Moneywise.nl » Weblog » Woekerpolis » Kosten oversluiten lijfrente woekerpolis mogelijk niet meer aftrekbaar in 2013

Kosten oversluiten lijfrente woekerpolis mogelijk niet meer aftrekbaar in 2013

woensdag 03 oktober 2012 om 09:03:26 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
berekenenHet ministerie van Financiën heeft aangegeven dat men voornemens is om de kosten voor het advies en omzetten van een lijfrentepolis (woekerpolis) niet meer aftrekbaar te laten zijn.

De kosten die een adviseur in rekening brengt voor het openen van een lijfrente bankspaarrekening zijn aftrekbaar. Als u bijvoorbeeld uw woekerpolis laat oversluiten via de MoneyWise oversluitservice dan zijn de kosten van € 149 aftrekbaar voor de inkomsten belasting.  De MoneyWise oversluitservice werkt zonder provisie. Eventuele provisie die een bank normaal gesproken aan de adviseur vergoedt, wordt nu gebruikt om het rentepercentage op de rekening van de klant te verhogen. De rente op de MoneyWise oversluitservice is daarmee 0,2% tot 0,3% hoger dan de standaard rente van de bank.

De premie die je betaalt voor je lijfrenteverzekering kun  je aftrekken van de inkomstenbelasting. Omdat de provisie voor de tussenpersoon vroeger werd betaald uit de aftrekbare premie van de klant heeft het ministerie toegestaan dat de kosten van een adviseur die geen provisie ontvangt maar een nota verstuurd voor zijn werkzaamheden, ook aftrekbaar is.

Provisieverbod per 2013

Per 1 januari 2013 zal provisie echter verboden worden. En daarmee zie het ministerie de mogelijkheid om ook de aftrekbaarheid van de advieskosten door te strepen.  Dit heeft tot scherpe kritiek geleid van verzekeraars, banken en tussenpersonen.  Advies wordt duurder voor klanten en dus minder toegankelijk is hun stelling.

Of hiermee het helemaal zeker is dat de nota voor lijfrente advies niet meer aftrekbaar is, kan nog niet met zekerheid gezegd worden. Maar waar rook is , is vuur. Het kabinet moet nu eenmaal bezuinigen en alle maatregelen die meewerken aan die bezuiniging kunnen dan ook uitgevoerd worden.

Onderneem actie voor 1 januari 2013

Wil je dus af van je woekerpolis, onderneem dan voor 01 januari 2013 actie en maak gebruik van de Moneywise oversluit service. Voor een bruto bedrag van € 149  wordt je woekerpolis dan omgezet naar een lijfrente bankspaarrekening met de hoogste mogelijke rente. De gehele procedure wordt voor je afgehandeld zodat je zelf bijna niets hoeft te doen. Op die manier weet je zeker dat je lijfrente kapitaal overgaat van die dure woekerpolis naar het betere banksparen, zonder dat er nu belasting betaald hoeft te worden.

Omdat de kosten van de oversluitservice aftrekbaar zijn, betaal je dus geen € 149 maar tussen de € 71 en  € 94 netto. Dit is afhankelijk van je belastingtarief. Om de kosten af te mogen trekken moet je deze aangeven in je belastingaangifte. Ook moeten de kosten binnen de zogenaamde jaarruimte vallen.  Of je jaarruimte hebt kun je hier uitrekenen.

Advies niet meer 'gratis'

Consumenten zullen per  1 januari moeten wennen aan het provisieverbod. Advies zal niet meer ‘gratis ‘zijn. Een bank, verzekeraar of adviseur kan de  kosten voor het advies en distributie niet meer verstoppen in onzichtbare kosten in het product. Jarenlang leek het dat het advies van een bank, verzekeraar of tussenpersoon gratis was. In werkelijkheid konden de kosten hoog oplopen. Vanaf 2013 moet de nieuwe wetgeving voor meer duidelijkheid en openheid gaan zorgen.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van woekerpolis.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons