Pensioen

Wet verbeterde premieregeling aangenomen

Jeroen Wolfsen woensdag 22 juni 2016 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Het wetsvoorstel verbeterde premieregeling is na de tweede kamer ook door de eerste kamer aangenomen. Dit wetsvoorstel, dat is aangenomen op 14 juni, maakt het mogelijk om in de uitkeringsfase te gaan beleggen met het pensioenkapitaal. De wet gaat in op 1 juli 2016. Met deze wet krijgen deelnemers aan een pensioenregeling meer mogelijkheden om hun pensioen uit te laten keren.

Wat zijn de mogelijkheden
In plaats van de verplichte aankoop van een levenslang pensioen zijn er nu meer mogelijkheden om het pensioen uit te laten keren. Het nadeel van het levenslange pensioen dat in een keer op pensioendatum moet worden aangekocht, is dat de hoogte van de uitkering erg afhankelijk is van de rentestand van dat moment. Als men nu een levenslange uitkering moet aankopen ontvangt men een fors lager pensioen door de lage rentestand van dit moment. De nieuwe wet maakt het mogelijk om het pensioen langer door te beleggen. Dit geeft kans op een hogere pensioenuitkering. Natuurlijk levert beleggen ook risico's op en kan de pensioen uitkering lager worden. Daarom zal een pensioen uitkering standaard op een vaste uitkering staan en moet de deelnemer expliciet aangeven dat hij wil doorbeleggen.

Twee varianten voor doorbeleggen pensioen
De nieuwe wet biedt 2 varianten aan voor het doorbeleggen van pensioen.
Voor individuele pensioenen is er de uitkering in units. Het aantal units blijft gelijk, de uitkering is dan afhankelijk van de koers van de units.
Voor collectieve pensioenregelingen gaat men werken men een rente die elk kwartaal wordt vastgesteld door de DNB.

nog geen producten
Hoe de producten van verzekeraars er uit gaan zien, is voorlopig nog onduidelijk. Verzekeraars zijn bezig met het ontwikkelen van producten hiervoor. De grootste uitdaging hierbij is dat verzekeraars deelnemers een goed rendement willen bieden maar eigenlijk geen risico kunnen lopen met de beleggingen. In eerste instantie leek het erop dat verzekeraars moesten gaan werken op basis van het lifecycle principe waarbij het risico wordt afgebouwd naarmate de looptijd verstrijkt. Dat is in de nieuwe wet geen verplichting meer. Dat betekent dat verzekeraars meer mogelijkheden hebben om producten te ontwikkelen.

Overgangsregeling
De nieuwe regels gaan in per 1 januari 2018. Dan moeten aanbieders ook daadwerkelijk de producten aan kunnen bieden. Tot die datum hebben partijen de tijd om producten te ontwikkelen. Aanbieders die het niet aanbieden kunnen klanten kwijt raken door het shoprecht dat een deelnemer heeft. En men kan tot 1 januari 2017 nog steeds gebruik blijven maken van de pensioenknip.
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.462 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube