Sparen

De spaarrente daalt en de hypotheekrente stijgt. Hoe kan dat?

Jeroen Wolfsen vrijdag 15 mei 2015 - bijgewerkt op: 27 april 2016
sparenOp dit moment zien we nog steeds dalende rentes voor het geld op uw spaarrekening. Terwijl inmiddels twee grote banken aangeven dat ze de rente voor de hypotheek gaan verhogen. Deze week verhoogde zowel de Rabobank als ING Bank de rente op hypotheken. Terwijl Knab Bank de rente op spaarrekeningen verlaagde van 1,45% naar 1,25%. Deze beweging zien we op dit moment bij verschillende banken. Is dat niet vreemd?

Verschillende soorten rentes

Er zijn allerlei verschillende rentes. We kunnen dan eigenlijk ook niet spreken van dé rente. De vraag: ’Wat doet de rente?’ is eigenlijk net zo moeilijk te beantwoorden al de vraag: ‘Wat kost een auto?’

Er zijn immers heel veel soorten auto’s en dat geldt voor rentes ook. Om te beginnen is de variabele rente op een spaarrekening natuurlijk iets anders dan de 10 jaar vaste rente die je moet betalen voor een hypotheek. Het geld op de spaarrekening is dagelijks opneembaar en de rente staat dan ook niet vast. En dat is wel het geval bij een hypotheek met een 5 of 10 jaars rente. Hierbij kijkt de bank die het geld uitleent naar het tarief waarvoor zij het moeten inkopen op de geldmarkt en voegt daar zijn marge aan toe.

Dus in die zin is het niet vreemd dat er verschil is tussen de rente op een spaarrekening en de rente die je moet betalen voor een hypotheek. Ook is er een groot verschil tussen de banken. Bij Knab Bank kon u tot deze week nog een spaarrente krijgen van 1,45% terwijl de grote banken als ING Bank en Rabobank al onder de 1% uitkwamen. Blijkbaar heeft Knab meer honger naar geld dan de andere banken. En dan zou je misschien verwachten dat Knab het geld weer wegzet in hypotheken, maar Knab biedt helemaal geen hypotheken aan. Zo zijn er wel meer verschillen tussen de banken in Nederland. Iedere bank hanteert zijn eigen rentebeleid. En daar komt nog bij dat sommige banken vanuit Brussel gewoon de opdracht hebben om meer spaargeld binnen te halen voor de versterking van de balans.

ECB rente

In ieder geval is het altijd wel zo dat de banken voor zowel de spaar- als de hypotheekrente kijken naar de rente die de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert. En het mag duidelijk zijn, die staat op dit moment laag. Met als gevolg lage rente voor uw spaargeld, maar als u geluk heeft ook een lage rente voor uw hypotheek. Op dit moment kunt u bij ASR Bank voor 10 jaar vast een hypotheek krijgen op basis van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor een rente van 2,25%. En dat is toch wel erg goedkoop voor een 10 jaars vaste rente!

Vergelijken rente loont

Bij een lage rentestand kan het al snel uit om over te stappen van spaarbank. Vergelijk zelf alle spaarrentes.
In dit artikel

Spaarrente vergelijken

Vergelijk alle banken en vindt de hoogste spaarrente!

Vergelijk & open rekening

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.361 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube