Sparen

Rechter vindt belastingaanslag box 3 te hoog en verlaagt de vermogensrendementsheffing

Jeroen Wolfsen maandag 25 oktober 2021 - bijgewerkt op: 17 januari 2022
Er zijn de afgelopen jaren al een aantal rechtszaken gevoerd tegen de te hoge belasting op vermogen (vermogensrendementsheffing). Tot nu toe was de uitspraak steeds dat de hoogte van de te betalen belasting te hoog was maar daar bleef het bij. De vermogensrendementsheffing moest gewoon betaald worden. Het was aan de politiek om de regels te veranderen. De rechter in Breda heeft nu voor het eerst een uitspraak gedaan waarbij de belasting die betaald moest worden verlaagd wordt. Een interessante uitspraak!

Twee belastingbetalers hebben in oktober van de rechtbank Zeeland-West-Brabant gelijk gekregen. De belasting die ze moeten betalen over hun vermogen in box 3 was volgens de rechter buitensporig en daarmee een te hoge last. Het ging om vermogensbelasting over 2017, 2018 en 2019. De vermogensrendementsheffing is in strijd is met het Europees recht op bezit, volgens de rechtbank.
Het gevolg is dat de rechter de belastingaanslag in box 3 verlaagd heeft. Ze hoeven dus minder belasting te betalen over hun vermogen. De reden is dat het echtpaar wel veel vermogen had, maar de afgelopen jaren geen inkomen had. De rechter is van oordeel dat een belasting op vermogen niet tot gevolg moet hebben dat men vervolgens inteert op datzelfde vermogen om de verschuldigde belasting te betalen.

Gaan we allemaal minder vermogensrendementsheffing betalen door deze uitspraak?

Er spelen in deze zaak een paar belangrijke punten. Het eerste is dat de rendementen waarmee de belastingdienst rekent, flink hoger zijn dan het werkelijke rendement, dat men behaalde. De fiscus gaat er van uit dat men vanaf een bepaald vermogen ook in aandelen belegd en dat men dan een hoger rendement haalt. Het betreffende echtpaar had een redelijk hoog box 3 vermogen in de jaren 2017,2018 en 2019. Gemiddeld ging het om zo'n 1,25 miljoen euro aan vermogen. Toch was de door het echtpaar ontvangen rendement fors lager dan de berekening die de fiscus standaard maakt.  De te betalen belasting is daardoor onevenredig hoog. En het tweede punt in deze zaak was dat men geen inkomen had. Dat maakt deze uitspraak vrij specifiek.

Deur naar eerlijkere vermogensbelasting verder open

We kunnen er dus nog niet van uit gaan dat iedereen die vermogensrendementsheffing moet betalen hiermee een ontsnappingsmogelijkheid heeft. Het is per zaak verschillend. Het goede nieuws is dat de rechter in Breda de deur naar een eerlijkere manier van belasting over vermogen weer verder heeft opengezet. Het is aan de politiek om hier nu verder mee te gaan. De gedane uitspraken kunnen ze in Den Haag niet zomaar naast zich neerleggen.

 

 
In dit artikel

Spaarrente vergelijken

Vergelijk alle banken en vindt de hoogste spaarrente!

Vergelijk & open rekening

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.971 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube