Moneywise.nl » Weblog » Sparen » Vermogensrendementsheffing over spaargeld mogelijk onrechtmatig!

Vermogensrendementsheffing over spaargeld mogelijk onrechtmatig!

maandag 13 april 2015 om 17:58:36 Jeroen Wolfsen 2 reacties
sparenSinds 1 januari 2001 betaalt iedereen 1,2% belasting over zijn vermogen (de zogenoemde vermogensrendementsheffing). Het uitgangspunt hierbij is dat iedereen zonder al te veel risico een rendement kan halen van 4%. Over dat rendement wordt jaarlijks 30% belasting geheven. Zo komen we op een belastingtarief over spaargeld van 1,2%.

En aangezien bij de meeste banken de rente rond de 1,2% (en lager!) schommelt, betaal je dus net zoveel belasting als dat je rente krijgt.

Uitspraak Hoge Raad: mogelijk onrechtmatig!


De Hoge raad heeft als hoogste rechter in Nederland op vrijdag 3 april een uitspraak gedaan waaruit blijkt dat zij deze belasting onrechtmatig vindt. Het is voor spaarders op dit moment simpelweg niet haalbaar om 4% rendement te maken. Dit heeft als gevolg dat er sprake is van een belastingdruk van 100% of meer. Of er echt sprake is van onrechtmatigheid is nu nog niet geheel duidelijk, maar er is wel een duidelijk signaal afgegeven.

Vermogensrendementsheffing al langer ter discussie


De laatste jaren staat de vermogensrendementheffing vaker ter discussie. Met het dalen van de rente wordt de te betalen belasting steeds zwaarder op spaargeld boven de vrijstelling. De enige manier om meer rendement te halen is gaan beleggen, met alle risico’s die daarbij horen. Mensen die hard hebben gespaard willen dit beleggingsrisico echter vaak niet lopen en ervaren daarom de belasting op hun spaargeld als onredelijk.

Politiek ziet probleem wel maar….


Zelfs Willem Vermeend, die in 2001 als staatssecretaris van Financiën de spaartax heeft bedacht, geeft aan dat het systeem niet meer van deze tijd is. Al in 2011 gaf hij aan dat het percentage van 4% waarmee gerekend wordt naar beneden moet worden bijgesteld. Maar in 2013 gaf zijn toenmalige collega Weekers aan dat er simpelweg geen ruimte voor is in de staatsbegroting. Met andere woorden de politiek kan de te zware belasting goed gebruiken om andere gaten mee te dichten. Hopelijk kan de uitspraak van de Hoge Raad de politiek in beweging zetten om de belastingdruk op spaargeld naar beneden bij te stellen.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van sparen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

TonL

22 april 2016 21:18:00

Stelen is strafbaar, alleen niet voor politici. Alle gelden waarover al een keer belasting is betaald mag niet nog eens belast worden. Dus vermogensrendementsheffing, erf en schenkingsheffing zijn onrechtmatige onteigening, m.a.w. is diefstal. Hoe is het mogelijk dat dit in een land als Nederland kan. Wij staan wel altijd vooraan om kritiek te leveren als in een ander land iets gebeurt dat niet deugt, ga eerst maar eens in je eigen land zaken eerlijk regelen.

reageer op TonL

nvt

8 juni 2016 19:55:03

de spaartax is diefstal en dat is abject en infaam.

reageer op nvt
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662