Woekerpolis

Kosten oversluiten lijfrente woekerpolis mogelijk niet meer aftrekbaar in 2013

Jeroen Wolfsen woensdag 03 oktober 2012 - bijgewerkt op: 22 oktober 2017
Het ministerie van Financiën heeft aangegeven dat men voornemens is om de kosten voor het advies en omzetten van een lijfrentepolis (woekerpolis) niet meer aftrekbaar te laten zijn.

De kosten die een adviseur in rekening brengt voor het openen van een lijfrente bankspaarrekening zijn aftrekbaar. Als u bijvoorbeeld uw woekerpolis laat oversluiten via de MoneyWise oversluitservice dan zijn de kosten van € 149 aftrekbaar voor de inkomsten belasting.  De MoneyWise oversluitservice werkt zonder provisie. Eventuele provisie die een bank normaal gesproken aan de adviseur vergoedt, wordt nu gebruikt om het rentepercentage op de rekening van de klant te verhogen. De rente op de MoneyWise oversluitservice is daarmee 0,2% tot 0,3% hoger dan de standaard rente van de bank.

De premie die je betaalt voor je lijfrenteverzekering kun  je aftrekken van de inkomstenbelasting. Omdat de provisie voor de tussenpersoon vroeger werd betaald uit de aftrekbare premie van de klant heeft het ministerie toegestaan dat de kosten van een adviseur die geen provisie ontvangt maar een nota verstuurd voor zijn werkzaamheden, ook aftrekbaar is.

Provisieverbod per 2013

Per 1 januari 2013 zal provisie echter verboden worden. En daarmee zie het ministerie de mogelijkheid om ook de aftrekbaarheid van de advieskosten door te strepen.  Dit heeft tot scherpe kritiek geleid van verzekeraars, banken en tussenpersonen.  Advies wordt duurder voor klanten en dus minder toegankelijk is hun stelling.

Of hiermee het helemaal zeker is dat de nota voor lijfrente advies niet meer aftrekbaar is, kan nog niet met zekerheid gezegd worden. Maar waar rook is , is vuur. Het kabinet moet nu eenmaal bezuinigen en alle maatregelen die meewerken aan die bezuiniging kunnen dan ook uitgevoerd worden.

Onderneem actie voor 1 januari 2013

Wil je dus af van je woekerpolis, onderneem dan voor 01 januari 2013 actie en maak gebruik van de Moneywise oversluit service. Voor een bruto bedrag van € 149  wordt je woekerpolis dan omgezet naar een lijfrente bankspaarrekening met de hoogste mogelijke rente. De gehele procedure wordt voor je afgehandeld zodat je zelf bijna niets hoeft te doen. Op die manier weet je zeker dat je lijfrente kapitaal overgaat van die dure woekerpolis naar het betere banksparen, zonder dat er nu belasting betaald hoeft te worden.

Omdat de kosten van de oversluitservice aftrekbaar zijn, betaal je dus geen € 149 maar tussen de € 71 en  € 94 netto. Dit is afhankelijk van je belastingtarief. Om de kosten af te mogen trekken moet je deze aangeven in je belastingaangifte. Ook moeten de kosten binnen de zogenaamde jaarruimte vallen.  Of je jaarruimte hebt kun je hier uitrekenen.

Advies niet meer 'gratis'

Consumenten zullen per  1 januari moeten wennen aan het provisieverbod. Advies zal niet meer ‘gratis ‘zijn. Een bank, verzekeraar of adviseur kan de  kosten voor het advies en distributie niet meer verstoppen in onzichtbare kosten in het product. Jarenlang leek het dat het advies van een bank, verzekeraar of tussenpersoon gratis was. In werkelijkheid konden de kosten hoog oplopen. Vanaf 2013 moet de nieuwe wetgeving voor meer duidelijkheid en openheid gaan zorgen.
In dit artikel

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.964 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube