Ondanks dat de ECB al maanden 4% rente vergoedt, houden de grootbanken hun spaarrentes laag. ABN Amro, ING en Rabobank, die samen zo'n 80% van het Nederlands marktaandeel hebben, vergoeden niet meer dan 1,5% rente over het spaargeld van hun klanten.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft onderzocht waarom de spaarrente op de Nederlandse markt zo laag blijft en concludeert dan er te weinig concurrentie is op de Nederlandse markt.
Stilzwijgende afstemming
De 3 grote banken kijken naar elkaars beleid rondom spaarrentes en doen precies wat de ander doet. Zo zie je dat deze banken altijd tegelijk hun rentes aanpassen met precies dezelfde tarieven.
In plaats van elkaar te beconcurreren, kopiëren ze het beleid van de andere bank, waardoor overstappen voor consumenten niet aantrekkelijk is.
Ondanks dat deze praktijken lijken op een kartel, is dat het niet. De ACM heeft geen aanwijzingen gevonden voor verboden afspraken tussen de banken, maar het effect is wel gelijk.
Laag vertrouwen in buitenlandse banken
Veel consumenten zijn tevreden over hun huidige bank. Daarnaast hebben ze te weinig vertrouwen in buitenlandse banken. Dit zorgt ervoor dat mensen, ondanks de zeer lage spaarrente, blijven zitten bij hun huidige bank.
Bovendien denken veel consumenten dat overstappen te ingewikkeld is.
Overstappen niet altijd nodig
Wie een hogere spaarrente wil hoeft niet over te stappen naar een andere bank.
Je kunt bij veel banken een spaarrekening openen, zonder dat je bij de bank ook een betaalrekening moet hebben. Je kunt dus gewoon bij je huidige bank blijven zitten voor je normale betaalverkeer. Je opent naar je huidige bank een spaarrekening bij een bank met een hogere spaarrente.
Dat kan heel eenvoudig online en is meestal binnen een paar minuten geregeld.
Stap je bijvoorbeeld over naar
Bunq? Dan krijg je 2,46% rente over je spaarsaldo. Dat is bijna 1% meer dan bij de grootbanken.
Sparen in buitenland levert hoogste rente op
Durf je verder te kijken dan de Nederlandse grens, dan kun je ook sparen bij banken in Europa.
Dan zijn rentes tot 4% geen uitzondering.
Al deze banken vallen onder het depositogarantiestelsel van hun land, omdat ze moeten voldoen aan de Europese regelgeving.
Spaarsaldi tot € 100.000 zijn dus beschermd tegen faillissement.