Sparen

Het rommelt op de spaarmarkt

Jochem Kessens woensdag 20 februari 2013 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Het zijn rommelige tijden voor spaarders. Geen spaarbank wil de spaarrentelijst aanvoeren en dus blijft de spaarrente dalen. De inflatie neemt toe, waardoor sparen een negatieve rente geeft en de fiscus blijft haar vermogensrendementsheffing baseren op 4% rendement. Sparen onder deze omstandigheden is niet aantrekkelijk.

Dalende spaarrente
Sinds enkele dagen staat Westland Utrecht Bank bovenaan met haar spaarrente in de vergelijking voor 'spaarrekeningen zonder voorwaarden'. Ze bieden met 2,25% de hoogste rente. Maar ze hebben aangekondigd per 21 februari 2013 de rente te verlagen naar 2,15%.
Voor banken is het momenteel niet aantrekkelijk om de rentelijst aan te voeren. Wie bovenaan staat krijgt relatief veel spaarders op zich af. De rente is laag, waardoor spaarders fanatieker vergelijken. Banken lenen momenteel veel goedkoper via de Europees Centrale Bank, wat veel aantrekkelijker voor ze is dan het geld 'te lenen' van de consument.

Inflatie
De inflatie in ons land in momenteel zo'n 3%. Sparen levert momenteel zo'n 2,2% rente op (zonder voorwaarden) waardoor je geld zo'n 0,80% in waarde achteruit gaat.
De inflatie maakt sparen momenteel stukken minder aantrekkelijk. Consumenten die twijfelen tussen sparen en uitgeven, kiezen bij de huidige omstandigheden vaker voor uitgeven.

Vermogensrendementsheffing
Tot slot betaal je belasting over je spaargeld. Tenminste als dit boven de vrijstelling van € 21.139 (€ 42.278,- voor gehuwden). Over het merendeel betaal je vermogensrendementsheffing. De fiscus gaat er bij deze heffing vanuit dat je gemiddeld 4% rendement hebt gemaakt en dat rendement wordt met 30% belast. Hierdoor betaalt je effectief 1,2% vermogensrendementsheffing.
De laatste jaren wordt er stevig gediscussieerd over die 4%, want de spaarrente is al heel lang veel langer. De fiscus houdt voet bij stuk en is niet voornemens de percentage te wijzigen.

Spaarrekeningen vergelijken
Wil jij weten of je wel voldoende spaarrente krijgt over je spaargeld? Vergelijk dan zelf online alle spaarrekeningen op rente en voorwaarden.
In dit artikel

Spaarrente vergelijken

Vergelijk alle banken en vindt de hoogste spaarrente!

Vergelijk & open rekening

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.968 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube