Sparen

De nieuwe woorden in 2014: Dagobertducktax en Saldosjoemelaar

Jeroen Wolfsen woensdag 31 december 2014 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
De dikke van Dale heeft het woord ‘Dagobertducktax’ verkozen tot het woord van het jaar. Het woord Dagobeertducktax  werd in oktober geïntroduceerd door Vakbond FNV. Deze kwam toen met een voorstel om het spaargeld van rijke Nederlanders hoger te belasten omdat de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt.

SP kamerlid Bashir zag wel wat in dit plan en heeft een concreet voorstel gedaan om een mijonairsbelasting in te voeren. 61 procent van het vermogen in Nederland is in handen van 10 procent van de mensen. De rijkste één procent van Nederland bezit zelfs 24 procent van al het vermogen. Deze mensen kunnen best iets meer bijdragen, zodat we de ongelijkheid aan kunnen pakken,’ aldus Bashir.  Door dit voorstel gaan mensen met meer dan een miljoen aan vermogen over het vermogen boven 1 miljoen euro 0,7 procent meer belasting betalen. Zo hoeven de niet-miljonairs over de eerste 30.000 euro geen belasting te betalen. Voorlopig heeft de wetgever nog niks gedaan met het voorstel van de SP.

Alles draait om de vermogens rendementsheffing. U moet 1.2% vermogensrendementsheffing betalen over uw vermogen. En met de lage rente stand van dit moment vinden veel mensen dit niet eerlijk.

Nog een nieuw woord: Saldosjoemelaar

Het woord Saldosjoemelaar is niet verkozen tot het woord van 2014 maar is voor meer mensen van toepassing dan het woord Dagobertducktax. Met saldosjoemelaars worden de mensen bedoelt die vlak voor het jaar nog even wat spaargeld heen en weer schuiven of zelfs contant opnemen. Ze hopen dat het dan niet op hen bankoverzicht genoemd wordt dat elk jaar op 1 januari gemaakt wordt. Dat saldo is namelijk het bedrag waar de fiscus de vermogensrendementsheffing op baseert.

De Fiscus heeft aangegeven hier speciale aandacht aan te gaan besteden. In eerste instantie heeft men een aantal grote saldosjoemelaars aangepakt die enkele miljoenen buiten beeld van de fiscus wilden houden maar het is niet ondenkbaar dat ze dit voor een grotere groep gaan controleren.

Meer rente ontvangen

Aan de vermogensrendementsheffing valt slecht te ontkomen. Het is zuur,1,2% belasting bij deze lage rentestand. De grote banken als ING Bank, Rabobank en ABN  Amro betalen op dit moment zo'n 1%. Terwijl u meer kunt krijgen door even slim alle spaarrekeningen te vergelijken.
In dit artikel

Spaarrente vergelijken

Vergelijk alle banken en vindt de hoogste spaarrente!

Vergelijk & open rekening

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.963 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube