Sparen

Hoge raad: Vermogensrendementsheffing oneerlijk

Jeroen Wolfsen geschreven op vrijdag 14 juni 2019 om 16:21:07
De Hoge Raad vindt dat dat de fiscus wel heel makkelijk er van uitging dat spaarders de laatste jaren altijd 4% rendement maakten op hun spaargeld. Door te rekenen met een fictief rendement van 4% waar vervolgens 30% belasting over betaald moest worden, werden spaarders geconfronteerd met 1,2% vermogensbelasting over hun spaargeld. Oneerlijk, zegt de Hoge Raad nu. Maar betekent dit dat je teveel betaalde belasting over je spaargeld terug kunt krijgen?

Strijd met de fiscus
De bond voor belastingbetalers is al jaren geleden de strijd aangegaan met de fiscus over de hoogte van het fictieve rendement. Ongeveer 24 duizend mensen maakten bezwaar en zo kwam de zaak uiteindelijk bij de Hoge Raad. De uitspraak van de hoge raad is niet zo vreemd. Vier procent is veel te veel. Geen enkele spaarder kreeg de afgelopen jaren 4% rente over zijn spaargeld. Alleen door te gaan beleggen is een rendement van 4% haalbaar maar daar staat een veel groter risico tegen over.

Krijg je de teveel betaalde vermogensrendementsheffing terug?
Daar moet je niet teveel op rekenen. De uitspraak geeft hier geen duidelijkheid over en legt de bal terug bij de belastingdienst. Ik zou dus maar even wachten met het bestellen van een nieuwe auto van het geld dat je denkt terug te krijgen van de fiscus. Of je recht hebt op teruggave van teveel betaalde belasting is namelijk afhankelijk of de belasting een buitensporig hoge last voor je betekende. Hierbij wordt gekeken naar ondermeer je inkomen en het inkomen van je partner. Ook vermogen in het huis kan meespelen. De kans is groot dat men uiteindelijk zal zeggen: ‘Je betaalt misschien te veel belasting over je vermogen maar je kunt het prima lijden. Er is geen sprake van een buitengewoon zware last en daarom kom je niet in aanmerking voor een teruggave’
In dit artikel

Spaarrente vergelijken

Vergelijk alle banken en vindt de hoogste spaarrente!

Vergelijk & open rekening

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 14.162 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube