Sparen

Kan ik bezwaar maken tegen de vermogensrendementsheffing in box 3?

Jeroen Wolfsen vrijdag 21 januari 2022 - bijgewerkt op: 28 januari 2022
We hebben bij Moneywise al meerdere artikelen geschreven over de te hoge en oneerlijke vermogensrendementsheffing in box 3. Het goede nieuws is dat de Hoge Raad in december 2021 heeft geoordeeld dat de box 3 heffing voor de jaren 2017 en 2018 in strijd is met het eigendomsrecht en het discriminatieverbod. Het slechte nieuws is dat bezwaar maken tegen deze belasting nog niet zo makkelijk is. Maar er zijn wel degelijk mogelijkheden om dat te doen. We leggen in dit artikel uit hoe je in de komende jaren kan besparen op box 3 belasting en of bezwaar tegen eerdere jaren mogelijk is.

Update: Fiscus stopt met belastingheffing box 3

De uitspraak van de Hoge Raad heeft zoveel impact dat de belastingdienst besloten heeft om te stoppen met het heffen van vermogensrendementsheffing in box. Lees dit artikel over laatste stand van zaken over box 3

Bezwaar maken tegen box 3 voor komende belastingaangifte

Betaal je teveel belasting over je vermogen dan doe je er verstandig aan om bij de komende belastingaangifte bezwaar te maken. De fiscus moet door de uitspraak van de Hoge Raad uitgaan van het werkelijk behaalde rendement en niet van een te hoog fictief rendementen. Maak dus alleen bezwaar als je minder rendement hebt gemaakt dan het fictieverendement  waar de fiscus mee rekent. Anders ben jeu dief van je eigen portemonnee.

Bezwaar maken tegen eerdere box 3 belasting is lastiger

Bijna 1 miljoen mensen hebben teveel box 3 belasting betaald. Slechts zo'n  60.000 mensen, die samen met de bond van belastingbetalers, een massaal bezwaarprocedure hebben opgestart, kunnen bezwaar maken. Ondanks een uitspraak van de Hoge Raad dat de heffing onwettig is, vallen de andere belastingbetalers buiten de boot omdat de bezwaarprocedure in 2016 geruisloos is ingeperkt.

Mogelijkheden voor bezwaar maken

Toch is er hoop dat bezwaar wel mogelijk is. Fiscaal juristen onderzoeken op dit moment de mogelijkheden en ook de fiscus realiseert zich dat ze na de uitspraak van de Hoge Raad niet de deur dicht kunnen houden voor mensen die bezwaar willen maken. Op de site van de fiscus vindt u info over bezwaar maken. En ook op de site van Vara Kassa vindt u een bezwaarschrift op basis van ambtshalve vermindering.
In dit artikel

Spaarrente vergelijken

Vergelijk alle banken en vindt de hoogste spaarrente!

Vergelijk & open rekening

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.030 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube