Pensioen

Shoppen met je pensioen

Jeroen Wolfsen vrijdag 15 mei 2015 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
U heeft een polis speciaal voor het pensioen. Samen met de (oude) werkgever heeft u de polis ooit opgestart en nu bereikt die polis zijn einddatum. Wat zijn nu de spelregels? Wie moet er nu voor zorgen dat u maandelijks uw pensioen ontvangt? En hoe hoog is dan uw pensioen? In dit artikel geven we daar antwoord op.

Zelf pensioenuitkering regelen

Er zijn verschillende verzekeringsvormen voor pensioen. De meest voorkomende polis is een zogenaamde PSW-C polis. U bent de eigenaar van de polis en samen met de werkgever is er premie ingelegd. Met die premie heeft u een kapitaal opgebouwd. Nu moet u zelf de vervolgoplossing regelen.

Pensioen altijd via verzekeraar

De oplossing is alleen bij een verzekeraar te regelen. Banksparen is helaas niet mogelijk om dat banken geen levenslange uitkering kunnen bieden. En dat is verplicht bij een pensioen uitkering.

Wachttijd

De fiscus geeft aan, dat u verplicht een pensioenuitkering moet aankopen met het beschikbare kapitaal. Daar krijgt u wel de tijd voor. De stelregel is dat u binnen 6 maanden na vrijvallen uw vervolgoplossing geregeld moet hebben. Doet u dat niet binnen de gestelde termijn, dan heeft u een probleem met de fiscus.
Al de tijd dat u aan het zoeken / regelen bent, staat uw geld stil. Vanuit die optiek is het verstandig niet te lang te wachten met het regelen van de nieuwe oplossing.

Shoppen met pensioenkapitaal

Met het beschikbare geld bent u verplicht een levenslange uitkering aan te kopen. Uw eigen verzekeraar zal het u niet vertellen maar u mag shoppen voor de beste aanbieding. Heeft u een partner, dan moet de partner meegenomen worden in de dekking. Dat kan en mag alleen op basis van een zogenaamde 70% overgang. Overlijdt u, dan wordt de uitkering voor 70% voort gezet aan de partner.Dat shoppen is overigens niet veel werk. Gewoon zelf pensioenuitkering vergelijken en goedkoop en snel afsluiten.

Hoog laag uitkering met pensioenkapitaal

Het is mogelijk om in de eerste jaren een hogere uitkering te krijgen ten opzichte van de latere jaren. Dat noemt men een hoog/laag constructie. Er kan alleen gekozen worden voor óf 5 jaar hoog óf 10 jaar hoog. De verhouding hoog ten opzichte van laag zijn vaste percentages. Meest gebruikelijk is 100 om 75 oftewel de lager uitkering is 75% van de hoge uitkering. Niet iedere pensioenverzekeraar biedt de mogelijkheid van een dergelijke constructie. U moet altijd even contact met ons opnemen om een hoog laag offerte op te kunnen vragen.

Hoe regelt u de hoogste pensioenuitkering?

Op Moneywise.nl kunt u eenvoudig en snel via de module Pensioen een berekening maken en zien welke verzekeraar u wat aanbiedt. De hoog/laag constructie is hier helaas niet op terug te vinden. Die kan wel handmatig voor u gerealiseerd worden nadat u eerst een “normale” berekening gemaakt heeft.

De rente staat laag. Wat betekent dat voor mijn pensioen?

Daar kunnen we heel eerlijk over zijn, dat is niet prettig voor u. De hoogte van de uitkeringen worden namelijk gebaseerd op de rentestand en met een lage rentestand ontvangt u minder pensioen. Daar is niks aan te doen. Men is wel bezig om de wet aan te passen zodat er wat meer geschoven kan worden met pensioenkapitaal om op die manier lage rentes te compenseren maar dat is voorlopig nog niet mogelijk. Staatsecretaris Klijnsma zou hiervoor de wet aan moeten passen. Het was de bedoeling dat dit per 1 januari 2016 zou gebeuren maar er is nu al sprake van dat dat pas een half jaar later gaat gebeuren. Voorlopig bent u dus verplicht om een levenslang pensioen aan te kopen met het heel vrijkomende pensioenkapitaal, ook bij een lage rentestand.
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.462 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube