Pensioen

Solvabiliteit Nederlandse levensverzekeraars ver te zoeken

Jeroen Wolfsen geschreven op dinsdag 04 april 2023 om 13:00:08
Wie op pensioenleeftijd zijn pensioenkapitaal moet omzetten naar een levenslange uitkering is verplicht dat te doen bij een verzekeraar. Ook brengen steeds meer mensen hun lijfrentekapitaal onder bij een verzekeraar omdat dit meer oplevert dan banksparen. Wie echter wil weten of zijn geld bij een verzekeraar veilig is, kan lang zoeken. Informatie over de solvabiliteit van verzekeraars is nauwelijks te vinden. Ook niet bij de toezichthouder DNB.

Geen garantiestelsel voor verzekeraars

Er is door consumenten voor vele miljarden aan pensioen- en lijfrentekapitaal ondergebracht bij Nederlandse levensverzekeraars. Maar anders dan bij een bank geldt er voor verzekeraars geen garantiestelsel. Een verzekeraar kan gewoon failliet gaan, net als een normaal bedrijf. Dat kan grote gevolgen hebben voor de nachtrust en het vermogen van de polishouders. Jeroen Wolfsen van Moneywise.nl: ’We zien dat door de onrust op de financiële markten van de afgelopen tijd, consumenten zich zorgen maken en hier steeds meer vragen over stellen’.

Toezicht door DNB

DNB houdt streng toezicht en treedt op als een verzekeraar in problemen dreigt te komen. DNB neemt, als het belang voor de maatschappij en polishouders te groot is, een verzekeraar in resolutie. DNB zorgt dan voor een doorstart of een verkoop van de verzekeringen aan een andere, gezonde partij. Dat klinkt mooi maar geeft geen zekerheid. Dat hebben 80.000 polishouders van levensverzekeraar Conservatrix, die in 2020 failliet verklaard werd, aan den lijve ondervonden. Na jarenlange onzekerheid kregen zij uiteindelijk tientallen procenten minder uitgekeerd.

Het toezicht van DNB is op basis van de Solvency II -wetgeving en rust op een drietal pijlers:

  1. Solvabiliteit
  2. Risicomanagement en bedrijfsvoering
  3. Rapportage en transparantie

Solvabiliteit letterlijk ver te zoeken

De solvabiliteitscijfers van Nederlandse verzekeraars zijn echter nauwelijks te vinden. Het is bij de meeste verzekeraars zoeken naar een speld in een hooiberg. Jeroen Wolfsen van Moneywise: ‘Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat de belangrijkste indicator of een verzekeraar zijn zaken financieel op orde heeft, niet of nauwelijks te vinden is op de site van een verzekeraar?’

DNB laat steken vallen

Op de site van DNB zullen consumenten ook niet veel wijzer worden. Er is voor consumenten geen lijst te vinden met de solvabiliteitscijfers van verzekeraars. Hoe moet een consument, die wettelijk verplicht wordt om zijn pensioenkapitaal onder te brengen bij een verzekeraar zonder garantiestelsel, in hemelsnaam bepalen welke verzekeraar een veilige keuze is? Ook de AFM of het verbond van verzekeraars geeft niet thuis op dat vlak. DNB erkent de slechte vindbaarheid en geeft aan dat men dit gaat onderzoeken.

Verzekeraars verstoppen solvabiliteitscijfers onnodig

Het vreemde is dat de grote Nederlandse levensverzekeraars er allemaal prima voorstaan qua solvabiliteit. Maar de informatie is dus niet of nauwelijks te vinden. Het is weggestopt in ingewikkelde jaarverslagen, excel bestanden en nieuwsberichten.

Verplicht solvabiliteit vermelden op home page

Jeroen Wolfsen van Moneywise: ‘Ik ben er groot voorstander van dat alle Nederlandse verzekeraars verplicht worden om op hun homepage aan te geven hoe veilig het hun toevertrouwde geld van polishouders is. Zo kunnen consumenten controleren of hun geld veilig is’. Tot die tijd kunnen consumenten de solvabiliteitpercentages van lijfrente- en pensioenverzekeraars vinden op de site van Moneywise. Ook in de vergelijker voor lijfrente en pensioen worden de solvabiltietscijfers getoond.
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.966 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube