Moneywise.nl » Weblog » Woekerpolis » Ontwoekeren, de nieuwe melkkoe van financieel adviseurs

Ontwoekeren, de nieuwe melkkoe van financieel adviseurs

vrijdag 10 februari 2012 om 11:57:52 Jochem Kessens nog geen reacties
boos (002)De ontwoekerdiensten schieten de laatste paar maanden als paddenstoelen uit de grond. Steeds meer financiële dienstverleners spelen in op de behoefte van consumenten om hun woekerpolis om te zetten in een beter product.
Er lijkt echter een ware manie te zijn ontstaan bij financieel dienstverleners. Sommige ‘ontwoekeraars’ geven zelfs gratis iPods weg aan consumenten die hun woekerpolis door hen laten omzetten.

Of consumenten echt geholpen zijn met dit soort ontwoekerdiensten is zeer de vraag.
Bij de meeste van dit soort dienstverleners kost de analyse van de woekerpolis alleen al € 450,-. Wil je daarna je polis daadwerkelijk oversluiten, dan komen daar nog eens extra kosten bij. Nu weet je ook wie die gratis iPod betaalt.

AFM: geen kosten voor hersteladvies woekerpolis
Eind november 2011 bracht de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een speciale nieuwsbrief over woekerpolis en hersteladvies. De AFM signaleerde dat veel adviseurs niet goed wisten hoe zij hun rol moesten vervullen rondom het hersteladvies en probeerde daar middels deze nieuwsbrief duidelijkheid in te verschaffen.

In de nieuwsbrief was de AFM zeer duidelijk over wie de kosten van het hersteladvies moest betalen. De AFM is van mening dat de adviseur die de woekerpolis geadviseerd heeft geen kosten mag rekenen voor het hersteladvies. Hij heeft voor die woekerpolis immers een vergoeding gehad en krijgt die waarschijnlijk ook nog steeds in de vorm van doorlopende provisie. Ook als een adviseur de portefeuille heeft overgenomen van een andere adviseur, mogen er in beginsel geen kosten worden gerekend.
Kiest de consument voor een nieuwe adviseur? Dan roept de AFM op coulant te zijn bij het in rekening brengen van kosten.

In de praktijk blijken sommige financieel adviseurs de richtlijnen van de AFM niet op te volgen. Veel consumenten krijgen een rekening gepresenteerd oplopend tot € 1.000,- voor het overzetten van hun lijfrente beleggingsverzekering naar banksparen.

Proactief
De AFM verwacht van financieel adviseurs dat zij hun cliënten proactief benaderen om inzicht te verschaffen in de mogelijkheden rondom de woekerpolis.
Ook deze richtlijn blijkt in de praktijk niet te worden uitgevoerd. Zo blijkt uit onderzoek van MoneyWise.nl dat 92% van haar bezoekers niet is benaderd door hun adviseur om de tegenvallende prestaties van hun beleggingsverzekering te bespreken. Ook is de groep consumenten niet actief gewezen op het goedkopere en transparantere banksparen dat al sinds januari 2008 een goed alternatief is voor de woekerpolis.

Gratis woekerpolis check en woekerpolis rapport
Consumenten met een woekerpolis hebben geen behoefte aan een duur rapport waar in staat dat ze inderdaad een woekerpolis hebben. Zelfs niet als je er een ‘gratis’ iPod bij krijgt. Ze weten al dat ze een woekerpolis hebben en willen daar graag van af.

Om deze consumenten meer inzicht te geven in de mogelijkheden werkt MoneyWise aan een gratis woekerpolis herstelrapport. Consumenten kunnen zelf online hun gegevens invullen en zien direct online welke opties ze hebben. Met die informatie kunnen ze vervolgens beslagen ten ijs komen als ze hun huidige adviseur beroepen op zijn zorgplicht.
Naar verwachting is de MoneyWise woekerpolis check medio februari live.
Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten. Hij houdt je op de hoogte van o.a. woekerpolis.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons