Moneywise.nl » Weblog » Woekerpolis » Tussenstand woekerpolis: 0-0 of 1-0?

Tussenstand woekerpolis: 0-0 of 1-0?

donderdag 30 april 2015 om 21:00:40 Maarten Docter 2 reacties
woekerpolisHet Europese Hof van Justitie heeft een belangrijke uitspraak gedaan in de woekerpolisaffaire waar al bijna een jaar naar werd uitgekeken. De uitspraak is niet op alle vlakken duidelijk en alle partijen claimen nu de overwinning. De spelers in deze langdurige wedstrijd zijn de claimorganisaties en advocaten die strijden voor de polishouders en de verzekeraars die willen voorkomen dat ze een enorme schadeclaim aan de broek krijgen.

Belangrijk woekerpolis proefproces


Dit proces betrof een individuele polishouder die een procedure tegen Nationale Nederlanden voert, maar het is meteen het proefproces voor de gehele branche. De belangen zijn daarom groot, maar een echte winnaar is er voorlopig niet aan te wijzen.

Europese richtlijnen


In de woekerpolisaffaire gaat het om onterecht ingehouden kosten. Verzekeraars zouden niet duidelijk zijn geweest over de kosten. De verzekeraars zijn zelf van mening zich te hebben gehouden aan de Europese richtlijnen.

De advocaten die de consumenten bijstaan zijn van mening dat de verzekeraars hun zorgplicht hebben geschonden en beroepen zich op redelijkheid en billijkheid. Als verzekeraars duidelijk waren geweest in hun communicatie en offertes, dan hadden veel consumenten een dergelijke polis nooit gesloten.

Verzekeraars moeten duidelijk zijn over kosten


De belangrijkste adviseur van het Hof van Justitie, had vorig jaar in haar advies aan het hof aangegeven dat verzekeraars altijd duidelijk moeten zijn over de kosten in de polissen. Als dat advies door het hof zou worden opgevolgd dan waren de consumenten en hun advocaten als duidelijke winnaars uit de strijd gekomen en lag de weg voor een flinke schadeclaim voor ze open.

Maar het hof gaat niet volledig mee in het advies van haar adviseur.Volgens het hof bepalen niet de Europese, maar de nationale regels welke informatie over kosten verzekeraars hadden moeten geven.

Gevolg van deze uitspraak is dat zowel Nationale Nederlanden als de advocaat de overwinning claimen. De verzekeraar gaat door op de ingeslagen weg en stelt dat men heeft voldaan de wettelijk informatieplicht. Men gaat door met het zoeken naar een oplossing voor iedere individuele klant. Een collectieve schikking zit er voorlopig niet in. De advocaat noemt de uitspraak een belangrijke slag voor de consument, maar geeft aan dat ze de oorlog nog niet hebben gewonnen.

Nederlandse rechter bepaalt lot woekerpolis


Partijen moeten nu weer naar de Nederlandse rechter om te procederen en dit betekent dat de woekerpols affaire voorlopig nog lang niet opgelost is.

Kifid


Het Klachteninstituut Financiële Diensteverlening (Kifid) moet nu ook weer aan de slag met de woekerpolisklachten die ze in behandeling heeft. Het Kifid had de klachtenbehandeling stilgelegd om te wachten op de uitspraak van het Europese hof. Het Kifid heeft ongeveer vierhonderd zaken over woekerpolissen in behandeling. De Geschillencommissie van het klachteninstituut bestudeert de uitspraak en geeft aan dat men binnen twee weken laat weten hoe men verder gaat met deze klachten.
Maarten Docter

Maarten werkte van 2013 tot 2016 voor MoneyWise.nl en is na een uitstap gelukkig weer terug bij MoneyWise.nl. Hij helpt je graag weer.

Heb je een vraag? Stel hem dan hier of bel ons op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Peter Hipke

14 juni 2016 19:48:39

Ik hem een Mega lijfrenteplan afgesloten in 1995,nu zie dat de laatste 3 jaar dat hij meer gaat renderen, moet ik toch iets anders zoeken en gaan oversluiten of afwachten.
Mvrg Peter Hipke

reageer op Peter Hipke

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

14 juni 2016 21:00:22

Beste Peter,
Ik kan me je vraag voorstellen. Jarenlang levert een woekerpolis geen of nauwelijks rendement op en nu je eindelijk na denkt over wat je moet doen met je woekerpolis zie je dat er rendement ontstaat in de polis.
De belangrijkste vraag hierbij is: Wil je de de laatste jaren nog risico lopen? Want het is natuurlijk mooi om eindelijk rendement te maken maar bij rendement hoort ook risico. En in alle economieboekjes staat dat je juist in de laatste jaren voorzichtig moet beleggen omdat je geen tijd meer hebt om een verlies goed te maken.
Dus het gaat erom of je vindt dat je risico loopt en of je dat risico wil nemen. Banksparen levert een lage rente op maar geeft je de zekerheid dat je lijfrentekapitaal nooit kan dalen. Beleggen in een woekerpolis kan wat extra rendement op leveren maar met meer risico. Het is dus een persoonlijke keuze.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons