Sparen

Waarom stijgt de hypotheekrente wel, maar de spaarrente niet?

Maarten Docter maandag 23 mei 2022 - bijgewerkt op: 30 mei 2022
De hypotheekrente stijgt enorm snel. De afgelopen maanden is deze zelfs verdubbeld. Maar de rente die je krijgt op spaargeld, blijft nog steeds nul. Hoe kan dat? Wij leggen het aan je uit.

Hypotheekrente meer dan verdubbeld

De hypotheekrente is de afgelopen maanden meer dan verdubbeld. Sinds januari is het erg hard gegaan. De hypotheekrente lijkt zich de komende tijd iets te stabiliseren. Maar dat wil niet zeggen dat de rente de komende tijd niet hoger zal worden. Maar het zal niet meer met de snelheid van de afgelopen maanden gebeuren. De hypotheekrente is zo hard gestegen door de angst voor inflatie en renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Een goede graadmeter voor de hypotheekrente is de rente voor een tienjarige Nederlandse staatslening. In december 2021 stond die nog op -0,2%. Inmiddels is deze opgelopen tot ongeveer 1,3%. Een verschil van anderhalf procent in een paar maanden tijd.

De spaarrente blijft maar laag

De spaarrente reageert nog niet echt op deze renteontwikkelingen. Je krijgt nog steeds 0,01% spaarrente op je spaargeld bij de grote banken voor een normale spaarrekening. Heb je meer dan € 100.000 spaargeld? Dan krijg je zelfs een negatieve rente. Met andere woorden; je betaalt dan voor het hebben van spaargeld. De rente op een spaarrekening is nog steeds laag omdat de ECB de rente laag houdt. Banken moeten nog steeds betalen om geld te stallen bij de ECB. En daarom houden banken de rente voor hun spaarders ook laag.

Depositorente wel omhoog

Wel zien we de rente oplopen voor spaarders die hun geld wat langer willen vastzetten in een deposito. De Nederlandse bank NIBC beloont spaarders die hun rente 5 jaar vastzetten nu met een rente van 1%. Zet je je geld 10 jaar vast dan is de rente 1,1%. Nog niet bepaald een percentage waarmee je de inflatie kunt verslaan. Waarschijnlijk doet de gemiddelde spaarder er verstandig aan om nog even te wachten met het vastzetten van de rente voor een langere periode.

Verschil korte rente en lange rente

Het verschil in de rentes zit hem in de looptijden. Wanneer je een hypotheek afsluit met een hypotheekrente die 10 jaar vast staat, gaat de bank ook op zoek naar geld voor 10 jaar. Dit heet funding. Langlopende leningen zijn de laatste maanden veel duurder geworden, ook voor de bank. Dit komt door de onzekerheden die er op dit moment zijn, zoals de oorlog in Oekraïne, inflatie en economische onzekerheden. Hoe langer je leent, hoe meer risico een geldverstrekker loopt. En hoe hoger de rente als gevolg daarvan.

Dit werkt anders bij spaargeld. Banken verdienen geld aan spaargeld wat bij hen is ondergebracht. Maar omdat de bank ervan uit moet gaan dat het spaargeld op ieder moment moet kunnen worden opgenomen, kan dit geld niet tegen een langere looptijd worden uitgeleend aan een derde. Daarom wordt het spaargeld dagelijks ‘geparkeerd’ bij de ECB. De ECB rekent hiervoor een negatieve rente. En die rente wordt doorberekend door de banken aan hun klanten. Vandaar dus die lage rentes. En dus ook die iets hogere rente voor een deposito spaarrekening waarop je geld wel vaststaat.,

Gaat de spaarrente binnenkort omhoog?

Die kans is zeker aanwezig! Maar dit gebeurt alleen wanneer de ECB de rentes voor het stallen van spaargeld verhoogt. En dat is zeker de verwachting, omdat hij een hoge inflatie ook een hogere spaarrente hoort. En dan zouden na jaren de rentes op spaargeld eindelijk weer eens stijgen.

En de rente voor banksparen dan?

Banksparen is een bijzondere vorm van sparen. Je spaart dan op een geblokkeerde rekening met andere fiscale spelregels dan een normale spaarrekening. Er zijn speciale bankspaarrekening voor lijfrente en voor gouden handdruk. Het geld dat je daar op start blijft in principe staan tot AOW leeftijd. De inleg wordt niet belast maar de uitkeringen tegen die tijd wel. Omdat het geld niet vrij is op te nemen, zien we bij banksparen ook iets hogere rentes dan voor een spaarrekening.

Vijfentwintig procent meer pensioen door hogere rente

De rente waar men mee rekent voor het aankopen van pensioen is wel hard gestegen de laatste maanden. Die rente noemt men de rekenrente. Het resultaat hiervan is dat men nu zo'n 25% meer pensioen kan krijgen dan een goede 5 maanden geleden. Iemand die nu de AOW pensioen leeftijd bereikt en met zijn pensioenkapitaal van € 100.000 gaat shoppen ontvangt een levenslange pensioenuitkering van € 403 per maand. In januari lag dat bedrag nog maar niet iets boven de € 320.
Op Moneywise.nl kunt u zelf uitrekenen hoe hoog uw pensioenuitkering kan zijn en vraagt u meteen de beste offerte aan voor de hoogste uitkering.
In dit artikel

Spaarrente vergelijken

Vergelijk alle banken en vindt de hoogste spaarrente!

Vergelijk & open rekening

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.030 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube