Pensioen

Tien procent pensioen en lijfrente opnemen uitgesteld tot 1 juli 2024

Jeroen Wolfsen woensdag 05 juli 2023 - bijgewerkt op: 15 februari 2024
De mogelijkheid om keer 10% van je opgebouwde pensioen- en lijfrentekapitaal in één keer op te nemen is weer uitgesteld. Dit heeft minister Schouten laten weten in een brief aan de Eerste en Tweede kamer. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat dit vanaf 1 januari 2024 mogelijk zou zijn. Nu wordt het 1 juli 2024.

UPDATE: Het is wederom uitgesteld en het wordt nu op zijn vroegst 1 januari 2025

 

Tien procent opnemen per 1 januari 2024 niet haalbaar

De minister geeft in haar brief aan dat pensioenuitvoerders meer tijd nodig hebben. Aan de ene kant voor goede en duidelijke communicatie over het opnemen van een bedrag in één keer. Aan de andere kant hebben ze ook tijd nodig voor het aanpassen van de administratie en het regelen van de mogelijkheid. De pensioenuitvoerders geven aan dat ze hier 6 tot 9 maanden voor nodig hebben. Omdat de minister ook signalen krijgt dat mensen hun pensioen uitstellen om gebruik te kunnen maken van de opname mogelijkheid wil ze niet te veel uitstel geven. Daarom kiest ze 1 juli 2024 als ingangsdatum.

Eenmalige opname pensioen en lijfrente vaker uitgesteld

Het is te hopen dat dit dan nu ook de daadwerkelijk ingangsdatum van de opnamemogelijkheid wordt want het is al enkele  keren uitgesteld. Dat komt ook omdat de pensioen wet zelf werd uitgesteld. We krijgen bij Moneywise veel vragen over het in één keer opnemen en zien we dat mensen interesse hier in hebben en ook echt gebruik van willen maken.

De voordelen van pensioen opnemen in één keer

Het kan interessant zijn om een deel van je pensioen (of lijfrente)  in één keer op te nemen. Je kunt dan een bedrag dat je netto ontvangt dan  gebruiken voor consumptieve doeleinden zoals je huis verbouwen of verduurzamen of een nieuwe auto. Ook voor mensen met een korte levensverwachting kan het interessant zijn om een deel van het pensioen zo snel mogelijk te ontvangen in plaats van een levenslange uitkering waar men misschien maar kort van kan genieten.

De nadelen van pensioen opnemen in één keer

Uiteraard zijn er ook nadelen. Als je 10% van je pensioen in één keer opneemt, heb je voor de rest van je leven een lager pensioen. Ook is de kans groot dat je over het opnamebedrag meer belasting gaat betalen. Daarnaast kan het ten koste gaan van toeslagen en kortingen zoals huurtoeslag, zorgtoeslagen en heffingskortingen. Het is dus belangrijk om te kijken of de voordelen opwegen tegen de nadelen. En dat is best een lastige rekensom voor de meeste mensen.

Wat zijn de gevolgen van een pensioenbedrag in één keer?

We hebben een berekening gemaakt om je een idee te geven van de financiële gevolgen als u gebruik maakt van de 10% opname mogelijkheid.

Stel dat je een pensioenkapitaal van € 300.000 hebt opgebouwd. Als je hiervan 10% in één keer opneemt, ontvang je dus een bruto bedrag van 30.000.
Met een pensioenkapitaal van € 300.000 kan een 66 jarige man volgens de pensioenvergelijker van Moneywise een levenslang ouderdomspensioen van  € 1.426 bruto per maand ontvangen. Als je € 30.000 opneemt kan je met nog maar € 270.000 een levenslang pensioen aankopen. De maandelijkse uitkering daalt dan naar € 1.283 bruto per maand. Dat scheelt dus iedere maand €143 bruto. Na zo'n zeventien en half jaar bereik je dan het break-even punt (€ 30.000/€ 143 en dat gedeeld door 12 maanden per jaar). Dit zijn de bruto bedragen. Netto wordt dat break-even punt veel sneller bereikt omdat je meer belasting betaald over een eenmalige opname van € 30.000. Je hebt immers dat jaar inkomen uit AOW, pensioen en de eenmalige opname.
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.030 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube