Moneywise.nl » Weblog » Pensioen » Shoppen met je pensioen

Shoppen met je pensioen

vrijdag 15 mei 2015 om 14:09:08 Jeroen Wolfsen 2 reacties
vp knipselU heeft een polis speciaal voor het pensioen. Samen met de (oude) werkgever heeft u de polis ooit opgestart en nu bereikt die polis zijn einddatum. Wat zijn nu de spelregels? Wie moet er nu voor zorgen dat u maandelijks uw pensioen ontvangt? En hoe hoog is dan uw pensioen? In dit artikel geven we daar antwoord op.

Zelf pensioenuitkering regelen


Er zijn verschillende verzekeringsvormen voor pensioen. De meest voorkomende polis is een zogenaamde PSW-C polis. U bent de eigenaar van de polis en samen met de werkgever is er premie ingelegd. Met die premie heeft u een kapitaal opgebouwd. Nu moet u zelf de vervolgoplossing regelen.

Pensioen altijd via verzekeraar


De oplossing is alleen bij een verzekeraar te regelen. Banksparen is helaas niet mogelijk om dat banken geen levenslange uitkering kunnen bieden. En dat is verplicht bij een pensioen uitkering.

Wachttijd


De fiscus geeft aan, dat u verplicht een pensioenuitkering moet aankopen met het beschikbare kapitaal. Daar krijgt u wel de tijd voor. De stelregel is dat u binnen 6 maanden na vrijvallen uw vervolgoplossing geregeld moet hebben. Doet u dat niet binnen de gestelde termijn, dan heeft u een probleem met de fiscus.
Al de tijd dat u aan het zoeken / regelen bent, staat uw geld stil. Vanuit die optiek is het verstandig niet te lang te wachten met het regelen van de nieuwe oplossing.

Shoppen met pensioenkapitaal


Met het beschikbare geld bent u verplicht een levenslange uitkering aan te kopen. Uw eigen verzekeraar zal het u niet vertellen maar u mag shoppen voor de beste aanbieding. Heeft u een partner, dan moet de partner meegenomen worden in de dekking. Dat kan en mag alleen op basis van een zogenaamde 70% overgang. Overlijdt u, dan wordt de uitkering voor 70% voort gezet aan de partner.Dat shoppen is overigens niet veel werk. Gewoon zelf pensioenuitkering vergelijken en goedkoop en snel afsluiten.

Hoog laag uitkering met pensioenkapitaal


Het is mogelijk om in de eerste jaren een hogere uitkering te krijgen ten opzichte van de latere jaren. Dat noemt men een hoog/laag constructie. Er kan alleen gekozen worden voor óf 5 jaar hoog óf 10 jaar hoog. De verhouding hoog ten opzichte van laag zijn vaste percentages. Meest gebruikelijk is 100 om 75 oftewel de lager uitkering is 75% van de hoge uitkering. Niet iedere pensioenverzekeraar biedt de mogelijkheid van een dergelijke constructie. U moet altijd even contact met ons opnemen om een hoog laag offerte op te kunnen vragen.

Hoe regelt u de hoogste pensioenuitkering?


Op Moneywise.nl kunt u eenvoudig en snel via de module Pensioen een berekening maken en zien welke verzekeraar u wat aanbiedt. De hoog/laag constructie is hier helaas niet op terug te vinden. Die kan wel handmatig voor u gerealiseerd worden nadat u eerst een “normale” berekening gemaakt heeft.

De rente staat laag. Wat betekent dat voor mijn pensioen?


Daar kunnen we heel eerlijk over zijn, dat is niet prettig voor u. De hoogte van de uitkeringen worden namelijk gebaseerd op de rentestand en met een lage rentestand ontvangt u minder pensioen. Daar is niks aan te doen. Men is wel bezig om de wet aan te passen zodat er wat meer geschoven kan worden met pensioenkapitaal om op die manier lage rentes te compenseren maar dat is voorlopig nog niet mogelijk. Staatsecretaris Klijnsma zou hiervoor de wet aan moeten passen. Het was de bedoeling dat dit per 1 januari 2016 zou gebeuren maar er is nu al sprake van dat dat pas een half jaar later gaat gebeuren. Voorlopig bent u dus verplicht om een levenslang pensioen aan te kopen met het heel vrijkomende pensioenkapitaal, ook bij een lage rentestand.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van pensioen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Dick van der Waal

19 februari 2016 13:40:43

Mag ik met mijn pensioenkapitaal ook shoppen in het buitenland?

reageer op Dick van der Waal

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

19 februari 2016 15:36:44

Beste Dick,

In de theorie is het antwoord Ja maar in de praktijk zal het Nee worden. Volgens de pensioenwet heb je een shoprecht en volgens Europees recht mag je zaken doen met een buitenlandse verzekeraar. Want we willen tenslotte een Europa waar vrij verkeer mogelijk is.

Maar volgens de pensioenwet moet een product van zo'n buitenlandse verzekeraar dan wel weer voldoen aan de wetgeving van de Pensioenwet. En dat zal in de praktijk niet voorkomen.

Draai het maar eens om. Hoe groot is de kans dat je bij een Nederlandse pensioenverzekeraar een pensioen kunt afsluiten dat voldoet aan de Franse pensioenwetgeving?

Wil je alle Nederlandse pensioenverzekeraars vergelijken? Kijk dan op onze vergelijking voor pensioen verzekeringen.

Heb je behoefte aan meer informatie over de mogelijkheden met je vrijkomend pensioen? Er zijn tegenwoordig een paar nieuwe mogelijkheden zoals de pensioenknip en de wet variabele pensioenuitkeringen.
Met vriendelijke groet,

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662