Actueel

Vergelijkingssites onder zwaarder toezicht van de AFM

Jeroen Wolfsen dinsdag 09 september 2014 - bijgewerkt op: 10 september 2014
logo Autoriteit Financiele Markten (AFM)Vergelijkingssites zijn de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten omdat steeds meer consumenten zich online oriënteren op financiële producten als (levens)verzekeringen,  hypotheken en banksparen.

Slechts een aantal van deze vergelijkingssites heeft echter een AFM vergunning om te mogen bemiddelen in deze producten.  Alleen als een vergelijkingssite een AFM vergunning heeft kan de consument ook via de site een product afnemen.  Er zijn veel vergelijkingssites die vergelijken zonder vergunning. Een consument sluit dan geen verzekering via de website maar de gegevens van de klant worden op handige wijze doorgezet naar de aanbieder van het product.  Deze websites konden tot op heden bestaan zonder vergunning en hoefden zich dan ook niet te houden aan de strenge regels van de AFM. Op deze manier is er de laatste jaren een wildgroei ontstaan aan vergelijkingswebsites.

Vergunning verplicht
De AFM heeft nu duidelijk aangeven dat alle vergelijkingswebsites die gegevens uitvragen om een vergelijking te kunnen maken, een vergunning moeten hebben. De websites die dit niet hebben, moeten uiterlijk 17 november 2014 een vergunning hebben aangevraagd. Dat wil niet zeggen dat deze websites dan ook daadwerkelijk allemaal gaan optreden als tussenpersoon. Een groot aantal zal ook met vergunning doorgaan met het verkopen van naam en adres gegevens tegen een riante leadvergoeding.

Leadvergoeding verboden voor complexe producten
Vergelijkingswebsites die complexe financiële producten vergelijken mogen geen leadvergoeding meer ontvangen van banken en verzekeraars voor het door verkopen van naam en adres gegevens van geïnteresseerde klanten.  Complexe producten zijn bijvoorbeeld  hypotheken, levensverzekeringen  en banksparen. Ook voor uitvaartverzekeringen geldt dat er geen leadvergoeding meer mag worden betaald aan een vergelijkingssite.

Leadvergoedingen: big business
Het is goed dat de AFM optreedt tegen de websites die zonder vergunning voor veel geld klantgegevens doorverkopen aan banken en verzekeraars. De leadvergoedingen die deze sites ontvangen zijn big business. Een autoverzekering levert tussen de € 75 en € 125 op. Een hypotheeklead is goed voor minstens € 50 euro en als u een uitvaartverzekering afsluit ontvangen sommige websites € 150 zonder echt hier iets voor te doen. Daarbij komt nog dat in veel gevallen vooral de aanbieders worden getoond die een leadvergoeding betaalden aan de website.

Handige internetjongens en marketingspecialisten
Een handige internetprogrammeur kan in enkele weken een werkende vergelijkingssites in de lucht hebben waarmee veel geld verdiend kon worden zonder dat men verstand van de producten had en consumenten echt hielp.  Via slimme advertentiecampagnes op internet zorgde marketeers ervoor dat zoveel mogelijk consumenten offertes aanvroegen van één of zelfs meerdere producten. Met het aanscherpen van het toezicht door de AFM is dat voorbij en dat is een goede zaak voor de consument.

Pas goed op met vergelijken
Als consument moet u goed oppassen of de gegevens  en aanbiedingen op een website wel kloppen. Lage premies lijken aantrekkelijk maar kloppen niet altijd.  U kunt er niet vanuit gaan dat men altijd uw belang voor ogen heeft.  hoe makkelijker het is om offertes op te vragen of informatie opgestuurd te krijgen, hoe groter de kans is dat men niet er op uit is om u echt goed te helpen maar vooral uw gegevens wil ontfutselen om voor veel geld door te verkopen.
Kijk daarom altijd of een website een AFM vergunning heeft, lees hoe men vergelijkt en betaald wordt ( verplichte info die op de site moet staan), lees de DVD ( dienstenwijzer, ook verplicht) en onderzoek wie er achter de site zit. Lees ook de reviews van andere klanten en leer van hun ervaringen.

Hoe zit dat bij MoneyWise?
Moneywise heeft sinds haar oprichting een AFM vergunning en neemt alle banken mee in de vergelijking voor banksparen. Ook de banken waar Moneywise niet zelf een rekening voor kan openen. We vinden namelijk dat u een eerlijk overzicht moet krijgen van alle aanbieders die dergelijke producten aanbieden. Het liefst helpen we alle klanten die een financieel product willen afsluiten zelf. We denken namelijk dat we het beter, slimmer, sneller en goedkoper kunnen dan de meeste banken en verzekeraars. Helaas kunnen we niet elk product aanbieden. Sommige banken (bijvoorbeeld Rabpobank en ABN AMRO)  werken niet via andere partijen. Als u bij deze banken bijvoorbeeld een bankspaarrekening wilt openen omdat u in onze vergelijking heeft gezien dat ze een goed product voor u hebben, zult u op de fiets moeten stappen of de telefoon moeten pakken. Wij zetten uw gegevens niet door en krijgen ook geen vergoeding van deze partijen. Met één bank hebben we een andere afspraak, namelijk met Centraal Beheer. Als klanten een bankspaarrekening wilden openen bij Centraal Beheer kon men via onze vergelijking rechtstreeks naar de site van Centraal beheer om een offerte aan te vragen. Daarvoor ontvingen wij dan een vergoeding van € 35,-. Dat mag nu volgens de richtlijnen van de AFM niet meer en daarom hebben we deze mogelijkheid op de website uitgezet. U vindt de tarieven van Centraal Beheer overigens nog wel terug in onze vergelijking.
In dit artikel

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.971 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube