Sparen

De rente gaat dalen

Jeroen Wolfsen geschreven op vrijdag 29 maart 2024 om 13:50:37
De centrale bank van de Verenigde Staten, de FED, verwacht dit jaar driemaal de rente te gaan verlagen. De eerste keer zal naar verwachting in juni zijn. En het zijn flinke stappen die men gaat nemen: 3 maal 0,25% omlaag.
Klaas Knot, president van DNB geeft ook aan dat de rente in Nederland waarschijnlijk vanaf juni omlaag zal gaan. Wat betekent dit voor hypotheken en spaargeld in Nederland?

Inflatie en lonen bepalend

Of de renteverlagingen in Nederland en de Verenigde Staten doorgaan is voornamelijk afhankelijk van de inflatie. Zoals het er nu naar uitziet zal de inflatie in de eurozone de komende jaren afnemen naar ongeveer 2%. Dat is eigenlijk het gewenste inflatiecijfer waar men naartoe wil werken. Er is echter nog één onzekerheid en dat is de loongroei.

Het gaat best goed toch zijn we ontevreden

Eigenlijk gaat het best goed in Nederland als je kijkt naar de macro economische cijfers. De inflatie loopt snel terug en dat betekent dat in 2024 de koopkracht voor Iedereen stijgt. Toch ervaren we dat allemaal niet zo. De afgelopen jaren zijn de lonen wel gestegen maar de kosten zijn harder gestegen.  We zijn het wel aan het inhalen maar op dit moment is er nog wel een verschil en dat merken we  in onze portemonnee.

Rente op spaarrekening

Voor mensen met geld op hun spaarrekeningen is de situatie de afgelopen twee jaar flink verbeterd. De rente op spaarrekeningen is flink gestegen. Dat was ook niet zo moeilijk want op het dieptepunt in de markt lag het rentepercentage bij veel banken eigenlijk om en nabij 0%. Toch is het nog geen feest voor spaarders bij de grote Nederlandse banken zoals ABN AMRO, ING en Rabobank. Daar ligt het rentepercentage voor een normale spaarrekening nog steeds tussen de 1,5 % en 1,7%.

Iedereen die een beetje zoekt, en zo moeilijk is dat niet met een goede vergelijkingssite voor spaarrentes, kan al snel een hogere spaarrente krijgen. Zo zijn er een aantal Nederlandse spaarinstellingen en banken die al snel 2% of meer bieden voor variabele rente. Zet je je geld echter voor 1 of meerdere jaren vast in een deposito dan kan de rente oplopen tot 3% en hoger.

Sparen bij buitenlands banken

Kies je echter voor een buitenlandse bank dan kan de rente op je spaarrekening nog verder oplopen tot wel 4%. Ook dat kan de moeite waard zijn.
Hier lees je meer over sparen in het buitenland.

Dalende spaarrente: zet het vast in een deposito

Nu je weet dat de komende tijd er rente dalingen aan zitten te komen is het dus verstandig om geld vast te zetten in een deposito als je het voor meerdere jaren kunt missen.

Hypotheekrente zal ook dalen

Voor hypotheken geldt dat een lagere rente natuurlijk goed nieuws is. De hypotheekrente is sinds het dieptepunt in 2020-2021 hard omhoog gegaan. Na het hoogtepunt rond eind 2022 zien we dat de 10 jaarsrente  nu rond de 3,6% voor 10 jaar met NHG bedraagt.
Als DNB na de zomer de rente gaat verlagen dan zal de hypotheekrente zeker meedalen.
Dat is goed nieuws voor iedereen die een nieuwe rentevastperiode moet kiezen voor zijn lopende hypotheek. En uiteraard ook voor alle mensen die een huis willen kopen. Al is er nog wel een uitdaging met de woningprijzen want die zijn op dit moment nog steeds stijgende door het tekort aan woningen.
In dit artikel

Spaarrente vergelijken

Vergelijk alle banken en vindt de hoogste spaarrente!

Vergelijk & open rekening

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.030 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube