Moneywise.nl » Weblog » Sparen » Sparen heeft weer zin

Sparen heeft weer zin

donderdag 05 januari 2012 om 22:27:18 Jochem Kessens nog geen reacties

De laatste paar maanden heeft sparen weer zin. Vele banken hebben de spaarrente van hun spaarrekeningen verhoogd. Daarnaast is de inflatie in december afgenomen t.o.v. november resp. 2,6% en 2,4%. De top 10 spaarrekeningen (zonder voorwaarden) geven een spaarrente van 2,90% - 3,15% per jaar. Het netto rendement van het spaargeld komt daarmee op 0,5% - 0,65%. Door de rente groeit uw spaargeld immer, maar door de inflatie (geldontwaarding) slinkt de koopkracht van het spaargeld. Een half jaar geleden was het netto rendement nog negatief toen de beste spaarbank 2,5% aan spaarrente bood en de inflatie op 2,6% stond.

Vergelijk spaarrekeningen Ondanks dat de top 15 beste spaarrekening allemaal meer rente bieden dan de inflatie, zijn de rente verschillen groot. Vergelijken heeft dus zeker zin.

Veel spaarders stallen hun spaargeld bij de bank waar ze ook bankieren. Zo sparen veel mensen bij de Rabobank, ABN Amro of ING Bank. De rentevergoeding van deze banken komt vaak echter niet boven de 2,0% uit. Spaarders bij deze banken kunnen al snel 1,0% aan extra spaarrente ontvangen door spaarbanken te vergelijken op rente en hun spaargeld over te boeken naar een spaarbank met een betere rente.

Depositogarantiestelsel Veel spaarders kiezen bewust voor een grote bank vanuit de gedachte dat zo'n bank niet snel failliet zal gaan. In onze vergelijking van spaarbanken ziet u onder welk depositogarantiestelsel de bank valt en tot welk bedrag wordt gegarandeerd als de spaarbank failliet gaat. De meeste banken vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel en garanderen tot € 100.000 per rekeninghouder per bankinstelling. Heeft u meer spaargeld van € 100.000 dan is het verstandig om uw spaargeld te verspreiden over meerdere banken.

Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten. Hij houdt je op de hoogte van o.a. sparen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons