeroen Wolfsen beantwoordt die vraag (item in onderstaand filmpje op 11:19).Discrimineert Promovendum?
In het kort gezegd: nee. Er is geen sprake van discriminatie. Wettelijk gezien is er sprake van discriminatie als de ongelijkheidsbehandeling er niet toe doet:

 • godsdienst/levensovertuiging

 • politieke gezindheid

 • ras, afkomst

 • geslacht: man, vrouw, transgender (transseksuelen, travestieten, interseksuelen), zwangerschap

 • nationaliteit

 • hetero- of homoseksuele gerichtheid (biseksuele gerichtheid)

 • burgerlijke staat: gehuwd of ongehuwd, wel of geen geregistreerd partnerschap

 • handicap of chronische ziekte

 • leeftijd

 • arbeidsduur: voltijd of deeltijd

 • vast of tijdelijk arbeidscontract


Bovendien meent Promovendum aan te kunnen tonen dat hogeropgeleiden minder schade veroorzaken, waardoor hun ongelijkheidsbehandeling er 'wel toe doet'.
Of hogeropgeleiden daadwerkelijk minder schades veroorzaken, kan worden betwist. Promovendum heeft alleen maar hogeropgeleiden in de portefeuille en heeft geen ervaring met laagopgeleiden. Het aantonen uit eigen ervaring lijkt daarmee lastig. Bovendien verdienen hoogopgeleiden doorgaans meer geld en hebben daardoor duurdere huizen, auto's en spullen, waardoor de schadelast per geval wellicht hoger ligt dan bij lageropgeleiden.

Voor verzekeringen die een acceptatieverplichting hebben, zoals de basisverzekering, kan overigens iedereen bij Promovendum terecht. Dit is wettelijk zo geregeld. De aanvullende zorgverzekeringen, vallen daar dan weer buiten.

De marketingtruc 'elitair gevoel'
Studeren is niet voor iedereen weggelegd. Het vergt doorzettingsvermogen, discipline en volharding om de eindstreep te halen. Je hebt medestudenten zien afvallen en zelf heb je misschien ook op het punt gestaan dat je wilde opgeven. Maar als je dan eindelijk bent afgestudeerd en dat felbegeerde papiertje op zak hebt, dan is het allemaal de moeite waard geweest. Je mag Drs. voor je naam zetten, of zoals het tegenwoordig heet het MSc (Master of Science) of MA (Master of Arts). Bovendien staan de multinationals, ziekenhuizen en andere grote bedrijven voor je in de rij. Met vleierij als 'Young professional' en 'ambitieus talent' proberen ze je bij hen aan het werk te krijgen.
Deze bedrijven weten nog helemaal niet wie je bent en waar je goed in bent, maar omwille van je opleidingsniveau ben je al erg gewild. En dat werkt! Want je bent trots op je diploma en je merkt dat het deuren voor je opent.
Precies op dat gevoel spelen verzekeraars zoals Promovendum handig in. Ze geven je precies datzelfde fijne gevoel. Jij bent bevoorrecht, want je bent afgestudeerd en veel hogeropgeleiden zijn daar gevoelig voor.

Echt een lagere premie?
Eerlijk is eerlijk. De premie van Promovendum is scherp. Als we bijvoorbeeld kijken naar autoverzekeringen, dan zien we dat hun premie in een groot aantal gevallen in de top 5 voor komt. Maar er zijn ook type auto's of postcodegebieden waarin Promovendum niet in die top 5 voorkomt. Er zijn vele factoren van belang, zoals leeftijd, aantal schadevrije jaren, postcodegebied etc. Bovendien zijn er in vele gevallen goedkopere aanbieders te vinden.

Daarnaast is het goed om niet alleen naar de premie te kijken, maar ook naar de voorwaarden. Wat gebeurt er bij schade? Hoeveel premie betaal ik als ik een schade claim? Hoe lang is de nieuwwaarde regeling? Etc.
Omdat verzekeraars allemaal hun eigen segment hebben, is het onmogelijk om te stellen dat één verzekeraar altijd het beste is. Je zult altijd zelf moeten vergelijken welke verzekeraar voor jou de laagste premie en de beste voorwaarden heeft.

Zijn er meer verzekeraars die dit doen?
Ja zeker, Promovendum is niet de enige. Zo heeft Allianz Nederland een overlijdensrisicoverzekering voor hogeropgeleiden. Zij zijn van mening dat hoogopgeleiden langer leven en dat zie je terug in een lagere premie. Ook hier zie je dat Allianz met dit product lang niet de scherpste premie van de markt heeft. Ook zijn er diverse hypotheekadviseurs die alleen advies geven aan academici.
Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten. Hij houdt je op de hoogte van o.a. actueel.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Louis

16 september 2016 9:13:14

En vraag die terecht gesteld wordt in door artikel is: discrimineert Promovendum. Naar mijn idee moet het antwoord hiervan ja zijn. Er wordt immers een groep mensen benadeeld die niet de juiste genen heeft om goed te kunnen leren. Dit zou onder discriminatie moeten vallen.

reageer op Louis

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 september 2016 9:24:54

Beste Louis, In absolute zin heb je natuurlijk gelijk: mensen worden niet gelijk behandeld. Ik heb me gebaseerd op de wettelijk definitie van discriminatie.
Met vriendelijke groet,
Jochem Kessens

reageer op Jochem Kessens

leonique

18 september 2018 10:09:25

Echt belachelijk 30 jaar schadevrije jaren telt dus niet maar Mavo diploma wel............

reageer op leonique

Ryan

30 mei 2019 6:21:00

Ik heb op de hoge technische school gezeten in Suriname en die heb ik afgerond in 1977, nu ik een schade heb van €7800,- geeft Promovendum na al geaccepteerd te zijn eerst een HBO diploma te willen inzien als bewijs dat ik echt HBO ben afgestudeerd voor men wilt overgaan tot betaling. Echter is er voor acceptatie nooit over bewijs gesproken alleen enkel de vraag wat mijn opleidingsniveau is geweest, ook is het vrijwel onmogelijk om in een land als Suriname nog een diploma van tientallen jaren terug op te vragen. Ik zit dus met een schade van €7800,- die ik voor eigen rekening moet nemen...

reageer op Ryan

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

13 juni 2019 15:31:58

Beste Ryan,
Wat een vervelende situatie. Ik ben geen jurist maar heb wel mijn vraagtekens hierbij. Natuurlijk timmert Promovendum sit soort dingen dicht in hun voorwaarden:
Op de premie van de verzekeringen van Promovendum wordt een korting verleend in verband met uw opleiding en/of uw beroep. Mocht u niet tot de doelgroep van Promovendum behoren, dan gelden afwijkende kortingen of toeslagen. Mocht in geval van schade blijken, dat in tegenstelling tot de door u bij het aangaan van de verzekering verstrekte informatie, u niet tot de doelgroep behoort, dan zal een aanvullende premie in rekening worden gebracht en het schadebedrag in die verhouding worden verlaagd. Indien Promovendum het risico in het geheel niet geaccepteerd zou hebben, dan ontvangt u in het geheel geen uitkering en wordt de polis per de schadedatum beëindigd.
Maar natuurlijk kan men bij de voordeur ook duidelijker zijn en aangeven dat je een diploma moet overleggen. Je kunt dit bij het KIFID indienen als klacht.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

jeroen

14 juni 2019 16:27:44

Ryan, Je emailadres is niet correct zou je ons willen bellen. Misschien kunnen we je helpen: 085 7607600
Jeroen van Moneywise

reageer op jeroen

Gijs

21 april 2021 9:24:25

Promovendum discrimineert wel degelijk, er wordt een ongelijkheid gesteld. Ook de beredenering van meer schades claimen van laagopgeleiden is duidelijk te verklaren. Ze kunnen nu eenmaal hun schade niet betalen doordat ze minder op hun bankrekening hebben. Het is dus makkelijker voor een hoogopgeleide om kleine schades zelf te bekostigen. Door deze praktijken van hogere premies voor laagopgeleiden wordt het alleen maar lastiger. Dit land is er goed in om mensen in hoekjes te drijven en verzekeringen zoals promovendum werkt daar lekker aan mee!

reageer op Gijs

van Dongen

4 mei 2021 15:50:06

Onlangs gebeld met promovendum. Hoger opgeleid betekend HBO opgeleid. dat is zeer discriminerend. maar ze maken een uitzondering. Als de man laag opgeleid is maar zijn vrouw hoog opgeleid wordt er een uitzondering gemaakt. Opeens mag de laagopgeleide een auto verzekering afsluiten of ander verzekeringen. Hoe gek wil je het hebben dat dit allemaal mag.

reageer op van Dongen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662