Moneywise.nl » Weblog » Sparen » 4% spaarrente bij Nemea Bank een lokkertje?

4% spaarrente bij Nemea Bank een lokkertje?

donderdag 16 april 2015 om 08:29:44 Maarten Docter nog geen reacties
sparenHet was deze week zelfs in het RTL Nieuws. Zo bijzonder is een rente van 4% op dit moment blijkbaar. Het gaat om Nemea Bank. De in Malta gevestigde internetbank die inmiddels ook actief is in België. En het lijkt erop dat Nemea binnenkort ook Nederland aandoet.

Huidige spaarrente


Gezien de huidige rentestanden op de spaarrekeningen valt de 4% bij Nemea wel op. Die 4% rente ontvangt u alleen als u uw spaargeld 5 jaar vastzet. Het gaat dus om een deposito. Ter vergelijking: Yapi Kredi Bank biedt momenteel 2,20% vaste rente voor 5 jaar aan. Yapi Kredi Bank is een Nederlandse/Turkse bank, maar valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Maar is die 4% spaarrente bij Nemea Bank dan een lokkertje? En wat zijn de risico’s?

Het depositogarantiestelsel


Het Nederlandse depositogarantiestelsel garandeert maximaal € 100.000 per rekeninghouder, per bank(vergunning). Als een bank failliet gaat en met zijn bankvergunning onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt, dan keert De Nederlandsche Bank (DNB) vrijwel direct uit. De DNB verhaalt vervolgens zelf de bedragen bij de failliete bank.

Met bedragen die boven de € 100.000 uitkomen loopt u dus een risico. Dat risico kunt u voorkomen door uw geld te spreiden over meerdere banken die niet onder dezelfde bankvergunning vallen.

Herinnert u zich Icesave nog?


Dit verhaal doet u misschien sterk denken aan Icesave, Landsbanki Islands. De bank uit IJsland die sinds 2008 actief was met het aantrekken van spaargelden in Nederland. Icesave bood spaarders op een gegeven moment 5,25% rente aan, terwijl de gemiddelde spaarrente in Nederland op dat moment rond de 4% lag. Dat verschil is nu nog groter. De IJslandse bank kon eind 2008 al niet meer aan zijn verplichtingen voldoen. Spaarders raakten door het faillissement hun spaargeld kwijt. En de IJslandse regering wilde niet tot terugbetaling overgaan. Uiteindelijk heeft de Nederlandse overheid die spaarders gecompenseerd tot € 100.000. Bijna iedereen kan zich dat debacle herinneren. Maar is Icesave ook te vergelijken met een bank als Nemea Bank?

Ja, op zich wel. Het spaargeld bij Nemea Bank valt onder het depositogarantiestelsel van Malta en niet onder het depositogarantiestelsel van Nederland. Daarnaast is Malta net zoals IJsland een klein land waarbij het de vraag is of Malta spaarders van Nemea Bank voldoende kan compenseren als de bank failliet gaat. Om nog maar niet te beginnen over waar u moet zijn, wat u moet doen en de taalbarrière als het toch fout gaat. Het is niet vreemd dat een hoger rendement vaak samengaat met een hoger risico. Het is ook niet voor niets dat economen en de Consumentenbond waarschuwen. Voorzichtigheid geboden.

Spaarrentes vergelijken


Op het moment dat ook Nederlands ingezetenen een spaarrekening bij Nemea Bank kunnen afsluiten, zal deze spaarrekening ook te vergelijken zijn op https://www.moneywise.nl/sparen/
En alvast uw huiswerk doen voordat u uw spaargeld onderbrengt bij Nemea Bank is niet onverstandig: https://www.nemeabank.com/legal. Zodra Nemea Bank ook een onderdeel in Nederland heeft, verwachten we dat er ook een Nederlandstalige website van Nemea Bank de lucht in gaat.
Maarten Docter

Maarten werkte van 2013 tot 2016 voor MoneyWise.nl en is na een uitstap gelukkig weer terug bij MoneyWise.nl. Hij helpt je graag weer.

Heb je een vraag? Stel hem dan hier of bel ons op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662