Woekerpolis

Dringend advies AFM: kom in actie om advies in te winnen over beleggingsverzekering en financiële situatie.

Jeroen Wolfsen zaterdag 13 oktober 2012 - bijgewerkt op: 30 april 2016
logo Autoriteit Financiele Markten (AFM)De AFM adviseert de Nederlandse consument dringend om advies in te winnen over hun financiële situatie Vooral mensen met een beleggingsverzekering  worden aangemoedigd om dit te doen.

Hoe eerder, hoe beter
Hoe eerder men actie onderneemt, hoe beter. Dit omdat men dan nog een langere tijd overhoudt om toch het gewenste eindresultaat met deze polis te bereiken. Veel mensen hebben woekerpolissen afgesloten voor de aflossing van hun huis of ter aanvulling van hun pensioen. Door de hoge kosten en vaak ook te lage rendementen zullen de voorgespiegelde eindresultaten in bijna alle gevallen niet gehaald worden. Dit betekent dat de bijvoorbeeld de hypotheekschuld niet voldoende kan worden afgelost of dat er  een veel lager pensioen zal  worden uitgekeerd dan verwacht.

Verder kijken dan kosten alleen
De verzekeraars hebben het afgelopen jaar informatie verstrekt over een eventuele compensatie. Sommige verzekeraars hebben deze compensatie ook al bijgestort in de polis. Maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost.  Ook met de afgesproken compensatie zijn de kosten nog steeds te hoog en is het rendement door de slechte situatie op de financiële markt te laag.  Volgens de AFM moeten mensen verder kijken dan alleen de kosten.

Advies van eigen adviseur
De AFM adviseert consumenten om terug te gaan naar hun eigen adviseur die destijds de polis heeft afgesloten. Deze dient de consument te helpen met kosteloos hersteladvies over deze polis.  Heeft men geen adviseur of wil men niet meer terug naar de oorspronkelijke adviseur dan kan men een andere adviseur in schakelen. Dit zal dan niet kosteloos zijn.

Pas op met oversluitadviezen
De AFM en de Consumentenbond ontvangen vel klachten van partijen die consumenten benaderen om hen te helpen bij het oversluiten van hun woekerpolis. Deze partijen bieden zich telefonisch aan of consumenten melden zich hier zelf bij aan na dat men op internet naar oplossingen voor hun woekerpolis gezocht heeft.  Deze oversluitadviseurs zijn in de praktijk alleen maar uit op het oversluiten naar een ander product en vragen daar vaak onredelijk hoge kosten voor.

Men moet opletten met men in zee gaat en het moet van het begin af duidelijk zijn wat de kosten van deze partijen zijn, aldus de AFM en de Consumenten bond.

MoneyWise heeft een oversluitservice geïntroduceerd voor mensen met een lijfrente beleggingsverzekering. Voor een eenmalig bedrag van € 149 ( aftrekbaar) wordt de lijfrente polis omgezet naar de bankspaarrekening met de hoogste mogelijke rente.
In dit artikel

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.414 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube