Moneywise.nl » Weblog » Pensioen » Tien procent van je pensioen in één keer opnemen

Tien procent van je pensioen in één keer opnemen

woensdag 05 juni 2019 om 20:06:11 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
koolMinister Koolhaas heeft in het nieuwe pensioenakkoord de mogelijkheid geïntroduceerd om 10% van het gespaarde pensioenkapitaal in één keer op te nemen. Deze zogenaamde lumpsum regeling is een interessante uitbreiding van de mogelijkheden die je hebt om je pensioen te laten uitkeren. Het akkoord moet nog in zijn totaliteit worden goedgekeurd, maar de kans dat de vakbonden niet akkoord gaan met de mogelijkheid van deze eenmalige opname is klein.

Wat kun je doen met die eenmalige pensioenuitkering?
Wat je gaat doen met die eenmalige uitkering mag je zelf weten. Het is ook niet verplicht een eenmalige opname te doen. Je hebt straks de keuze of je tot 10% van je pensioen in één keer uitgekeerd wil hebben. Uiteraard moet hier wel belasting over betaald worden. Zoals gezegd heb je daarna de vrije keuze wat je er mee wilt doen. Bijvoorbeeld je hypotheek aflossen. Of eindelijk die gewenste boot kopen.

Hypotheek aflossen met pensioen
Je hypotheek aflossen met het geld uit je pensioen is dus een optie. Of je er veel mee opschiet is de vraag. Ten eerste is een eenmalige opname van 10% niet zoveel. Bij een pensioenkapitaal van €150.000 gaat het dan om € 15.000. En dat is bruto. Van de eenmalige uitkering moet eerst nog belasting af. Hoe dat precies eruit gaat zien is op dit moment nog onduidelijk.

Lagere hypotheek, maar ook een lager pensioen
Natuurlijk gaan je hypotheeklasten omlaag als je aflost. Maar door de eenmalige opname gaat ook je maandelijkse pensioen omlaag. Afhankelijk van je situatie kan het dus broekzak-vestzak zijn. Reken je zelf niet meteen te rijk.

 

 
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van pensioen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons