Sparen

Spaarrente verder omlaag. Heeft sparen nog zin?

Jochem Kessens zaterdag 27 juli 2013 - bijgewerkt op: 29 juli 2013
sparenDeze week hebben een aantal banken de rente verder verlaagd. De hoogste variabele rente op je spaargeld is momenteel 1,95% en wordt geboden door Nationale Nederlanden.
Bij deze lage rentestand en de hoge inflatie (2,9% juni 2013) levert sparen een negatief rendement op. Daar boven op komt nog de eventuele vermogensrendementsheffing die de behaalde rendement nog verder laat dalen.
Veel consumenten vragen zich af of ze niet beter kunnen hun geld uit kunnen geven in plaats van sparen. Het antwoord op die vraag hangt af van je persoonlijke situatie.

Buffer
Uit recent onderzoek van het NiBud blijkt dat 40% van de Nederlandse huishoudens te weinig buffer heeft voor bijvoorbeeld vervanging van inventaris, onderhoud aan huis en/of auto. De minimale buffer moet volgens het NiBud € 3.550 bedragen voor een alleenstaande en tot € 5.000,- voor een gezin met 2 kinderen. Uit onderzoek blijkt dat 40% een te lage of helemaal geen buffer heeft.
Een dergelijke buffer kun je het beste op een spaarrekening (zonder voorwaarden) zetten. Zo kun je altijd bij het geld als het nodig is. Daarnaast ontvang je rente over je spaarsaldo. Ondanks dat de spaarrente laag staat, heeft sparen in dit geval wel zin. Een spaarrekening levert meer op dan een betaalrekening of een sok.

Hogere rendement op mijn spaargeld
Voor huishoudens met voldoende spaargeld is de hoge inflatie en lage rente vervelender. Sparen lijkt dan minder zinvol, omdat sparen onderaan de streep een negatief rendement oplevert. Zeker als het spaargeld ook nog wordt belast met de vermogensrendementsheffing.
Maar wat zijn de alternatieven? Beleggen? Of investeren? Dat brengt ook onzekerheden met zich mee.

Slimme investeringen
Steeds meer consumenten investeren in zonnepanelen. Afhankelijk van de oppervlakte van je dak en het gekozen systeem levert zo'n installatie tussen de € 500,- en de € 1.000,- op per jaar. De terugverdientijd ligt tussen de 5 en 8 jaar. Een dergelijk investering kan interessant zijn omdat je zo de waarde van je woning verhoogt en de energielasten verlaagt. Op diverse website valt te berekenen wat je rendement hierop is.

Hogere rente bij sparen
Wil je toch liever blijven sparen, dan kun je een hogere rente bedingen door je spaargeld bijvoorbeeld voor een langere tijd vast te zetten.
Voor meer tips zie ook: 5 tips voor een hogere rente.
In dit artikel

Spaarrente vergelijken

Vergelijk alle banken en vindt de hoogste spaarrente!

Vergelijk & open rekening

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.065 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube