Moneywise.nl » Weblog » Sparen » Groen sparen. Wat is het en welke banken bieden het aan?

Groen sparen. Wat is het en welke banken bieden het aan?

vrijdag 29 augustus 2014 om 12:13:22 Jeroen Wolfsen 17 reacties
banksparenSteeds meer mensen maken een bewuste keuze voor een bank die op een duurzame manier hun geld investeerd en belegd. We  noemen dit duurzaam sparen en het staat ook wel bekend als groen sparen.
Groen sparen is eigenlijk het zelfde als normaal sparen maar er zijn twee belangrijke verschillen.
Als eerste kiest u met groen sparen voor een product waarbij de bank alleen geld investeert in bedrijven en instellingen die met duurzame projecten bezig zijn. Steeds meer mensen willen dat de bank hun spaargeld investeert in milieuvriendelijke bedrijven en projecten
En ten tweede geldt voor groen sparen dat er sprake kan zijn van fiscaal voordeel. Groen spaar rekeningen waarmee  projecten worden gefinancierd die zijn goedgekeurd door de overheid en een groencertificaat hebben gekregen, hebben een extra vrijstelling voor de vermogensrendementsheffing in box 3.

Groen sparen met groencertificaat
Om in aanmerking te komen voor fiscaal voordeel is het wel belangrijk dat de spaarrekening een groencertificaat heeft.
Extra vrijstelling groen sparen
Als de groen spaarrekening een groencertificaat heeft, is er sprake van een verhoogde vrijstelling van vermogensrendementsheffing in box 3.
Normaal gesproken heeft u een vrijstelling van € 21.139 per persoon voor het vermogen in box 3. Als het spaarproduct een groencertificaat heeft, stijgt deze vrijstelling tot € 56.240 per persoon. Dat kan aanzienlijk schelen voor het te betalen bedrag aan vermogensrendementsheffing. Normaal gesproken betaalt u 1,2% over het vermogen boven deze vrijstelling.  U kunt dus per persoon € 421,21 besparen aan vermogensrendementsheffing als er sprake is van een groencertificaat.
Extra heffingskorting
Naast de verhoogde vrijstelling voor vermogensrendementsheffing heeft u ook nog recht op extra heffingskorting van 0,7% over een maximum bedrag van € 56.240. Deze heffingskorting kunt u mindering brengen op uw inkomen in box 1.

Maar welke banken bieden groen sparen aan?
Er zijn niet veel banken die groen sparen aanbieden en daarbij komt nog dat niet ieder product een groencertificaat met bijbehorend fiscale voordeel biedt.
banknaam productgroencertificaat
aegoneneco bronsparennee
INGgroen spaardepositoja
ASNideaal sparennee
triodosDuurzaam sparennee
raboRabo groensparenja
ABN AMROgroen spaardepositoja
 
De rabo bank heeft vanaf april 2014 een tijdelijke stop op groensparen en dat betekent dat er dus geen nieuwe rekeningen geopend kunnen worden. Daarnaast is het vreemd dat de ASN bank en Triodosbank geen groensparen aanbieden met een groencertificaat. Dit zijn immers de banken die zich per definitie richten op duurzame spaarders. Wel bieden deze twee banken groen beleggen waarbij er sprake is van de fiscale voordelen.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van sparen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Patrick Mulder

6 september 2014 17:57:05

Eindelijk iemand die hier aandacht aan besteed. Helaas blijft dit nog veel te onderbelicht én bovenal benutten bank instellingen in Nederland niet optimaal de mogelijkheden die geboden wordt. Dat blijkt ook uit uw overzicht met een schaars aantal aanbieders. De banken zouden toch moeten hebben geleerd om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen door dit meer te stimuleren en breder aan te bieden.
Daar komt bij dat u het in uw overzicht nog eens niet heeft of dat ABN AMRO en ING de eis stellen van een deposito van minimaal 3 jaar, terwijl de nederlandse overheid geen betrouwbare factor is gebleken in stabiliteit in fiscale regelgeving. Dus voor dit jaar weten we dat het fiscale voordeel 1,9% (1,2 + 0,7) is, maar wie zegt dat dat over 2 jaar nog het geval is terwijl de banken ons verplichten een verplichting aan te gaan van 3 jaren waarbij de rente maar 0,05 tot max 0,15% (ja dit is geen type fout!) bedraagt. Dus zonder fiscaal voordeel is het niet aantrekkelijk om hierin te sparen.
Wie maakt de banken wakker dat dit ook met variabele termijn of max 1 jaar kan en wie houdt de overheid aan stabiliteit voor zeg minimaal nog 3-5 jaren voor #GROENSPAREN.

reageer op Patrick Mulder

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

8 september 2014 7:47:08

Beste Patrick,

Bedankt voor je reactie. Je hebt helemaal gelijk over de lage rentes die banken aanbieden bij de groen sparen producten. Deze producten zijn inderdaad alleen maar interessant door het fiscale voordeel. Maar dat blijkt nog wel eens dun ijs te zijn omdat de regering op elk willekeurig moment de fiscale regels voor groen sparen kan veranderen. Als je op dat moment het geld in een deposito voor meerdere jaren hebt staan, kan het zijn dat het achteraf helemaal geen interessant product is.

Het is erg jammer dat er niet echt goede stimulerende maatregels zijn voor groen sparen of duurzaam sparen. Maar ik verwacht in de huidige markt met lage rentes weining van de banken.

reageer op Jeroen Wolfsen

Patrick Mulder

8 september 2014 18:30:50

Dat is een nogal teleurstellende conclusie: groensparen is alleen gunstig door de fiscale regelgeving die zelfs voor de komende paar jaren NIET zeker is, terwijl nu de enige aanbieders de ABN AMRO en ING zijn met een looptijd van (mimimaal) 3 jaren. De andere banken laten het al helemaal afweten. Kortom, vanuit financieel oogpunt is het niet aan te bevelen om z’n product te kopen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Ik heb de KNAB bank - zij pretenderen immers maatschappelijk bewust te zijn en te staan voor een andere rol van banken - al gevraagd of zij hierin willen investeren, maar zoals u al vermoedt blijkt dit voor hun geen prioriteit te hebben.

Wie kan banken stimuleren om snel meer aan groensparen te doen met ook een variabele of 1 jaarslooptijd? En wie kan de overheid mobiliseren om zekerheid te geven dat groensparen voor in ieder geval de komende 3 jaren nog is geborgd? Wie helpt – juist rond Prinsjesdag – reuring te maken voor dit thema?

reageer op Patrick Mulder

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

8 september 2014 20:27:06

Beste Patrick,
Banken kijken altijd heel zakelijk naar dit soort dingen en komen alleen in beweging als het bijdraagt aan hun winst. Hetzelfde zien we gebeuren bij banksparen voor de uitvaart. Fiscaal is het mogelijk maar er is geen bank die het product voert. Simpelweg omdat er (volgens hun) te weing vraag naar is en de kosten om het te introduceren blijkbaar niet uitkunnen. Misschien mag je het nog duidelijker stellen: ze verdienen er te weing aan.
De politiek zal een onderwerp als dit ook niet snel hoog op de agenda zetten. Fiscale aftrekmogelijkheden kosten geld en dat is er niet of te weing. Als er geld moet worden vrijgemaakt voor de fiscale aftrek van groen sparen, snijden ze daarna net zo vrolijk in de subsidie voor de ontwikkeling van zonne energie of een ander duurzaam project. Het moet links of rechts toch ergens mee gefinancieerd worden.........

G v.d Beukel

6 juni 2017 14:49:50

Ik zie communucatie van 8 sept. 2014.Mijn vraag is;Vind uw het nu met deze lage rente en de 4% rendamentsheffing aan te bevelen om groen sparen aan te vragen,als dit mogelijk is. En bij welke instelling of bank. bij voorbaat mijn dank. G van den Beukel.

reageer op G v.d Beukel

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

6 juni 2017 15:25:03

Geachte heer of mevrouw van den Beukel,
Het voorkomen van vermogensrendementsheffing maakt Groen sparen interessant. probleem is echter dat er nauwelijks aanbieders in de markt zijn. Zelfs Triodos en ASN bieden het niet aan. alhoewel Triodos wel Groen beleggen aanbiedt.
Jeroen Wolfsen

Hugo van Liempd

20 april 2015 19:51:16

De eigen bijdrage voor mensen die in een instelling verblijven wordt door het CAK vastgesteld, Klopt het dat bij groensparen met certificaat dit ook kan betekenen dat de eigen bijdrage (CAK) kan verminderen doordat het eigen vermogen lager wordt waar bij de berekening van wordt uitgegaan,

reageer op Hugo van Liempd

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

21 april 2015 6:25:04

Beste Hugo,
Groen sparen is inderdaad een manier om het vermogen i box 3 te verlagen. Groensparen geeft namelijk een extra vrijstelling voor box 3 vermogen. Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Wim

3 december 2015 22:17:51

Wat is het minimum bedrag wat gespaard moet worden om gebruik te maken van het belasting voordeel en is dat nog mogelijk vóór eind december?
Jullie kunnen deze afsluiten?
M.vr.gr. Wim

reageer op Wim

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

4 december 2015 8:39:46

Beste Wim,
Fiscaal gezien is er geen mininmum bedrag dat je moet sparen om belastingvoordeel te kunnen krijgen van groen sparen. Wel kan het zijn dat een product van een bank een minimum inleg kent. Dat zijn dan de spelregels van de bank.
U kunt het niet via MoneyWise afsluiten, u zult zelf moeten zeoeken naar banken die groensparen aan bieden. Dat zijn er volgens mij op dit moment niet veel.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Lia van Es

5 december 2015 18:39:00

ING biedt weer mogelijkheid tot groen deposito met groencertificaat. Let wel, rente 0,01%! En 5 jaar vast! Hoe ztimulerend.

reageer op Lia van Es

Roald Jurjaanz

8 december 2015 20:14:44

Ik heb laatst heel wat spaargeld overgebracht naar een bank waarbij ik het voor 1 jaar vast zet voor 1,4 procent rente. Nu zit ik nog niet over de drempel van vermogensheffing maar als ik dit zou hebben, en dat is het plan voor de toekomst, is groenparen bij mijn berekening totaal niet interessant.
Ik zie het zo, stel ik heb een X bedrag waar ik 1.2 vermogensheffing over moet betalen, maar ik zet dit bedrag voor slechts 1 jaar vast dan heb ik daar toch een rendement over van 0,2 procent, welk nog altijd hoger is dan groen sparen.
Daar komt nog eens een kanttekening bij! In geval van bijvoorbeeld de ING moet je het bedrag wel 5 jaar vast zetten voor 0,01 procent, zet ik dat zelfde bedrag vast bij mijn huidige bank dan krijg ik daar 1,7 procent voor. Een verschil van afgerond (1,7-1,2) 0,5 procent rente.
Ik was eerste wel enthousiast over, maar het blijkt dat je veel beter je spaargeld op een internetbank kan zetten.
(voor diegene die het willen weten: ik zit bij leasebank.)

reageer op Roald Jurjaanz

Korver

29 december 2015 12:42:00

Jouw berekening en beredenering gaat alleen op voor mensen die NIET aan het maximale belastingvrij vermogen komen. Voor mensen die boven dit bedrag zitten is het zeer zeker wel een goede investering ook al is de werkelijke opbrengst laag. Immers, even een simpele berekening zonder rekening te houden met andere zaken...je bespaart de 1,2 procent te betalen belasting (je rendement is hierdoor 1,21) en daarnaast geldt er ook nog een extra heffingskorting! Dit is weer extra interessant voor mensen met een hoger inkomen en weinig aftrekposten. Het grootste nadeel van deze producten is de beperkte beschikbaarheid, en het feit dat het 5 jaar vast staat. Dus zoals al vaker gezegd hier, erg zonde omdat het nog 1 van de weinige producten is waar belastingvoordeel mee te behalen is. Daarnaast is de vaste rente bij deposito's momenteel schrikbarend laag (zelfs bij 10 jaar vast blijf je gemiddeld onder de 1% rente!) en betaal je dus in feite meer belasting dan dat je aan rente krijgt. Het loont dus werkelijk niet om je geld nog vast te zetten, vrije spaarrekeningen zoals bijv. bij Centraal Beheer en andere gelijke banken (die niet in het knoetje van standaard banken in Nederland zitten). Of te kijken naar mogelijkheden voor pensioensparen (met zijn eigen nadelen en voorwaarden).

reageer op Korver

Ingrid

9 maart 2016 12:31:23

Het blijft balen als je net zoiets afsluit en de regering besluit binnen een jaar dat fiscale voordeel eraf te halen. Dat schijnt zomaar te mogen. Ben je dan mooi klaar mee. Bij een transitievergoeding bij ontslag betaal je al 42% belasting en daarna ieder jaar weer. Ik vind het eigenlijk diefstal. Maar wat moet je dan????

reageer op Ingrid

wim visser

7 november 2016 11:54:06

welke bank of instelling heef groene spaar of belegging rekening

reageer op wim visser

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

7 november 2016 13:12:43

Beste Wim,
Dat zullen er waarschijnljk niet veel zijn. In ieder geval Triodos en ASN. Normaal zou ik een rondje langs alle banken graag voor je doen. Het is namelijk gewoon op internet te vinden als je zoekt op de site van de bank maar ik ben erg druk en heb er nu even geen tijd voor. Maar ik denk als je even rondkijkt dat je snel ziet welke bank het wel of niet doet.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Frans

22 november 2017 19:34:05

Vanaf 20 november jl. bied ING weer groenspaardeposito’s aan . De looptijd is vijf jaar en NUL % renten. Doen of beter niet doen.????

reageer op Frans
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662