Sparen

Hypotheekrente stijgt harder dan de spaarrente

Jeroen Wolfsen geschreven op woensdag 23 augustus 2023 om 10:36:56
De afgelopen maanden ontvingen we op de hypotheekafdeling de één na de andere renteverhoging van de geldverstrekkers waar we hypotheken kunnen afsluiten. De rente op spaarrekeningen stijgt helaas minder hard. Er is natuurlijk altijd verschil tussen de rente die je moet betalen voor een hypotheek en de rente die je kunt ontvangen op een spaarrekening, maar het verschil is momenteel bij een aantal banken echt groot. Hoe ziet het er nu precies uit op de rentemarkt?

Hypotheekrente

Iedere bank en geldverstrekkers heeft meerdere hypotheekrentes. Voor verschillende looptijden gelden uiteraard verschillende rentepercentages. Daarnaast bepaalt de schuldmarktwaardeverhouding ook welk rentepercentage van toepassing is. Het schuldmarktwaarde percentage geeft aan hoe hoog de hypotheeklening is ten opzicht van de waarde van de woning. Hoe minder je leent t.o.v. de woningwaarde, hoe lager je hypotheekrente is.

Variabele rente of vaste hypotheekrente

De variabele rente voor hypotheken ligt tussen 2,6% (Rabobank) en 5,47% (Nationale Nederlanden). Dat is het NHG tarief. Leen je 100% van de waarde van de woning dan ligt het percentage hoger: 2,95% bij de Rabobank tot aan 6,13% bij Nationale Nederlanden.
De rente voor een hypotheek  waarbij je de rente een aantal jaren vastzet ligt een stuk hoger. Het tarief voor een hypotheek onder NHG voor 10 jaar ligt tussen 4,44% (Attens) tot 5,59% (ING bank).

Variabele rente op een spaarrekening

De rente op een spaarrekening bij een Nederlandse bank is een stuk lager dan de rente die buitenlandse banken op dit moment bieden. De spaarrente bij de Rabobank is op dit moment 1,5%. ABN AMRO en ING bieden 1,25%. Bij Bigbank (uit Estland) ontvang je 2,7% aan rente. Dat is een flink verschil met de rente van de Nederlandse banken. Voor alle banken geldt dat ze onder het depositogarantiestelsel vallen van het land waar de rekening loopt. Dus eigenlijk loop je tot € 100.000 geen risico. Wel kan het natuurlijk een boel gedoe zijn om te regelen dat je geld terug krijgt onder het depositogarantiestelsel van Italië, Spanje of Estland.

Vaste rente ( deposito) op een spaarrekening

Zet je geld voor één of meerdere jaren vast dan krijg je ook een hogere rente. De rente voor een deposito voor 3 jaar ligt tussen de 2,8% bij Nationale Nederlanden tot 4,3% bij de Italiaanse Banco Progetto. Op de website van Moneywise vergelijk je zelf heel makkelijk alle banken en sluit je een spaarrekening af bij de bank met de hoogste spaarrente.

Hogere rente verdubbelt winsten banken

De Nederlandse banken hebben het afgelopen tijd hun winsten verdubbeld door het grote verschil in de rente die ze ontvangen op een hypotheek en moeten betalen op een spaarrekening. Alleen daaruit blijkt al dat er nog wel ruimte is voor de rente op spaarrekeningen te verhogen. We verwachten de komende tijd dan ook nog wel wat verhoging van spaarrentes bij Nederlandse banken.
In dit artikel

Spaarrente vergelijken

Vergelijk alle banken en vindt de hoogste spaarrente!

Vergelijk & open rekening

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.022 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube