Op 6 juni heeft de Hoge Raad weer 5 uitspraken gedaan over Box 3. Al zo’n 10 jaar lopen er procedures over de manier waarop de hoogte van de vermogensrendementsheffing wordt bepaald. De wet is al meerdere keren aangepast. Maar de Hoge Raad is duidelijk: De Box 3 wetgeving is nog steeds discriminerend en een inbreuk op het recht van eigendom.
Hoe moet de vermogensrendementsheffing berekend worden?
Particuliere beleggers mogen blij zijn met de uitspraak van de Hoge Raad. Belasting over een fictief rendement wordt door de Hoge Raad van tafel geveegd.
Het fictieve (forfaitaire) rendement maakt nu geen onderscheid tussen mensen die een goed rendement en minder goed of zelfs negatief rendement hebben behaald op hun beleggingen. Mensen die minder succes hebben met beleggen worden daardoor benadeeld. De Hoge Raad heeft nu aangegeven dat vermogen alleen forfaitair mag worden belast wanneer dit lager is dan het werkelijk behaalde rendement op vermogen.
In goede beleggingsjaren gaat het fictieve resultaat waarover belasting wordt geheven, niet plotseling sterk omhoog. Ook hoeven beleggers met een hoger rendement dan het forfaitair rendement geen extra belasting te betalen.
Tegenvaller voor de Staat en veel werk voor de Belastingdienst
Goed nieuws voor particulieren maar een tegenvaller voor de schatkist. De verwachting is dat dit zo'n 4 miljard gaat kosten. En daar had het nieuwe kabinet niet op gerekend. En het is ook een uitdaging voor de belastingdienst want de Belastingdienst moet contact opnemen met iedereen die door deze uitspraak wordt geraakt. U hoeft dus zelf geen actie te ondernemen. De Belastingdienst wacht nog wel een beslissing hierover af van het Ministerie van Financiën. Dit zal ongeveer 8 weken duren. Daarna zal de Belastingdienst via een brief contact met u opnemen als u in het verleden teveel vermogensrendements heffing heeft betaald.