Sparen

Misschien toch compensatie box 3 voor spaarders?

Jeroen Wolfsen geschreven op dinsdag 31 januari 2023 om 09:54:03
Heeft u geen bezwaar ingediend tegen de te hoge vermogensrendementsheffing in box 3? Dan heeft u toch nog een kans dat u teveel vermogensbelasting terug kan krijgen. Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) heeft aangegeven dat er een ’massaal bezwaar plus’  komt voor gedupeerde spaarders. Hoe zit het nu precies met de belasting in box 3?

Hoge raad: vermogensrendementsheffing is in strijd met de rechten van de mens

Eind december heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan. Deze uitspraak staat inmiddels bekend als het Kerstarrest. De Hoge Raad vindt dat de vermogensbelasting in box 3 in strijd is met het Europees verdrag voor de rechten van de mens. Voor spaarders en beleggers rekende de fiscus in beide gevallen met het zelfde fictieve rendement. Terwijl spaarders een aantoonbare lage rente krijgen. Spaarders betaalden in alle gevallen meer belasting dan dat ze aan rente ontvingen. En dat druist in tegen de rechten van de mens.

Spaarder moet gecompenseerd worden?

De uitspraak van de Hoge Raad is bijzonder omdat de rechter het kabinet heeft gedwongen tot rechtsherstel. Spaarders moeten een compensatie ontvangen. Het ministerie van Financiën heeft hard gewerkt aan een compensatieregeling én aan het opzetten van een nieuwe vermogensbelasting die wel juridisch houdbaar is.Wie krijgt er dan compensatie en hoeveel?

Veel mensen betalen belasting in box 3 .Het gaat om bijna drie miljoen Nederlanders. De staatssecretaris wil alleen de spaarders compenseren.  Een bittere pil voor beleggers want ook beleggers betaalden soms belasting terwijl ze nauwelijks winst of zelfs verlies hadden geboekt op de beurs. Ook moest de staatssecretaris beslissen wie er zou worden gecompenseerd:  alleen de 60.000 mensen die tijdig bezwaar hebben gemaakt of ook de paar miljoen anderen, de geen bezwaar hadden gemaakt? Als iedereen gecompenseerd moet worden lopen de de totale kosten op tot 7 miljard. Omdat het kabinet ook al miljarden moet uittrekken voor koopkrachtreparatie vanwege de extreem hoge inflatie, koos Van Rij ervoor niet-bezwaarmakers uit te sluiten.Massaal bezwaar plus

Veel mensen die geen bezwaar hebben gemaakt vinden het onredelijk dat ze niet gecompenseerd worden. De Consumentenbond en de Bond voor Belastingbetalers hebben meer dan  160.000 klachten hierover gehad. Om te voorkomen dat er massaal bezwaar wordt aangetekend waarbij de belastingdienst en het juridische apparaat helemaal vastloopt,  heeft Staatssecretaris van Rij nu  ’massaal bezwaar plus’  gestart. Hij gaat bij de rechter opnieuw een uitspraak vragen om de positie van niet -bezwaarmakers concreet te maken. Dit doet hij in overleg met de Consumentenbond en de Bond voor Belastingbetalers en belastingadviseurs.
Als de uitspraak positief is voor de spaarders dan zal hij dat met terugwerkende kracht compenseren voor de de periode 2017-2020. Teveel betaalde vermogensbelasting krijgt men dan terug. Van Rij schat de kansen van de niet bewaar-makers echter klein in. In mei 2022 heeft de Hoge raad immers bepaald dat niet bewaarmakers niet gecompenseerd hoeven te worden.
Voordat hier duidelijkheid over is zijn we overigens weer maanden verder.

In dit artikel

Spaarrente vergelijken

Vergelijk alle banken en vindt de hoogste spaarrente!

Vergelijk & open rekening

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.016 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube