Woekerpolis

Tussenstand woekerpolis: 0-0 of 1-0?

Maarten Docter donderdag 30 april 2015 - bijgewerkt op: 22 oktober 2017
Het Europese Hof van Justitie heeft een belangrijke uitspraak gedaan in de woekerpolisaffaire waar al bijna een jaar naar werd uitgekeken. De uitspraak is niet op alle vlakken duidelijk en alle partijen claimen nu de overwinning. De spelers in deze langdurige wedstrijd zijn de claimorganisaties en advocaten die strijden voor de polishouders en de verzekeraars die willen voorkomen dat ze een enorme schadeclaim aan de broek krijgen.

Belangrijk woekerpolis proefproces

Dit proces betrof een individuele polishouder die een procedure tegen Nationale Nederlanden voert, maar het is meteen het proefproces voor de gehele branche. De belangen zijn daarom groot, maar een echte winnaar is er voorlopig niet aan te wijzen.

Europese richtlijnen

In de woekerpolisaffaire gaat het om onterecht ingehouden kosten. Verzekeraars zouden niet duidelijk zijn geweest over de kosten. De verzekeraars zijn zelf van mening zich te hebben gehouden aan de Europese richtlijnen.

De advocaten die de consumenten bijstaan zijn van mening dat de verzekeraars hun zorgplicht hebben geschonden en beroepen zich op redelijkheid en billijkheid. Als verzekeraars duidelijk waren geweest in hun communicatie en offertes, dan hadden veel consumenten een dergelijke polis nooit gesloten.

Verzekeraars moeten duidelijk zijn over kosten

De belangrijkste adviseur van het Hof van Justitie, had vorig jaar in haar advies aan het hof aangegeven dat verzekeraars altijd duidelijk moeten zijn over de kosten in de polissen. Als dat advies door het hof zou worden opgevolgd dan waren de consumenten en hun advocaten als duidelijke winnaars uit de strijd gekomen en lag de weg voor een flinke schadeclaim voor ze open.

Maar het hof gaat niet volledig mee in het advies van haar adviseur.Volgens het hof bepalen niet de Europese, maar de nationale regels welke informatie over kosten verzekeraars hadden moeten geven.

Gevolg van deze uitspraak is dat zowel Nationale Nederlanden als de advocaat de overwinning claimen. De verzekeraar gaat door op de ingeslagen weg en stelt dat men heeft voldaan de wettelijk informatieplicht. Men gaat door met het zoeken naar een oplossing voor iedere individuele klant. Een collectieve schikking zit er voorlopig niet in. De advocaat noemt de uitspraak een belangrijke slag voor de consument, maar geeft aan dat ze de oorlog nog niet hebben gewonnen.

Nederlandse rechter bepaalt lot woekerpolis

Partijen moeten nu weer naar de Nederlandse rechter om te procederen en dit betekent dat de woekerpols affaire voorlopig nog lang niet opgelost is.

Kifid

Het Klachteninstituut Financiële Diensteverlening (Kifid) moet nu ook weer aan de slag met de woekerpolisklachten die ze in behandeling heeft. Het Kifid had de klachtenbehandeling stilgelegd om te wachten op de uitspraak van het Europese hof. Het Kifid heeft ongeveer vierhonderd zaken over woekerpolissen in behandeling. De Geschillencommissie van het klachteninstituut bestudeert de uitspraak en geeft aan dat men binnen twee weken laat weten hoe men verder gaat met deze klachten.
In dit artikel

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.971 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube