Moneywise.nl » Weblog » Sparen » Spaarrente duikt onder de 1%

Spaarrente duikt onder de 1%

zaterdag 04 juni 2016 om 21:13:19 Jochem Kessens nog geen reacties
banksparenDeze week is de rente van vrij opneembare spaarrente bij alle banken onder de 1% gedoken. De spaarrente daalt al sinds 2012 en het einde is nog niet in zicht. Je spaarsaldo levert nu maximaal 0,90% rente op per jaar.

rente-inflatie

Inflatie lager dan spaarrente
In tegenstelling tot de periode van 2012 tot eind 2014 is de inflatie momenteel nog wel lager dan de spaarrente, waardoor de waarde van je spaarsaldo nog steeds positief is. De inflatie in april 2016 stond op 0,6% terwijl de rente toen nog 1,00% was.

Alternatieven
Nu de spaarrente al maanden zo laag staat, zijn steeds meer consumenten op zoek naar alternatieven.
Enkele alternatieven zijn:

1. Extra aflossing van de hypotheek
Ondanks de lage hypotheekrente, betalen veel mensen nog steeds 3%, 4% of zelfs 5% rente aan hun hypotheek. Spaargeld levert dus veel meer op als je je hypotheek verlaagt door extra af te lossen.

2. Aflossen lening of krediet.
Ook het aflossen van lopende leningen en kredieten behoort tot de mogelijkheden. De rente over dit soort leningen loopt op van 7% tot wel 18%. Sparen en geld lenen gaat bij deze rentepercentages slecht samen.

3. Investeren in duurzame energie
Veel consumenten kijken ook naar zonnepanelen en isolatiemogelijkheden van hun huis. Zo besparen ze op energiekosten en in veel gemeentes zijn subsidies voor investeringen in duurzame energie. Zie ook de energiesubsidiewijzer.

4. Crowdfunding
Een iets risicovollere investering is crowdfunding. Veel ondernemers in Nederland willen geld lenen bij de bank, maar krijgen daar geen lening door o.a. scherpere regels die banken hanteren. Veel ondernemers kiezen daarom voor crowdfunding. Bij crowdfunding lenen consumenten die hun geld enkele jaren kunnen missen uit aan ondernemers, die vervolgens in 3, 4 of 5 jaar de lening terugbetalen. De rente kan oplopen tot 9% en dat spreekt veel consumenten aan.
Uiteraard zit hier een risico aan verbonden, want als zo'n bedrijf failliet gaat, dan wordt het erg lastig je geld terug te krijgen. De truc is dan ook om je spaargeld te spreiden over meerdere bedrijven. Als je bijvoorbeeld € 5.000,- spaargeld wilt uitlenen, leen dit dan niet aan 1 bedrijf uit, maar kies 10 bedrijven die ieder € 500,- van jou lenen. Op die manier spreid je het risico. Maar let op, crowdfunding is riskanter dan sparen bij de bank.

Voldoende buffer
Met de bovenstaande tips kun je op een verstandige manier meer rente uit je spaargeld halen, maar let op! Houdt altijd een buffer achter de hand. Het NiBud raadt aan tenminste € 5.000 tot € 10.000 aan buffer te houden, uiteraard afhankelijk van je gezinssituatie. Zo blijf je in staat onverwachte hoge kosten zoals een dure autoreparatie, een kapotte wasmachine of  koelkast te bekostigen.
Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten. Hij houdt je op de hoogte van o.a. sparen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662