Woekerpolis

Woekerpolissen: gebeten door de kat en de hond

Jeroen Wolfsen zondag 21 oktober 2012 - bijgewerkt op: 30 april 2016
cover geldgids november 2012 nr 7In de GeldGids roept de Consumentenbond haar lezers op om in actie te komen als het gaat om de woekerpolis die als een tikkende financiële tijdbom in talloze ladekasten verstopt ligt.
Veel consumenten weten niet waar ze moeten beginnen en hoe ze dit aan moeten pakken. De GeldGids helpt ze op weg.

De Consumentenbond adviseert altijd een adviseur in te schakelen. 'Financieel advies is maatwerk, zeker als het gaat om impactvolle en complexe producten als woekerpolissen.'
In eerste instantie moeten consumenten de adviseur of tussenpersoon die ze destijds de woekerpolis heeft verkocht benaderen. Volgens de richtlijnen van de AFM moet deze adviseur of tussenpersoon een gratis hersteladvies geven. Wie geen zaken meer kan of wil doen met deze adviseur (veel kantoren zijn intussen failliet gegaan) kan contact opnemen met de verzekeraar zelf. Ze worden dan doorverwezen naar een andere adviseur. Ook hierbij is het oppassen, omdat sommige verzekeraars tussenpersonen belonen om de klant te laten blijven (hetzij met een nieuw en beter product).

De kosten van een adviseur
Bij het omzetten van een woekerpolis is het altijd aan te raden om een adviseur in de hand te nemen. De vraag is echter hoe groot de rol is die je de adviseur laat spelen.
Sommige consumenten hebben geen verstand van financiële zaken en durven daardoor zelf geen stappen te ondernemen. Consumenten met een dergelijk profiel zullen moeten vertrouwen op een financieel adviseur die alles uit handen neemt.
Andere consumenten hebben meer kennis van financiële zaken en weten eigenlijk al wat ze willen. Deze consumenten kunnen een hoop zelf regelen, waardoor de adviseur minder hoeft te doen en dus minder kosten hoeft te berekenen.

Type woekerpolis bepalend voor rol adviseur
Ook het type woekerpolis is bepalend voor de rol van de adviseur. Heb je bijvoorbeeld een woekerpolis die is gekoppeld aan je hypotheek, dan is het omzetten van de woekerpolis complexer dan wanneer het gaat om een relatief simpele lijfrenteverzekering.
Het fiscaal geruisloos omzetten van een lijfrenteverzekering kan bijvoorbeeld grotendeels online plaatsvinden via de MoneyWise oversluitservice. Deze service kost eenmalig € 149,-.
Wie liever een adviseur spreekt  en ziet kan al gauw rekenen op een nota van rond de € 500,-.

Heb je een woekerpolis en ben je op zoek naar een fatsoenlijke adviseur? Neem dan contact met ons op: 085-760 7600
In dit artikel

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.010 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube