Moneywise.nl » Weblog » Actueel » RTLZ: Promovendum accepteert je alleen als je hoger opgeleid bent, mag dat?

RTLZ: Promovendum accepteert je alleen als je hoger opgeleid bent, mag dat?

zaterdag 10 september 2016 om 17:10:31 Jochem Kessens 3 reacties
rtl-zHet programma Money Talks van RTLZ vraagt zich af of het wettelijk mag dat sommige verzekeraars, zoals bijvoorbeeld Promovendum, je alleen accepteert als je hoger opgeleid bent. Mag dat zomaar? Of is er sprake van discriminatie?

Jeroen Wolfsen beantwoordt die vraag (item in onderstaand filmpje op 11:19).Discrimineert Promovendum?
In het kort gezegd: nee. Er is geen sprake van discriminatie. Wettelijk gezien is er sprake van discriminatie als de ongelijkheidsbehandeling er niet toe doet:

 • godsdienst/levensovertuiging

 • politieke gezindheid

 • ras, afkomst

 • geslacht: man, vrouw, transgender (transseksuelen, travestieten, interseksuelen), zwangerschap

 • nationaliteit

 • hetero- of homoseksuele gerichtheid (biseksuele gerichtheid)

 • burgerlijke staat: gehuwd of ongehuwd, wel of geen geregistreerd partnerschap

 • handicap of chronische ziekte

 • leeftijd

 • arbeidsduur: voltijd of deeltijd

 • vast of tijdelijk arbeidscontract


Bovendien meent Promovendum aan te kunnen tonen dat hogeropgeleiden minder schade veroorzaken, waardoor hun ongelijkheidsbehandeling er 'wel toe doet'.
Of hogeropgeleiden daadwerkelijk minder schades veroorzaken, kan worden betwist. Promovendum heeft alleen maar hogeropgeleiden in de portefeuille en heeft geen ervaring met laagopgeleiden. Het aantonen uit eigen ervaring lijkt daarmee lastig. Bovendien verdienen hoogopgeleiden doorgaans meer geld en hebben daardoor duurdere huizen, auto's en spullen, waardoor de schadelast per geval wellicht hoger ligt dan bij lageropgeleiden.

Voor verzekeringen die een acceptatieverplichting hebben, zoals de basisverzekering, kan overigens iedereen bij Promovendum terecht. Dit is wettelijk zo geregeld. De aanvullende zorgverzekeringen, vallen daar dan weer buiten.

De marketingtruc 'elitair gevoel'
Studeren is niet voor iedereen weggelegd. Het vergt doorzettingsvermogen, discipline en volharding om de eindstreep te halen. Je hebt medestudenten zien afvallen en zelf heb je misschien ook op het punt gestaan dat je wilde opgeven. Maar als je dan eindelijk bent afgestudeerd en dat felbegeerde papiertje op zak hebt, dan is het allemaal de moeite waard geweest. Je mag Drs. voor je naam zetten, of zoals het tegenwoordig heet het MSc (Master of Science) of MA (Master of Arts). Bovendien staan de multinationals, ziekenhuizen en andere grote bedrijven voor je in de rij. Met vleierij als 'Young professional' en 'ambitieus talent' proberen ze je bij hen aan het werk te krijgen.
Deze bedrijven weten nog helemaal niet wie je bent en waar je goed in bent, maar omwille van je opleidingsniveau ben je al erg gewild. En dat werkt! Want je bent trots op je diploma en je merkt dat het deuren voor je opent.
Precies op dat gevoel spelen verzekeraars zoals Promovendum handig in. Ze geven je precies datzelfde fijne gevoel. Jij bent bevoorrecht, want je bent afgestudeerd en veel hogeropgeleiden zijn daar gevoelig voor.

Echt een lagere premie?
Eerlijk is eerlijk. De premie van Promovendum is scherp. Als we bijvoorbeeld kijken naar autoverzekeringen, dan zien we dat hun premie in een groot aantal gevallen in de top 5 voor komt. Maar er zijn ook type auto's of postcodegebieden waarin Promovendum niet in die top 5 voorkomt. Er zijn vele factoren van belang, zoals leeftijd, aantal schadevrije jaren, postcodegebied etc. Bovendien zijn er in vele gevallen goedkopere aanbieders te vinden.

Daarnaast is het goed om niet alleen naar de premie te kijken, maar ook naar de voorwaarden. Wat gebeurt er bij schade? Hoeveel premie betaal ik als ik een schade claim? Hoe lang is de nieuwwaarde regeling? Etc.
Omdat verzekeraars allemaal hun eigen segment hebben, is het onmogelijk om te stellen dat één verzekeraar altijd het beste is. Je zult altijd zelf moeten vergelijken welke verzekeraar voor jou de laagste premie en de beste voorwaarden heeft.

Zijn er meer verzekeraars die dit doen?
Ja zeker, Promovendum is niet de enige. Zo heeft Allianz Nederland een overlijdensrisicoverzekering voor hogeropgeleiden. Zij zijn van mening dat hoogopgeleiden langer leven en dat zie je terug in een lagere premie. Ook hier zie je dat Allianz met dit product lang niet de scherpste premie van de markt heeft. Ook zijn er diverse hypotheekadviseurs die alleen advies geven aan academici.
Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten. Hij houdt je op de hoogte van o.a. actueel.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Louis

16 september 2016 9:13:14

En vraag die terecht gesteld wordt in door artikel is: discrimineert Promovendum. Naar mijn idee moet het antwoord hiervan ja zijn. Er wordt immers een groep mensen benadeeld die niet de juiste genen heeft om goed te kunnen leren. Dit zou onder discriminatie moeten vallen.

reageer op Louis

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 september 2016 9:24:54

Beste Louis, In absolute zin heb je natuurlijk gelijk: mensen worden niet gelijk behandeld. Ik heb me gebaseerd op de wettelijk definitie van discriminatie.
Met vriendelijke groet,
Jochem Kessens

reageer op Jochem Kessens

leonique

18 september 2018 10:09:25

Echt belachelijk 30 jaar schadevrije jaren telt dus niet maar Mavo diploma wel............

reageer op leonique
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons