Actueel

Nationale Nederlanden Bank en Delta Lloyd Bank gaan samen, nadelig voor klanten.

Jeroen Wolfsen donderdag 16 november 2017 - bijgewerkt op: 17 november 2017
Nationale Nederlanden en Delta Lloyd gaan fuseren. Dat betekent dat vanaf 1 januari 2018 Delta Lloyd Bank en Nationale Nederlanden Bank samengaan. Dat heeft gevolgen als je bij beide banken spaargeld hebt staan. Beide banken vallen namelijk vanaf 2018 onder één bankvergunning en dat betekent dat er nog maar één depositogarantie dekking is van € 100.000 voor rekeningen bij beide banken samen.

Nog maar € 100.000 garantie
Het is niet vreemd als klanten dit risico niet willen lopen. Daarom heeft men immers destijds gekozen voor twee verschillende banken. Mensen kunnen er natuurlijk voor kiezen om het saldo boven de € 100.000 over te boeken naar een andere bank. Dat kan makkelijk als het om een gewone box 3 spaarrekening gaat met variabele rente. Maar het wordt lastiger als je geld vaststaat in een deposito rekening of een lijfrente- of gouden handdruk bankspaarrekening.

Het aanbod van Nationale Nederlanden en Delta Lloyd
De oplossing van Nationale Nederlanden en Delta Lloyd is te makkelijk en is in het nadeel van de klant. Zij zeggen hierover het volgende:

‘Overstijgt uw spaarsaldo door het samengaan het maximale bedrag? Dan heeft u het recht om spaartegoeden boven het bedrag van € 100.000 kosteloos op te nemen’.

Dat lijkt aardig, maar is in de praktijk vaak een hele slechte deal voor de consument met meerdere bankspaarrekeningen.

Een voorbeeld:
De heer Jansen heeft in 2013 € 200.000 aan ontslagvergoeding ontvangen en hiervoor 2 gouden handdruk bankspaarrekeningen geopend. Een bedrag van € 100.00 is bij Nationale Nederlanden gestort en € 100.000 bij Delta Lloyd. De heer Jansen ontvangt hiervan de komende 20 jaar een uitkering van € 12.000 met een vast rente van 3,5%. Stel dat er nu nog € 160.000 als saldo op deze rekeningen staat, dan loopt hij door het samengaan van deze banken voor € 60.000 risico. Hij mag dan € 60.000 kosteloos opnemen volgens het voorstel. Maar waar kan hij nog voor de resterende 16 jaar een rente van 3.5% krijgen? En bij welke bank kan hij op leeftijd 68 nog een gouden handdruk uitkeerrekening regelen? Want dat is fiscaal niet toegestaan.
Kortom de heer Jansen zit vast en kan niet weg. En als hij weg kon dan zou het hem flink geld kosten. Zo zijn er talloze voorbeelden te bedenken.

REAAL en BLG gaven eerder het goede voorbeeld
Toen Reaal Bank overging naar BLG Wonen, ontstond er dezelfde problematiek. BLG viel onder de bankvergunning van SNS en hierdoor waren klanten mensen met een saldo boven de € 100.000 ook niet meer beschermd. Dat werd keurig opgelost door mensen die het geld overzetten naar een andere bank, schadeloos te stellen voor het renteverlies. En dat ging om forse bedragen. Het saldo werd door de bank aangevuld zodat de klant met een hoger bedrag bij een andere bank dezelfde uitkering voor de nog resterende periode aan kon kopen. BLG vergoedde ook de kosten die de klant moest maken voor het openen van een nieuwe rekening bij een andere bank. Al met al een keurige oplossing.

In de praktijk zal er maar een kleine groep klanten de dupe zijn van deze situatie. Maar juist voor die klanten kan het probleem groot zijn. Overstappen naar een andere bank is soms onmogelijk en kost ze heel veel rendement. Hier biedt Nationale Nederlanden geen enkel coulance in en dat is jammer, in mijn ogen.

Oplossing Moneywise
Wil je je lijfrente- of gouden handdruk bankrekening toch oversluiten en ben je ouder dan de fiscaal toegestane leeftijd? Het is mogelijk om met een verklaring van de fiscus het saldo in een andere bankspaarrekening onder te brengen.
In dit artikel

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.971 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube