Pensioen

Tien procent opnemen van je pensioen uitgesteld tot 1 januari 2024

Jeroen Wolfsen woensdag 18 januari 2023 - bijgewerkt op: 20 januari 2023
De mogelijkheid om op pensioendatum in één keer 10% van je pensioen te ontvangen, is wederom uitgesteld. Dat is al de tweede keer. Zoals het er nu naar uitziet zal men niet eerder dan per 1 januari 2024 hier gebruik van kunnen maken. Ik leg u uit wat er vanaf 1 januari 2024 met uw pensioen en lijfrente(!) mogelijk is.

Als de plannen nu wel doorgaan mag u vanaf 1 januari 2024 tot maximaal 10% van de waarde van het opgebouwde ouderdomspensioen in één keer opnemen. Zo'n bedrag dat u in één keer mag opnemen wordt overigens ook wel afkopen of lump sum genoemd.
Hierdoor kunt u uw pensioen gebruiken om beter aan te laten sluiten op uw leven en financiële wensen.  Het is wel belangrijk dat u goed moet bekijken wat het beste past is uw situatie. We zetten de voor- en nadelen voor u op een rijtje.

De voordelen van 10% pensioen opnemen in één keer

Pensioenopname van 10% is vrij besteedbaar
Eerst maar even het grootste voordeel van de mogelijkheid om 10% te laten uitkeren. Het bedrag dat u netto overhoudt mag u gebruiken waarvoor u wilt. Dat kan zijn een nieuwe auto, aflossen op de hypotheek of een wereldreis. Het is uw geld en u bepaalt.

Slechte gezondheid
Een pensioenuitkering is levenslang. Dus hoe ouder u wordt hoe meer u van uw pensioen heeft ontvangen. Maar wat nu als u niet zo gezond meer bent? Dan is het aantrekkelijk om nu alvast een deel van dat pensioen in één keer te ontvangen. Binnen is binnen, zeg maar.
Hou er wel rekening mee dat ook het partnerpensioen lager is.

De nadelen van pensioen opnemen in één keer

Rest van uw leven een lager pensioen
Door het laten uitkeren van een bedrag in één keer, daalt de pensioenuitkering voor de rest van uw leven.
Een pensioenkapitaal van € 150.000 levert nu € 685 bruto per maand op. Als u 10%, dus € 15.000 in één keer laat uitkeren,  houdt u nog maar een pensioenkapitaal van € 135.000 over voor uw levenslange pensioen uitkering. Met dat bedrag van € 135.000 kunt u een levenslang pensioen van € 617 per maand ontvangen.  Dat is € 68 minder per maand. Ook het partnerpensioen, dat uw partner ontvangt als u bent overleden, wordt hierdoor lager. Weet u hoeveel uw pensioenkapitaal is? Maak dan maar eens een berekening om de hoogte van uw pensioenuitkering te bepalen.

U moet over de pensioenopname in één keer belasting betalen
Over uw pensioen moet u belasting betalen. Daarbij maakt het niet uit of u het bedrag in één keer ontvangt of maandelijks. Maar als u in één keer een flink bedrag ontvangt, kan het zijn dat u in een hogere belastingschijf terecht komt. Als AOW-er betaalt u over de eerste € 37.149 ( 2023) slechts 19,03% aan belasting betalen. Komt u daarboven dan betaalt u € 36,93%. Een bedrag dat u in één keer ontvangt kan dus flink zwaarder belast worden.

Let op zorg- en huurtoeslag
Zorgtoeslag en huurtoeslag worden bepaald door de hoogte van uw inkomen. Als u door het ontvangen van 10% in één keer meer inkomen heeft, kan dat ten koste gaan van uw toeslagen. Dat zou zonde zijn. Dus hou de grenzen voor het toekennen van een toeslag goed in de gaten.

Hoe wordt die 10% berekend?
Heeft u een beschikbare premieregeling dan is dat simpel. Bij zo'n pensioenregeling staat er op pensioendatum een pensioenkapitaal voor u klaar. Het bedrag waarvan u 10% kunt laten uitkeren is dus bekend. Dat is anders bij een zogenaamd salaris diensttijd pensioen. Hier is alleen bekend hoeveel pensioen u jaarlijks gaat krijgen en weet u als deelnemer niet welk pensioenkapitaal de verzekeraar of het pensioenfonds daar tegen over heeft staan. Dat moet dus berekend worden. Hoe die rekensom er uit gaat zien is nu nog niet bekend.

Belangrijke regels voor opnemen 10% pensioen in één keer

Daarnaast zijn er nog een paar regels waar u rekening mee moet houden.

Eerder vrijgekomen pensioen komt niet in aanmerking voor eenmalige opname
Het geldt alleen voor pensioenen die na 1 januari 2024 ingaan. Komt uw pensioen eerder vrij en wilt u gebruik maken van deze regeling dan zult u uw pensioen uit moeten stellen bij de aanbieder waar het nu loopt tot 1 januari 2024.

Geen hoog-laag pensioen in combinatie met een bedrag in eens
Om te voorkomen dat het levenslange pensioen op termijn te laag wordt is het niet toegestaan om een hoog-laag pensioen af te sluiten als u ook een bedrag in één keer laat uitkeren.

Pensioenuitvoerder moet meewerken
Het eerder uit laten keren van een deel van uw pensioen  is een keuzerecht. Uw  pensioenuitvoerder is verplicht om hieraan mee te werken.

Klein pensioen
Het pensioen dat na de afkoop van 10% resteert moet meer zijn dan € 497,27 bruto per jaar (afkoopgrens van kleine pensioenen)

Uw partner moet toestemming geven
Als door de eenmalige uitkering het partnerpensioen lager wordt, moet uw partner toestemming geven.

Pensioen voor ex-partner
Bent u gescheiden en heeft uw ex-partner recht op een deel van het opgebouwde pensioen? Dan ontvangt zij ook haar deel in één keer.

Wat is wijsheid? Wel of niet een deel van het pensioen in één keer uitkeren?

Wat het beste is, hangt af van uw wensen en situatie. Een bedrag in één keer lijkt aantrekkelijk maar betekent een lager pensioen voor de rest van uw leven. De uitkering is de rest van uw leven zo'n 10% lager. Hierboven zag u een voorbeeld dat u van een kapitaal van € 150.000 een bedrag van € 15.000 in één keer kon ontvangen en dat het maandelijkse pensioen zo'n € 68 lager is. Een simpele rekensom laat zien dat in één keer uitkeren best interessant kan zijn: € 15.000/€ 68 = 220 maanden. Oftewel 18 jaar. U krijgt het bedrag dat u anders in 18 jaar per maand zou ontvangen nu in één keer. Het mag duidelijk zijn dat dit best interessant kan zijn.
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.030 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube