Woekerpolis

Woekerpolis probleem is 'opgelost' volgens AFM

Jeroen Wolfsen geschreven op donderdag 18 juli 2019 om 14:24:25
De verzekeraars hebben al hun klanten met een woekerpolis benaderd en gewezen op de mogelijkheid om de financiële situatie te verbeteren, volgens de AFM. Is het woekerpolis probleem nu dan eindelijk opgelost? Nee, zeker niet! Nog steeds hebben tienduizenden en misschien wel honderdduizenden mensen een woekerpolis waarvan ze niet weten wat ze ermee moeten.  En de rechtszaken tegen verzekeraars voor het vergoeden van schade door de woekerpolis zijn ook nog steeds niet afgewikkeld. Dus de problemen met de woekerpolis zijn  zeker nog niet opgelost.

Wettelijke plicht klanten informeren over woekerpolis
Verzekeraars kregen de wettelijke plicht om hun klanten te activeren, zoals de AFM het noemt. De bedoeling was dat verzekeraar klanten met een woekerpolis actief gingen informeren over de mogelijkheden om de polis en de financiële situatie van de klant te verbeteren. Doel was dat klanten een bewuste keuze gingen maken over de woekerpolis. In het kort komt het er op neer dat men de polis kon aanpassen, stopzetten of voortzetten. Klanten met een woekerpolis (de AFM blijft het net als verzekeraars een beleggingsverzekering noemen) kregen talloze brieven, mails en telefoontjes. Volgens de AFM heeft uiteindelijk maar 9% van de klanten niet gereageerd of aangegeven wat hun keuze zou zijn met de polis.

De 18 verzekeraars hebben uiteindelijk 91% van de klanten bereikt en daarvan heeft 80% gekozen om de polis aan te passen, stop te zetten of voort te zetten. Verzekeraars hebben voldaan aan hun plicht en kunnen nu het dossier sluiten.

Probleem helemaal niet opgelost
Maar het woekerpolis probleem is helemaal niet opgelost. Ten eerste zijn er de rechtszaken die de vereniging woekerpolis heeft aangespannen tegen de verzekeraars om miljoenen onterechte kosten terug te vorderen en ten tweede kom ik iedere dag nog mensen met een woekerpolis tegen die geen idee hebben wat ze er mee moeten of kunnen.

Hypotheek niet voldoende afgelost
Het probleem is het grootste bij mensen die een woekerpolis hebben waarmee er een kapitaal moet worden opgebouwd om uiteindelijk de hypotheek moet worden afgelost. Mensen met deze polissen hebben het grootste probleem omdat door de hoge kosten het beloofde resultaat bij lange na niet gehaald kan worden. Maar er zijn ook nog vele lijfrente woekerpolissen in omloop waar nog steeds vol in belegd wordt tegen hoge kosten. Dat de polis al in de buurt van de einddatum komt en het dan niet zo verstandig is om nog vol te blijven beleggen in aandelen, lijkt nog steeds niet goed doorgedrongen te zijn bij de consument. Maar dat is ook niet raar, het wordt hem of haar ook nauwelijks verteld of uitgelegd.

Woekerpolismoeheid
In de praktijk zie ik klanten met 'woekerpolismoeheid'. Ze hebben zoveel gehoord en gelezen over deze polissen  maar niemand vertelt ze wat ze echt moeten doen. De verzekeraar die ze zo keurig volgens de AFM spelregels plat mailt en belt, vertrouwen ze niet. De adviseur die gratis hersteladvies moet geven bestaat niet meer, doet niks of is ook uit de gratie. Andere adviseurs bleken alleen maar geïnteresseerd in oversluiten en nieuwe polissen en advieskosten.

Het hierboven genoemde goede resultaat van de activeringsactie van de AFM komt volgens mij simpelweg omdat mensen maar wat hebben ingevuld op de formulieren die ze kregen. Simpelweg om van het gezeur af te zijn. De klanten die wel hun polis hebben laten omzetten naar het nieuwe product van de verzekeraar zijn waarschijnlijk beter af omdat het een goedkoper product is maar ook die weten nog steeds niet precies wat er nu is gebeurt met hun woekerpolis. Nee, het probleem met de woekerpolis bestaat nog steeds.

 
In dit artikel

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.007 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube